Lilla Stílusblogja

A nő, akinek a gyémántok voltak a legjobb barátai

2019. január 06. - Lilla Stílusblogja

Az 50-es évek szexszimbóluma kacér stílusáról, csípős humoráról és megbotránkoztató életmódjáról volt ismert. A férfiaknál pedig talán csak a gyémántokat és a drága ruhákat imádta jobban Gábor Zsazsa.

zsazsa_borito_1.jpg

Gábor Zsazsa 1917. február 6.-án látta meg a napvilágot Budapesten, Gábor Sári néven, Gábor Vilmos kereskedő és Gábor Jolie gyermekeként. Fiatalkorát egy svájci internátusban töltötte. 1936-ban megnyerte a Miss Hungary szépségversenyt, néhány év múlva pedig követte testvéreit – Magdát és Évát - az Egyesült Államokba, hogy világhírű színésznő legyen. Bár nem volt különösebben tehetséges színésznő – nem is szerepelt túl sok filmben -, a Moulin Rouge-ban mindenkit túlragyogott pazar kosztümjeiben, melyeket Elsa Schiaparelli tervezett számára. Ismertségét sem elsősorban színészi vénájának köszönhette, hanem kilenc házasságának, amik megalapozták társadalmi státuszát. Férjei sorában tudhatta többek között Conrad Hiltont, a brit színész George Sanderst – aki bevezette hollywoodi körökbe is -, valamint Frederic von Anhalt herceget, akivel utolsó éveit töltötte. Hamar a címlapokon találta magát, és mindent megtett azért, hogy címlapokon maradjon: „Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam”.

A hírességet mindig is a fényűző stílus jellemezte, rajongott a csillogó, drága ékszerekért és ruhákért. „A több az több” volt a mantrája, gardróbjában nyoma sem volt a visszafogottságnak. Gyakran jelent meg terebélyes, habos, fodros ruhákban a nyilvánosság előtt. Kedvelte a tüllt, a tafotát, és nem vetette meg az állatmintákat sem – olyannyira nem, hogy védjegyének számított a tetőtől talpig leopárd minta viselése.

Az ékszerekkel sem bánt visszafogottan. „Sosem gyűlöltem meg annyira egy férfit, hogy visszaadjam a gyémántokat” – nyilatkozta egy alkalommal. 1951-ben a Bachelor’s Haven című talkshow-ba hívták vendégül, ekkor például egy Balenciaga-ruhát viselt a műsorban (akkoriban Balenciaga számított a must-have párizsi couture tervezőnek) gyémánt karkötővel és egy 20-karátos gyémántgyűrűvel. Amikor a műsorvezető szóba hozta a káprázatos ékszereket, csak annyit mondott „Drágám, ezek csak a dolgozó gyémántjaim”. Csípős humorát imádta a közönség.

Gábor Zsazsa még a különc művészre, Andy Warholra is nagy hatást gyakorolt. Ő inspirálta 1957-ben a Crazy Golden Slippers sorozat megalkotására, melyben egy Zsa Zsa Gabor cipő is helyet kapott, és amit az egykori new york-i Bodley Gallery-ben mutattak be.

zsa_zsa_gabor_shoe.jpgZsa Zsa Gabor shoe, Andy Warhol illusztrációja

1958 különös év volt a Golden Globe díjátadó történetében, ugyanis Gábor Zsazsát jutalmazták a „legragyogóbb színésznő” díjával, amit sem előtte, sem utána nem kapott meg más, a kategóriát törölték a következő évben. 1960. február 8.-án csillagot kapott a hollywood-i Hírességek Sétányán.

hollywood-i_csillag.jpgGábor Zsazsa csillaga a hollywood-i Hírességek Sétányán

1975-ben a People magazin interjút készített vele, a hatodik férjével, Jack Ryan-nel való kapcsolatáról. A celebritás Ryan iránti imádatát azzal fejezte ki, hogy hangsúlyozta, micsoda áldozat volt tőle, amikor két egész héten át ki sem mozdultak Ryan luxusotthonából, ahelyett, hogy tiszteletét tette volna különböző party-kon, és megmutatta volna a ruhatárát a világnak.

Állítólag mintegy 5000 ruharab lapult a gardróbjában, ami nem lenne meglepő, hiszen hivatalos volt a legtöbb vörös szőnyeges eseményre és party-ra. Ám amikor Conrad Hilton – a Hilton szállodalánc alapítója – volt a férje, állítása szerint a férfi "csak" 250 dollárt engedett neki költeni havonta, és ez nagyon dühítette (pedig a 40-es években az csinos kis összegnek számított). A reptereken is mindig nagy feltűnést keltett szőrmebundáiban, selyemsálakkal, Louis Vuitton bőröndjeivel.

Az extravagáns művésznő 2016. december 18-án hunyt el Los Angelesben. Közel 1000-darabos személyes divatgyűjteménye tavaly áprilisban került kalapács alá a Heritage Auctions-nél. A gyűjteményben szerepelt többek között egy egymillió dollár értékű Hermés Etrusque Porosus krokodilbőr táska, Harry Winstontól kapott gyémánt ékszerek, 104 üveg Moet Imperial, a harmadik férjétől, George Sanderstől származó 1927-es Steinway zongora, egy nyereg, amit a későbbi elnök, Ronald Reagen ajándékozott a számára, valamint számos designer ruha Chaneltől, Diortól és Valentinótól.

George Sanders memoárjában a történelem legpompásabb asszonyaihoz hasonlította Gábor Zsazsát: Madame Pompadour-hoz, Lady Hamiltonhoz, Shába királynőhöz és Kleopátrához. „Nem lennék meglepve, ha a történelem Zsazsát kiáltaná ki eme exkluzív kör huszadik századi prototípusának” – írta.

 

Források: Vogue / Telegraph / FootwearNews / Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr4914538144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása