Lilla Stílusblogja

A Kennedy család másik stílusikonja

2019. szeptember 30. - Lilla Stílusblogja

Lee Radziwill nővére, Jackie Kennedy árnyékában nőtt fel, mégis az amerikai társasági elit meghatározó egyénisége lett, akinek megjelenését rengetegen irigyelték.

Nem túlzás azt állítani, hogy az idén februárban elhunyt Lee Radziwill egyike volt a legjobban öltözött és legelegánsabb hölgyeknek az Egyesült Államokban. Valószínű az is, hogy ha nővére, Jackie Kennedy nem lett volna az ország first lady-je, Lee akkor is a társasági elit ikonjává vált volna. Annak ellenére, hogy testvére ugyancsak ízlésformálónak számított a 60-as évektől kezdve, Lee volt az, aki természetességével még 80 éves korában is levette környezetét a lábáról. Ahogy közeli barátja, az amerikai Vogue egykori szerkesztője, André Leon Talley fogalmazott: „Ő rendezi magát. Ő rendezi a gardróbját. Ő rendezi az életét.”

Lee Radziwill otthonában, a 60-as években

Lee New York egyik legvagyonosabb családjába született -  édesapja John Vernou Bouvier III., édesanyja Janet Norton Lee -, és a csinos, atletikus nővérével, Jackie-vel nevelkedett, aki hírnevét John F. Kennedy-vel köttetett házasságával alapozta meg. Lee-t sem kellett azonban félteni, miután első házasságát lezárta, hozzáment egy európai herceghez, Stanislaw Albrecht Radziwillhez, akivel a Buckingham Palota közelébe költöztek. Lee gyakran elkísérte nővérét hivatalos látogatásokra, akár külföldre is: 1962-ben például Indiába és Pakisztánba látogattak el a sajtó hatalmas érdeklődése mellett. Ez alkalommal az újságírók tevén ülve kapták lencsevégre a híres testvérpárt, sikkes ruhában és magassarkúban. De Lee a diplomáciai látogatásokon kívül is bőven szolgáltatott témát a sajtónak öltözködésével: akár díszes hotelekből lépett ki, akár társasági összejöveteleken jelent meg, akár divatbemutatók első sorában foglalt helyet, mindig kifogástalan volt a megjelenése.

Lee és Jackie egy pakisztáni látogatás során

lee_radziwill_es_jackie_kennedy.jpg

Nővérével megnyerő párost alkottak

Bár színésznői álmait nem sikerült valóra váltania, több divatreklámban is feltűnt, mint a DuPont textíliái.  A 70-es években lakberendező céget indított, és PR szakemberként dolgozott a divatiparban, 1986 és 1994 között Giorgio Armaninak dolgozott, exkluzív eseményeket szervezett a divat olasz királyának.

Lee a DuPont reklámjában

Lee nagyon szerette az olasz divatot, gyakran vásárolt lábbeliket a Dal Co’-tól, ami egy 50-es években alapított római központú bespoke cipészüzem volt, és Diana Vreeland kedvencének számított. Emellett előszeretettel rendelt csinos cipellőket Giambattista Valli tervezőtől. Rajongója volt Irene Galitzine ruháinak is: a grúz származású tervező akkor vált népszerűvé, amikor az esti viseletet megreformálva elegáns pizsama együttesekkel állt elő luxus alapanyagokból, és ezeket ékszergallérral, gyöngyszegéllyel tette egyedivé (a ruhadarabot Diana Vreeland egyébként „palazzo pizsamának” hívta, és hamarosan Lee uniformisának számított).

Diana Vreeland, Lee Radziwill és Liza Minelli egy exkluzív divatbemutatón

lee_radziwill.jpg

Lee-t kiváló ízléséről ismerték

Radziwill més tervezőket is favorizált, többek között André Courrégest és az olasz divattervezőt, Mila Schönt. Utóbbi a 60-as és 70-es években megteremtette stílusát, tiszta geometrikus vonalakkal dolgozott és dinamikus, erős, nőies darabokat készített, futurisztikus és monokróm ruháit Lee előszeretettel viselte. Lee imádta a gyémánt fülbevalókat, a szőrmekabátokat és Yves Saint Laurent, de baráti körébe tartozott Valentino Garavani tervező, Truman Capote író és Rudolf Nureyev balett-táncos is.

 

Barátai közt tudhatta Rudolf Nureyev táncost is

Truman Capote íróval jó barátságot ápolt

Természetes stílusával és jó ízlésével segítette testvérét, Jackie-t ruhatára kialakításában, és biztatta, hordjon Givenchy darabokat, annak ellenére, hogy John F. Kennedy azt szerette volna, hogy felesége csak amerikai tervezőktől vásároljon. Hűséges támogatójaként mindvégig nővére mellett áll - még akkor is, amikor Kennedy halála után el kellett hagynia a Fehér Házat gyermekeivel.

 

Források: Harper’s Bazaar, Tatler, WM, WWD

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr4515182618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása