Lilla Stílusblogja

Amikor a jövő technológiája és a divat találkozik

2021. augusztus 15. - Lilla Stílusblogja

Anouk Wipprecht "robotic couture" darabjai a jövőbe repítenek minket.

 

anouk_wipprecht_borito_lilla_stilusblogja.jpg

Anouk Wipprecht holland származású divattervező korát megelőző „tech divat” alkotásai izgalmas elegyei a couture-nek, az interaktív technológiának, valamint a mesterséges intelligenciának. Munkáit bonyolult tervezés előzi meg kódolással, az elektronikai részek kialakításával.

 

Wipprecht Hollandiában nőtt fel, de nagy hatással volt rá az amerikai kultúra, ami a 90-es évek MTV adásain keresztül ért el hozzá. „Teljesen lenyűgözött, hogy az emberek az öltözködésükön keresztül fejezik ki magukat” – mondta a Morning Edition-nek. 14 éves korában kezdett női ruhákat tervezni, s bár középiskolai tanulmányait divatiskolában végezte, mégsem érezte úgy, hogy ki tudna teljesedni a „hagyományos” divattervezés keretein belül. Zavarta, hogy az általa tervezett ruhadarabok túlságosan hasonlók, és inkább olyasmit szeretett volna létrehozni, amihez hasonlót korábban még nem látott. Elkezdett hát ruhákat készíteni mikrokontrollerekkel, robotikával és kisméretű motorokkal.

 

anouk_wipprecht_lilla_stilusblogja.jpgAnouk Wipprecht tervező alkotásai között

 

Az egyik legjelentősebb alkotása az ún. „pókruha” (Spider Dress), melynek vállrészén hosszú, pókszerű csápok helyezkednek el, amik szenzorok segítségével mozognak. A ruha különlegessége, hogy különböző távolságokat képes mérni: a viselője intim terét, a személyes teret, a szociális távolságot és a nyilvános távolságot. „Amikor valaki belép a személyes teredbe, a ruha „támadni kezd” a mechanikai hibaérzékelés miatt.” – mondja Wipprecht.

 

anouk_wipprecht_spider_dress_lilla_stilusblogja.jpg

Anouk Wipprecht "pókruhája"

 

Amikor berobbant a COVID járvány, a tervező kölcsönvett a „pókruha” esztétikájából, és megalkotta a „közelség ruhát” (Proximity Dress), hogy segítsen megértetni a szociális távolság fontosságát a pandémia idején. A ruha ultrahangos távolságmérőket használ, a szoknyarész felfújódik, amint valaki túl közel lép a viselőjéhez.

 


A Proximity Dress működése

Wipprecht célja, hogy ruhái megkönnyítsék a magunk és a környezetünk közti interakciókat, emellett azt kutatja, hogyan fog kinézni a jövőnk, amikor a technológiát beépítjük a divatba. Olyan cégekkel dolgozik együtt, mint az Intel, a Google, a Microsoft, de együttműködött már az Adidas-szal a Swarovski-val és a Cirque du Soleil-jel is.

 

Utóbbival közös együttműködése révén jött létre két másik izgalmas kreációja, a „parfüm ruha” (Fragrance dress) és az „elixír ruha” (Elixir dress). A „parfüm ruha” képes a személyre szóló illattervezésre: fej-, szív- és alapillatokat tárol, mely lehetővé teszi különböző keverékek elkészítését. A ruha 3D nyomtatott vállrészeiben találhatók az illatkapszulák, melyek a modell mellkasán lévő beépített szállítószalagra kerülnek, a ruha kikeveri őket, a kész parfümöt pedig átadja a résztvevőnek.

 

anouk_wipprecht_fragrance_dress_lilla_stilusblogja.jpgA Fragrance Dress személyre szabott illatok elkészítésére képes

 

Az „elixír ruha” ezzel szemben személyre szabott koktélokat vagy alkoholmentes italokat készít néhány kérdésre adott válasz alapján: a modell egy fiolát helyez a 3D nyomtatott mellkaslemezre, a rendszer ezután szivattyúk segítségével egyesíti az összetevőket (bázisokat, alkoholokat, ízeket).

 

 Izgalmas kreáció az Elixir Dress is

 

Anouk Wipprecht alkotásait világszerte kiállították már, többek között nemzetközi divatheteken találkozhattak vele az érdeklődők, emellett a Discovery Channel és a CNN készített vele műsorokat, TED-előadása - Clothing as Emotional Interface címmel – pedig megtekinthető az interneten.

 

 

 

 

 

Források: KRWG Public Media / DutchCultureUSA

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr1916661064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása