Lilla Stílusblogja

A Christie’s történetének legkülönlegesebb ékszerei

2019. január 27. - Lilla Stílusblogja

A Christie's aukciósház legpompásabb ékszerei királyok, császárok és hollywoodi csillagok kezében fordultak meg. Némelyiknek rejtélyes módon évtizedekre nyoma veszett, hogy aztán váratlanul újra felbukkanjon egy magángyűjteményben.

christies_ekszerek_borito.png

La Peregrina

Csupán kevés ékszernek van 500 éves története, és még kevesebbnek van olyan, amiben királyok, császárok és hollywoodi sztárok egyaránt szerepelnek. A La Peregrina, melyre 1576-ban találtak rá Panama partjainál, ilyen ritkaság. A tökéletes, körte alakú gyöngy tömege 202,24 grain (~gabona: ez egy régi mértékegység, aminek nominális értéke egy szem gabonával megegyező tömeg volt), és II. Fülöp spanyol király vásárolta meg 1582-ben. Nemsokára az ország legfontosabb koronaékszerei közt tartották számon. A következő 200 évben nyolc spanyol király birtokolta az ékszerkülönlegességet, mielőtt Joseph-Napoleon Bonaparte – Napoleon Bonaparte idősebb bátyja, nápolyi és szicíliai király – kezére került.

la_peregrina_1.jpg

la_peregrina_2.jpg

1969-ben Richard Burton 37 000 dollárt fizetett a La Peregrináért egy new york-i aukción, hogy aztán feleségének, a gyönyörű Elizabeth Taylornak ajándékozza, annak 37. születésnapjára. A gyöngyöt egy Cartier-nyakláncba építették, a színésznő pedig gyakran viselte party-kon és filmekben egyaránt.

la_peregrina_3.jpg

A La Peregrina legutóbb 2011 decemberében került kalapács alá a Christie’s-nél: 11 842 500 dollárért kelt el, legalacsonyabb becsült értékének ötszöröséért! Az ékszer akkortájt a legdrágább természetes gyöngyékszernek számított, amit valaha aukción értékesítettek. Elizabeth Taylor kollekciója pedig a legsikeresebb magán-ékszergyűjteménynek bizonyult az aukciók történetében.

A Hancock Vörös

1987 áprilisában a Christie’s egy igen kicsiny, 0,95 karátos gyémántot kínált eladásra. Amitől mégis ritkaságszámba ment a drágakő, az a különleges lilás-vörös színe volt. Csak minden 100 000 gyémántból egy érdemli ki a „különleges” színminősítést, a vörös gyémántoknál pedig még ritkábban fordul elő, hogy ebbe a kategóriába sorolják (szerencsésnek mondhatja magát az a tapasztalt gyémántkereskedő, aki élete során háromnál több ilyen ékkövet tarthat kezei között). Ez a 0,95 karátos csoda egy montanai farmer, Mr. Hancock gyűjteményének darabja volt, aki a pletykák szerint 13 500 dollárért vásárolta a gyémántot 1956-ban.

A Hancock Vörös 1987-ben került eladásra 1987-ben, becsült értéke 100 000 és 150 000 dollár között mozgott. Mégis 880 000 dollárért vásárolták meg, amivel minden addigi rekordot megdöntött!

the_hancock_red_diamond.JPG

Mogul spinell nyakék

1997 októberében a londoni Christie’s különleges témájú aukciót hirdetett az Indiai Függetlenség 50. évfordulójára, mely a Fontos indiai ékszerek címet viselte. Az árverés a tradicionális, luxus indiai designra helyezte a hangsúlyt. Az aukció több mint 100 ékszert és drágakövet tartogatott az érdeklődők számára, a 17-20. századból.

A mogul császárok 332 évig uralkodtak Észak- és Közép-India fölött, egy olyan időszakban, melyet a művészi megvalósítással azonosítanak. A spinellek a legtöbbre értékelt drágakövek közé tartoztak, a császárok pedig rájuk vésték nevüket és hierarchikus címüket, hogy halhatatlanságukat biztosítsák. A rubinnál nagyobb kőről van szó, tónusa pedig a rubinvöröstől a világos rózsaszínig terjedhet. A spinelleket inkább üveggyöngyként, mintsem csiszolt drágakőként viselték. A mogul kincseket 1739-ben zsákmányolta Nadir Shah perzsa uralkodó, majd szétszóródtak, csak nagyon kevés nyakék maradt fenn. A képen látható ékszer 11 spinnel gyöngyöt tartalmaz, teljes tömege 877,23 karát, három gyöngyre pedig a három leghíresebb mogul császár nevét vésték: Akbar, Jehangir és Shah Jahan. A nyakéket 1 428 030 dollárnak megfelelő összegért értékesítették.

spinell_nyakek_2.jpg

Az Oppenheimer Kék

2016. május 18. izgalmas nap volt Genevában: a 242-es sorszámú Oppenheimer Kék 57 973 000 dollárért kelt el, így az aukciók történetének legdrágább ékszere lett (abban a szezonban egyébként a legdrágább, aukción értékesített műalkotás címét is kiérdemelte).

the_oppenheimer_blue_3a.jpg

A gyémánt előző tulajdonosa, Sir Philip Oppenheimer után kapta nevét. Az Oppenheimerek generációk óta a gyémántipar vezetői voltak. Sir Philip tökéletes színárnyalata, kifogástalan arányai és mesés tégla alakja miatt választotta ki a gyémántot. Az elmúlt években a kék gyémántok szélesebb körben is népszerűek lettek – nem csak azért, mert lenyűgözőek, hanem mert csupán kevés érhető el belőlük. Az Oppenheimer Kéket a Gemological Institute of America a „különleges élénk kék” osztályba sorolta, ami a legmagasabb színminőséget és színintenzitást jelöli. A maga 14,62 karátjával a legnagyobb „különleges élénk kék” gyémánt, ami valaha árverésre került. A „drágakövek drágakövének” is nevezik.

the_oppenheimer_blue_2.jpg

the_oppenheimer_blue.jpg


Ázsia Kék Szépsége

Habár nagyon ritka a több mint 100 karátos zafír, a feljegyzések szerint vannak igen fontos gyűjtemények a világon. Ázsia Kék Szépsége 392,52 karátos, a történelem negyedik legnagyobb kék zafírja, amit nyilvántartanak (csupán a Kelet Kék Óriása (486,52 karát), a Románia Királynője (478,68 karát) és a Logan (422,99 karát) zafírok előzik meg).

blue_belle_of_asia_3.jpg

A legendás követ 1926-ban találták Ceylon területén (ma Srí Lanka), melyet a Drágakövek Szigetének ismertek. Körülbelül 400 karátosként tartották nyilván 50 000 font értékkel, mielőtt a híres drágakő- és ékszerkereskedő, Macan Markar megszerezte magának. 1937-ben a zafírt a brit motor mágnás, a Morris Motors Limited alapítója, Lord Nuffield vásárolta meg, hogy az év májusában Erzsébet királynénak (VI. György király felesége és II. Erzsébet királynő édesanyja) bemutassák a koronázási napon. Ehelyett azonban Ázsia Kék Szépsége eltűnt, és évtizedekig senki nem hallott felőle.

2014. november 1.-jén a zafír újra felbukkant, mégpedig egy Christie’s aukción, Genevában. A drágakövet nagyjából 17 300 000 dollárnak megfelelő összegért vásárolták meg, így az árverések történetének legdrágább zafírja, egyúttal a legdrágább színes köve lett.

blue_belle_of_asia.jpg

 

Forrás: Christie's

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr8614591336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása