Lilla Stílusblogja

Jackie Kennedy elnöki gardróbja

2018. augusztus 07. - Lilla Stílusblogja

Jackie Kennedy az Amerikai Egyesült Államok 35. first ladyje volt 1961 és 1963 között, emellett a múlt század egyik legnagyobb stílusikonja, aki intelligenciájával és eleganciájával még az amerikai közvéleményt is levette a lábáról. Büszke volt francia gyökereire, és európai ízlést vitt a Fehér Házba, ugyanakkor patriótaként támogatta az amerikai ipart, mely elnöki gardróbjában is megmutatkozott.

jackie.jpg

Tradicionális esküvői ruha

Jackie (akkor még Jacqueline Bouvier) menyasszonyi ruháját Anne Lowe afroamerikai tervező készítette 1953-ban, s a Kennedy család kérésének megfelelően tradicionális stílusban. A ruha 10 nappal az esküvő előtt tönkrement, Lowe-nek és csapatának pedig csupán 8 napja volt rá, hogy rekonstruálja a ruhadarabot (az eredeti 8 hétig készült).  Lowe, aki 1889-ben született Alabamában, a varrótehetségét édesanyjának és nagyanyjának köszönhette, az üzlethez azonban már kevésbé értett, állítólag bukott is a ruha elkészítésén. A menyasszonyi ruha gyönyörű csontszínű selyem tafota anyagból készült, csónaknyakkal, hatalmas kerek szoknyarésszel, melyen apró waxvirágok kaptak helyet. Jackie emellett nagyanyja csipkefátylát viselte a nagy napon, csipke-narancsvirág tiarával. Az esküvői ruha jelenleg a National Museum of African American History & Culture-ben pihen.

1_17.png 

Az Egyesült Államok 35. first ladyjeként

Kevéssel John F. Kennedy beiktatását megelőzően választották ki Jackie személyi stylistjának Oleg Cassinit. A First Lady és Cassini Kennedy elnöksége alatt működtek együtt, a hivatalos megjelenéseken Jackie személyes stílusérzékére reflektáltak, finom európai designnal, melyeket az Egyesült Államokban szabtak készre. A ruhák egyszerű, letisztult vonalvezetésűek voltak, A-vonalú szoknyákkal, ujjatlan változatban vagy ¾-es ujjakkal, kabátokkal; vagy pedig kétrészes kosztümök játszották a főszerepet, egyenes vonalú szoknyákkal és passzoló kabátokkal a nappali alkalmakra. Külön készítettek cipőket, kesztyűket és kalapokat Mrs. Kennedy számára, amik bármely outfittel kombinálhatók voltak.

Cassini több mint 300 ruhát készített a First Lady-nek, amíg a Fehér Házban élt. A ruhák egy szakképzett varrónőkből álló csapat keze alatt öltöttek formát, akik a legfinomabb anyagokat használták, pl. gyapjút, szatént, selyem shantungot. Mrs. Kennedy számos ikonikus darabot köszönhetett a tervezőnek, melyek elkápráztatták a világot, ezekből mutatok most néhányat:

Világoskék selyem shantung ruha

A jégkék estélyi ruha selyem shantungból készült, a Chez Ninon szalon készítette Hubert de Givenchy tavaszi-nyári, 3390-es számú modellje alapján. Chez Ninon Givenchy-interpretációjában az övet masnival látta el, az öv pedig redőssé tette derékrészen a ruhát. A darabot Jackie első alkalommal II. Erzsébet királynővel és Fülöp herceggel való vacsora alkalmával viselte a Buckingham Palotában, 1961. június 5.-én. Később ugyanezt az estélyit választotta Japán miniszterelnökével, Hayato Ikedával való találkozójukra, amit a Japán Nagykövetségen tartottak 1961. június 22.-én.

2_16.png 

Színpompás keleti színek

1962. március 12-26. között Jackie Kennedy és testvére, Lee Radziwill diplomáciai célból Indiába és Pakisztánba utaztak. Inspirációt merítve az országokból, melyeket meglátogattak, a First Lady gardróbja élénk színeket kapott. Jó példa erre az alábbi ragyogó ruha, melyet 1962. március 17.-én viselt egy hajózás alkalmával az indiai Udaipurban, és amit Oleg Cassini tervezett: ujjatlan, sárgabarack színű, térdig érő, V-nyakkivágással, elöl masnival.

3_12.png 

Fűzfa-zöld estélyi

Cassini gyönyörű fűzfa-zöld árnyalatban, selyem-dzsörzé anyagból készítette el ezt az estélyi ruhát a First Lady-nek. A ruha stílusában nagyon finom, lágy esésű, a szoknyarészen könnyű redőkkel. Jackie a Nobel-díjasok tiszteletére rendezett vacsorán viselte 1962. április 29.-én a Fehér Házban.

4_4.png 

Fenséges rózsaszín

Guy Douvier tervezte a Dior számára, majd Oleg Cassini készítette el ezt a cukorka rózsaszín selyem-dupioni shantung estélyi ruhát, hátán Kabuki stílusú masnival. Jackie Kennedy a ruhát 1962. május 11.-én viselte egy állami vacsorán, ahol Andre Malraux-t, a francia kulturális minisztert ünnepelték a Fehér Házban, miután a miniszter sikeresen eljuttatta a Mona Lisa portrét az Egyesült Államokba.

rozsaszin_estelyi.jpg 

Az ikonikus Chanel-kosztüm

Arról a rózsaszín kosztümről van szó, amit Jackie 1963. november 22.-én, a férje ellen elkövetett merénylet napján viselt dallasi látogatásuk alkalmával. A kosztüm Chanel 1961. őszi-téli kollekciójában látott napvilágot, ám Jackie kosztümjét nem a Chanel-ház készítette, hanem egy high-end reprodukció volt a new yorki Chez Ninon divatszalonból – apósa ugyanis patrióta szemléletet szeretett volna közvetíteni a családról, akik támogatják az amerikai ipart, így nem vette volna jól ki magát, ha Jackie egy drága francia divatháztól vásárol. Ennek ellenére a Chez Ninon szalon számára a Chanel biztosította a szövetet, de még a gombokat is a kosztüm elkészítéséhez, melyet a First Lady a merényletet megelőzően több alkalommal is szívesen viselt. Férje lelövését követően nem volt hajlandó lecserélni véres ruháját, mondván, „azt akarom, hogy [az emberek] lássák, mit tettek vele”. A kosztümöt ezután soha nem tisztíttatták ki, és a kíváncsi tekintetektől elzárva tartották, megfelelő hőmérsékleti viszonyok és páratartalom mellett. Caroline Kennedy a kosztümöt 2003-ban a Nemzeti Archívumnak adományozta, azzal a feltétellel, hogy 100 évig nem teszik közszemlére, így legközelebb 2103-ban lesz megtekinthető.

kosztum_merenylet.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr9514167609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása