Lilla Stílusblogja

Elizabeth Taylor káprázatos ékszereinek nyomában

2020. január 15. - Lilla Stílusblogja

A filmtörténet egyik leggyönyörűbb és legtehetségesebb színésznője köztudottan imádta a drága ékszereket, gyűjteménye csupa különlegességgel volt tele.

elizabeth_taylor_kaprazatos_ekszereinek_nyomaban_borito.jpg

Elizabeth Taylor sem a férfiakat, sem az impozáns ékszereket nem vetette meg, és számos szórakoztató anekdota él egy-egy ilyen kiegészítő életéről, arról, hogyan kerültek a szépséges színésznő tulajdonába.

Joseph Panetta, aki Taylor közönségkapcsolatokért felelős vezetője volt, a The Jewellery Editornak mesélt a színésznő ékszerekhez fűződő viszonyáról. Állítólag Taylor míg otthon egy teljesen hétköznapi nő életét élte, és olyankor csak kisebb ékszereket viselt, addig a nyilvános megjelenésekkor szerette szinte provokatív módon megmutatni a leglátványosabb és legdrágább darabokat a nagyérdeműnek. Ezeket otthon egy széfben őrizte, amikor pedig utazott, egy Louis Vuitton táskában kaptak helyet, amit egy egykori Mosad ügynökre bízott.

smaragd-gyemant_bross.jpgSmaragd-gyémánt bross, ami szintén Richard Burton ajándéka volt

A borítón látható smaragd-gyémánt virágos brosst 1960-ban kapta Richard Burton színésztől -  ötödik (és hatodik) férjétől - ajándékba, a gyönyörű ékszert a Bulgari készítette. "Én megismertettem Elizabeth-tel a sört, ő pedig megismertette velem a Bulgarit" - viccelődött annak idején Burton.

Gyűjteményének izgalmas darabja volt az ún. Taylor-Burton gyémánt, melyet gyűrűként és nyakláncként egyaránt lehetett viselni. Röviddel azután hogy ajándékba kapta az ékszert, Taylor egy vacsorára volt hivatalos Margit hercegnőhöz. A vacsorán az asztalnál ülve minden jelenlévő hölgy megcsodálta a gyémántot, ám Margit hercegnő csupán annyival illette az ajándékot, hogy „vulgáris”. A színésznő nem vette szívére a megjegyzést, és megkérdezte vendéglátóját, felpróbálná-e az ékszert. „Most már nem is annyira vulgáris, ugye?” – kérdezte Taylor, miután Margit ráállt, hogy felpróbálja a gyűrűt.

taylor-burton_gyemant.pngA híres Taylor-Burton gyémánt

Kedvencei közé tartozott egy apró gyémánt gyűrű, amit gyakran a kisujján viselt. Ping Pong gyémántnak becézte, ugyanis Richard Burtontól 1970-ben egy ping pong meccset követően nyerte meg. A színész kijelentette, ha Taylor 10 pontot szerez ellene, akkor felkutatja, és megszerzi számára a város legkisebb gyémántjait. Taylor pedig 30 pontot szerzett a meccsen…

ping_pong_gyemantok.jpgA gyémánt gyűrűket Taylor egy ping pong meccsen nyerte

Elragadó az a medálokkal kirakott karkötő is, mely amolyan mementóként szolgált a számára: szerelme, barátai és kollégái szívesen ajándékoztak Taylornak medálokat, amiket a színésznő emlékekként a karkötőre illesztett. Többek között a rendező Zefirelli ajándékozott neki ilyet a Makrancos hölgy című film után, Burton a Kleopátráért, de még egy 1544-ből származó - egykoron VIII Henriké – medál is helyet kapott rajta. A legbájosabb mégis az a charm, amibe Taylor gyermekeinek nevét vésték.

medalos_karkoto.jpgIzgalmas, emlékekkel teli karkötő

1969-ben Richard Burton 37 000 dollárt fizetett a La Peregrina nevű gyémántért egy new york-i aukción, hogy aztán Taylornak ajándékozza, annak 37. születésnapjára. A gyöngyöt egy Cartier-nyakláncba építették, a színésznő pedig gyakran viselte party-kon és filmekben egyaránt. Érdekesség, hogy a La Peregrinára 1576-ban találtak rá Panama partjainál, a tökéletes, körte alakú gyöngyöt II. Fülöp spanyol király vásárolta meg 1582-ben. Nemsokára az ország legfontosabb koronaékszerei közt tartották számon. A következő 200 évben nyolc spanyol király birtokolta az ékszerkülönlegességet, mielőtt Joseph-Napoleon Bonaparte – Napoleon Bonaparte idősebb bátyja, nápolyi és szicíliai király – kezére került.

la_peregrina.jpgA La Peregrinának valóban múltja van

 

Források: The Jewellery Editor / Business Insider / Vanity Fair

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr7215411750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása