Lilla Stílusblogja

Liberace extravagáns fellépőruhái a színfalak mögött

2022. június 12. - Lilla Stílusblogja

Rózsaszín tollak, csillogó tükrös köpeny és 70 kilós nercbunda a híres zongorista ruhatárában, amit Lady Gaga is megirigyelne.

liberace_boritokep.jpg

A világhírű zongorista 1919. május 16.-án látta meg a napvilágot Wladziu Valentino Liberace néven, a Wisconsin állambeli West Allis-ben. Középső nevét édesanyja kedvenc némafilmsztárjáról, Rudolph Valentinóról kapta. Liberace mindkét szülője érdeklődött a zene iránt, így fiuk egészen kiskorától zongoraleckéket vett, és olyan jól ment neki, hogy hétévesen már a Wisconsin Zeneművészeti Főiskolán kezdte meg tanulmányait.

16 éves korában szólistaként lépett fel a Chicagói Szimfonikus Zenekarral, nem sokkal később egyéni koncerteket adott extravagáns fellépőruhákban, díszes zongorák előtt. Valódi showman volt, sokak szerint a 20. század egyik legnagyobb előadója, akinek nyomán aztán Elton John, Madonna, Lady Gaga is elindulhatott. Népszerűségét pedig nem csupán zenei tehetségének, hanem feltűnő ruhadarabjainak is köszönhette.

liberace_1.jpg

Az ötvenes években Liberace gardróbja még főként szmokingokból és frakkokból állt, majd csavart egyet a megjelenésén, és egy arany Dior zakóban jelent meg a közönség előtt - mire felreppentek a pletykák a művész homoszexualitásáról. Liberace be is perelt egy újságírót Londonban, a menedzserét kirúgta, majd megpróbált visszatérni a szofisztikáltabb külsőhöz, de az elegáns Brooks Brothers megjelenés csúnyán megbukott.

Ezt követően egyre merészebb kosztümökben láthatta a nagyérdemű. Egyik leghíresebb fellépőruhája az ún. „Fabergé-tojás kosztüm”, melyet Michael Travis tervezett a zongorista számára. Liberace ezt a szettet a Radio City Music Hall-os fellépésein viselte, mégpedig úgy, hogy egy hatalmas rózsaszín  Fabergé-tojáson keresztül lépett a színpadra, amely kinyílt, ő pedig végig tudott sétálni a lépcsőn. Ez a kosztüm a könnyebb fellépőruhák közé tartozott, mert tollakból készült.

liberace_faberge_egg_costume.png

liberace_faberge_egg_costume_3.jpg

A látványos nerc köpenyt Liberace barátja, Anna Nateece tervezte 1975-ben, és annyira elnyerte a zongorista tetszését, hogy mind a 70-es, mint a 80-as években előszeretettel viselte fellépésein. Ez a darab több, mint 500 nyest bundájából készült (amit manapság nemigen kultiválnának az állatvédők), és ha mindez nem lenne elég,  a köpeny egésze strasszkövekkel volt kirakva, ezáltal közel 70 kg-ot nyomott.

liberace_nerc_kopeny.jpg

A King Neptun („Neptunusz”) jelmezben először 1984-ben, New Orleans-ban kápráztatta el a közönséget. Ehhez közel 8 méter hosszú köpeny tartozott, kívül-belül végig tengeri jelenetekkel, halakkal, korallokkal, hullámokkal és tengeri csillagokkal. A strasszoknak, gyöngyöknek és flittereknek köszönhetően a köpeny súlya meghaladta a 90 kg-ot. Ekkora súlyt érthetően nehéz elbírni, ezért fontos szerep jutott Liberace lábbelijeinek, melyek többségét Pasquale Di Fabrizio tervezte, mégpedig jó vastag talpakkal, hogy segítsék a zenészt egyensúlyának megtartásában.

liberace_neptunusz_ruha.jpg

A „láng kosztümöt” Michael Travis készítette Liberace számára, és a designer könyvében úgy emlékezett meg róla, mint a leginkább kihívást jelentő fellépőruhára, mert végig kis tükröket kellett ráapplikálni a metálfényű textíliára, emellett 600 darab kis égőt is!

liberace_flame_costume.JPG

A művész imádta az extravagáns ékszereket, hatalmas arany pecsétgyűrűket, zongora és gyertyatartó formájú drága gyűrűket viselt magán. Ahogy Liberace mondta:

Ne egy gyűrűt viselj, viselj ötöt vagy hatot! Az emberek azt kérdezik, hogy tudok azokban a gyűrűkben játszani, mire én, hogy nagyon jól, köszönöm!”

A legikonikusabb zongora formájú kiegészítőt egyébként a hotelmágnás Barron Hiltontól kapta ajándékba.

liberace_ekszerek.JPG

liberace_ekszerek_2.jpg

A ruhákon és az ékszereken kívül nem vetette meg a luxus járműveket sem. A 70-es évek közepén Liberace úgy döntött, hogy a nagyközönség elé tárja tékozló életmódjának egy kis szeletét, és hollywood-i otthonát múzeummá alakította. Később pedig saját las vegas-i múzeumába kerültek fellépőruhái, autói és más kincsei egyaránt.

 

Források: Biography / Fashionista / NYPost / ReviewJournal / Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr7317855503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása