Lilla Stílusblogja

Elsa Peretti, a modellből lett legendás ékszertervező

2022. szeptember 18. - Lilla Stílusblogja

Az olasz arisztokrata család sarja előbb a kifutón bizonyított, majd forradalmasította az ékszerviselést.

elsa_peretti_borito.jpeg

Elsa Peretti olasz olajmágnás apa és művész édesanya második gyermekeként látta meg a napvilágot 1940-ben Firenzében. Egy római reneszánsz palotában nőtt fel, s bár családi háttere lehetővé tette volna számára a kényelmes életet, huszonegy éves korában úgy döntött, hátat fordít arany kalitkájának, és független nőként kezébe veszi sorsát: elköltözött családjától, majd olasz nyelv tanításból és síoktatásból igyekezett fenntartani magát. Emellett lakberendezést tanult Rómában, majd Milánóba szegődött dolgozni egy építész mellé. 1964-ben Spanyolországba költözött, ahol a magas, kecses, barna hajú és bőrű lányra Salvador Dalí is felfigyelt, és nemsokára a különc festő baráti körének tagja lett. Dalí megismertette Perettit a szürrealizmussal, mely a tervezőnő későbbi munkáiban is vissza-visszaköszönt.

Elsa még itt, Spanyolországban kezdett modellkedni, majd gondolt egyet, miért is ne próbálhatna szerencsét a Nagy Almában… 1968-ban érkezett meg New Yorkba, ahol azonban inkább a szőke, kék szemű lányokat keresték az ügynökségek. Hamarosan mégis rámosolygott a szerencse, az akkori kulturális élet krémje vette körül: Andy Warhol, Bianca Jagger, Liza Minelli és még sokan mások a híres-hírhedt Studio 54-ből.

elsa_peretti_es_halston.jpgElsa Peretti (balra) Roy Halston divattervező társaságában

elsa_peretti_helmut_newton_1975.jpgElsa Peretti Helmut Newton ikonikus fotóján, 1975-ben

Továbbra is modellkedett, és abból a pénzből, amit keresett, meg tudta venni első házát (egészen pontosan 17. századi villáját) a spanyolországi Sant Martí Vell-ben, mely otthont adott alkotásainak is. Első munkája egy „ezüst rügy váza láncon" 1969-ben debütált Giorgio di Sant’Angelo bemutatóján. Nemsokára már Halston-nak tervezett ékszereket, sőt, némelyiket saját maga viselte modellként a kifutón. Halston-nal baráti kapcsolatban álltak, Peretti a divattervező múzsája, együttműködő partnere és modellje volt egyben, számos designt készített a számára, az ékszerektől kezdve a sminkeken át a parfümös üvegekig.

peretti_halston_parfumosuveg_es_ekszer.pngParfümös üveg és ékszer Halston számára

Elérkezett a 70-es évek, és vele együtt az idő, hogy Peretti újradefiniálja magát. Ahogy mondta, a modellkedés csupán arra szolgált, hogy a számláit fizesse, ennél nagyra törőbb terve volt: a designnak akarta szentelni magát. Inspirációt a természetből nyert - lehettek azok virágok, csontok vagy skorpiók -, s ezeket formálta tiszta, minimalista alakokká. Peretti feminista volt, aki eltörölte a határokat a kifinomult és a bizsu ékszerek között, olyan kiegészítőket szeretett volna alkotni, melyeket a dolgozó nő megengedhet magának.

elsa_peretti_bab_medal.jpg

Bab alakú medál

elsa_peretti_nyitott_sziv_nyaklanc.jpg"Nyitott szív" nyaklánc

1974-ben a Tiffany luxusékszer kereskedő útnak indította Peretti első kollekcióját. Hatalmas siker lett, a nők rajongtak az ékszereiért. Még Andy Warhol-t is meglepte, mekkora sor állt a Tiffany üzletei előtt. Egyik első design-ja, a „csont karkötő”, melyet egy 17. századi kapucinus  templom csontjai inspiráltak, magában foglalta az építészet erejét, ugyanakkor nőies volt. Hamarosan Liza Minnelli és Sophia Loren is előszeretettel viselte a karkötőt. Ismertebb ékszerei közé tartozik még a bab alakú medál, az „ezüst háló sál”, valamint az ikonikus „nyitott szív" nyaklánc – ez utóbbihoz Henry Moore szobrász alkotásaiból nyert ihletet, aki gyakran dolgozott absztrakt figurákkal.

elsa_peretti_csont_karkoto_liza_minnelli_es_sophia_loren.pngA "csont karkötőt" szívesen viselték a sztárok is

„Magamnak készítem az ékszereket – valódi dolgokat, gondolatokkal.” – mondta Peretti. Érintésre ösztönző darabok ezek, melyek érzelmeket váltanak ki, arra valók, hogy viseljék őket, nem pedig arra, hogy távolról csodálják.

Egy pohár szaké Japánban, telihold idején inspirálhat egy ötletre. Egy varázslatos pillanat elég, hogy egyre több és több dolog jusson az eszembe. Sosem másolok.”

Az évtized végére Peretti a Tiffany vezető tervezője lett, és bármit is alkotott, a nők kapkodtak érte. Ebben az időszakban arannyal, jádéval és lakkal dolgozott, olyan anyagokkal, melyeket Japánba és Indiába tett utazásai során intenzíven tanulmányozott. A 80-as években sikerei ellenére úgy döntött, otthagyja New York-ot, és végleg Spanyolországba költözik – ebben szerepet játszott az AIDS terjedése, rengeteg barátját elvesztette, és kezdett kiégni a munkában is.

elsa_peretti.jpgElsa Peretti

2012-ben újratárgyalta szerződését a Tiffany-val további 20 évre, a cég 47 millió dollárt fizetett az ékszertervezőnek, aki az összeget az édesapja és a saját nevét viselő The Nanso and Elsa Peretti Foundation-nek adományozta. Az alapítvány olyan természetvédelmi projekteket támogat a mai napig, melyek kedvesek voltak a szívének.

Peretti tavaly márciusban hunyt el, alkotásait őrzi többek között a British Museum, valamint a bostoni és a houstoni Museum of Fine Arts.

 

Források: Christies / Vogue 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr2317934169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása