Lilla Stílusblogja

Preppy, a nagypályás visszatérő

2018. szeptember 23. - Lilla Stílusblogja

A „prep” vagy „preppy” kifejezésekkel eredetileg a felsőosztálybeli családok gyermekeit illették az Egyesült Államok északkeleti részén, azokat az előkészítő iskolásokat, akik szüleikhez hasonlóan a legnagyobb presztízzsel rendelkező oktatási intézményekben (pl. Harward, Yale, Princeton, Columbia) tanultak tovább. Ehhez a társadalmi körhöz tartozó fiatalok elsajátítottak egy rájuk jellemző beszédstílust, szokásrendszert, etikettet és öltözködési módot, ami a családi hagyományokra reflektált, s melyeket gondosan beépítettek a mindennapjaikba. Az idők során aztán a prep kultúra tovagyűrűzött, és manapság már nem kell jómódú család sarjának születni ahhoz, hogy magunkévá tegyük a preppy stílust.

borito_2.jpg

A preppy stílus gyökerei az 1910-es évek elejére nyúlnak vissza, igazán népszerű azonban az 1940-es évek derekán vált. A század közepén két ikonikus márka, a J.Press és a Brooks Brothers a Harvard, a Princeton és a Yale egyetemek kampuszán üzletet nyitott, hogy a tehetős diákok helyben vásárolhassanak, ami azt eredményezte, hogy a hallgatók többsége az említett márkák ruhadarabjait viselte. Mivel a hallgatók körében népszerűek voltak az olyan tradicionálisnak tekinthető sportok, mint a vitorlázás, evezés, golf vagy a polo, a legtöbb divatcikket ezeknek a szabadidős tevékenységeknek a nyomán tervezték meg számukra – a diákok pedig előszeretettel viselték őket különböző rendezvényeken, meccseken.

A többnyire férfiak uralta felsőoktatási intézmények mellett voltak kifejezetten hölgyek számára fenntartott iskolák – pl. Barnard, Mount Holyoke, Wellesley -, melyeket még a 19. század második felében alapítottak, és ezek az alma materek szintén rengeteget tettek a preppy terjedéséért - olyannyira, hogy a Harper’s Bazaar 1935-ben megírta: „a főiskolás lányok hozzájárulása a divathoz éppannyira amerikai, mint a Coca-Cola vagy a baseball”. 2014-ben Rebecca C. Tuite írt könyvet Seven Sisters Style: The All-American Preppy Look címmel, amiben bemutatja, milyen átalakuláson ment keresztül a stílus a század elejétől napjainkig. Legyen szó női vagy férfi öltözködésről, a preppy stílus mindig klasszikus elemekből táplálkozik, legfontosabb jellemzője a rendezettség, az elegancia, ebből következően sosem hivalkodó. Az outfiteket általában a föld színek jellemzik, amit néhol egy-egy élénk darab emel ki.

preppy_mozaik_v2.png

Hollywoodot sem kerülte el a preppy hódítása: Steve McQueentől kezdve Paul Newman-en át Warren Beatty-ig sokan jelentek meg ilyen stílusú öltözékben a filmvásznon és a privát életben egyaránt. Diane Keaton, Ali MacGraw és Katharine Hepburn színésznők, valamint az egykori first lady, Jackie Kennedy is azok közé a hölgyek közé tartoztak, akik szívesen viseltek boyfriend blézert, férfiinget, flanelnadrágot vagy éppen skót kockás szoknyát.

Az 1980-as évek közepén a leghíresebb divattervezők rákaptak a trendre, és elkezdtek a new yorki hölgyeknek professzionális öltözetet gyártani, akik diákokként megszerették a prep szubkultúrát. A klasszikus ruhadarabok, mint a jól szabott szoknyák, blézerek és ruhák lassacskán hajózáshoz, lovassportokhoz köthető elemekkel gazdagodtak, a pasztellszínek dominanciájával. Manapság pedig számos cég van, akik kifejezetten prep stílusú ruhákat és kiegészítőket készítenek hölgyeknek és uraknak, többek között a Ralph Lauren, a Daniel Wellington, a Dogwood Black, a Sperry, a Dapper Classics.

ivy_league_campaigns.png

preppy_women.png

preppy_men.png

A GQ magazin nemrégiben - több neves márka friss kollekcióit megtekintve - arra a konklúzióra jutott, hogy a preppy stílus visszatérése elkezdődött. Milyen alapdarabokat szerezz be, ha elnyerte tetszésed az elit iskolák stílusa? Hölgyek választhatnak inget/pólóinget, kasmír szvettert, kötött pulóvert, kockás szoknyát/nadrágot, rakott szoknyát, loafert vagy akár vadászcsizmát; férfiaknak az Oxford ing, a sötétkék blézer, a tweed zakó, a kötött pulóver, a rögbi póló, a pólóing, a chino nadrág és a loafer ajánlott. Kiegészítők közül pedig a sportos darabokat érdemes előnyben részesíteni.

 

Források: Gentleman's Gazette / The Telegraph / Elle / GQ
Képek: Pinterest

Ha tetszett a bejegyzést, oszd meg másokkal is! Friss cikkekért és stílustippekért kövesd a Lilla Stílusblogja oldalt! 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr9414255355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása