Lilla Stílusblogja

A régi Hollywoodot idéző glamour Az Úr sötét anyagaiban

2020. január 02. - Lilla Stílusblogja

Az Úr sötét anyagai a BBC új sorozata Philip Pullman ifjúsági regénye alapján, ami történetével, zenéjével és kosztümjeivel garantáltan leveszi a lábáról a nézőket.

az_ur_sotet_anyagai.jpg

Pedig nem vagyok éppenséggel fantasy rajongó, mégis három nap alatt ledaráltam a szériát, amit már csak a jelmezek miatt is érdemes megtekinteni: a Downton Abbey ruháit jegyző Caroline McCall felelt ugyanis a kosztümökért.

Az Úr sötét anyagai egy párhuzamos világban játszódik, melynek egy része fantasy, míg más része az általunk ismert valósághoz kapcsolódik. A párhuzamos világot a Magisztérium irányítja, ami gyakorlatilag egy vallási szervezet, ők mondják meg, mi a jó és mi a rossz. Izgalmas vonal, hogy a szereplőknek ún. daimónjaik vannak, ezek lelküknek az állati megtestesülései, és fontos szerepük van a történet szempontjából. Miután a főszereplő legjobb barátja eltűnik, nagy utazás veszi kezdetét Északra, amit hol vizen, hol léghajóval a levegőben, hol pedig jegesmedve hátán tesznek meg – de legyen elég ennyi spoiler (több itt, Kritizátor blogján).

lyra_az_ur_sotet_anyagai.jpgA vakmerő ifjú főszereplőt, Lyrát Dafne Keen alakítja a sorozatban

Caroline McCall jelmeztervező egy interjúban azt mondta, a jelmezek megalkotásakor az első lényeges lépés a szabályok lefektetése volt. A Magisztérium által irányított világban ugyanis a ruházat visszafogott és zárt kell, hogy legyen. A Magisztérium vezetői hosszú, fekete ruhát viselnek extrém gallér megoldásokkal, ezeket tűvel kapcsolják össze - az inspirációt ezekhez a szettekhez régi David Bowie-fotókról nyerte a tervező. Mivel ruháik nem túl kényelmesek, így igen feszes megjelenést adnak a karaktereknek.

lord_boreal_az_ur_sotet_anyagai.jpgLord Boreal, vagyis Ariyon Bakare

father_macphail_az_ur_sotet_anyagai.pngMcPhail atya és Lord Boreal a Magisztérium képviselői a sorozatban

Az említett állati formát öltött daimónokat a ruhák tervezésekor is figyelembe kellett venni. Egyrészt a színűk nagyon lényeges, a daimón színéhez igazították pl. a sorozatbeli karakterek öltözetének színét (a James McAvoy által megformált Lord Asriel sokszor visel feketét, szürkét és fehéret, mely a leopárd daimónja színeit jelöli). A Jordan Kollégium vezetője és a nomád gyiptusok közül sokan speciális kesztyűt viselnek madár daimónjaik miatt. S mivel a gyermekek daimónjai még gyakran váltanak alakot, a gyerek szereplők számákra sokzsebes ruhákat készítettek, hogy bennük elrejthessék állataikat (vagy éppen egy aletiométert, azaz igazmondó szerkezetet).

lyra_es_roger_az_ur_sotet_anyagai.pngA sorozatbeli Lyra (Dafne Keen) és Roger (Lewin Lloyd)

Érdemes megemlíteni a gyiptus társadalom öltözetét, ami nagyon hasonlít az ír utazókéra: kockás flanelt, farmert, nehéz kabátokat viselnek, így hozva közelebb a történetet a valósághoz. Ehhez képest Lord Asriel egy igazi kalandor, már-már Indiana Jones-szerű karakter, aki bőrkabátot, hószemüveget, jól szabott mellényt és csizmát visel. Nekem nagyon tetszett még az aeronauta Lee Scorseby öltözete, ami kicsit steem punkosra sikerült, vagány és látványos.

gyiptusok_az_ur_sotet_anyagai.jpgA sorozatbeli gyiptusok

lord_asriel_az_ur_sotet_anyagai.jpgLord Asriel, vagyis James McAvoy

Aki mellett pedig semmiképp sem mehetünk el, az a Ruth Wilson által játszott Mrs. Coulter, egy vérbeli díva, Hollywood aranykorát idéző femme fatale, amit megjelenése is sugall. Mrs. Coultert ugyanis a 30-as és 40-es évek legnagyobb színésznőiről, Hedy Lamarr-ról és Vivien Leigh-ről mintázták, ruháit ennek megfelelően választották ki, vintázs hangulatúak és időtlenséget sugallnak.

Érdekes volt kitalálni, ki is ő, és hogy nézhet ki. Hedy Lamarr sokat járt a fejemben, talán mert Caroline McCall-lal arról beszéltünk, hogy a történet nem egy meghatározott időszakban játszódik, és nem is a mi világunkban... Így kitaláltuk, hogy a 30-as és 40-es évekből merítünk”

– mondta Ruth Wilson színésznő.

mrs_coulter_1_az_ur_sotet_anyagai.jpgMrs. Coulter (Ruth Wilson) és daimónja, az arany majom

A hölgy mindig nagyon ügyel a megjelenésére, hiszen ahogy a sorozatban említi, „a ruha meghatározza, hogyan látnak az emberek”. Gyakran visel szatén és bársony anyagokból készült estélyiket és nappali kosztümöket, gönyörű smaragdzöld vagy éppen sötétvörös színben. A sorozat többi női karakteréhez képest sokkal feltűnőbb a megjelenése, ami azt sugallja, hogy képes áttörni a konvenciókat egy főként férfiak uralta világban, és óriási hatalma van. Ráadásul egy arany színű majom a daimónja, így azonnal minden tekintet rá szegeződik, amint megjelenik valahol. Sorozat- és divatrajongók egyenesen azt mondják, Mrs. Coulter karaktere a legjobb, ami az utóbbi időben a televízióval történehetett.

mrs_coulter_2_az_ur_sotet_anyagai.jpg

mrs_coulter_3_az_ur_sotet_anyagai.jpg

mrs_coulter_4_az_ur_sotet_anyagai.jpg

Te mit gondolsz?

 

Források: Telegraph / GraziaDaily / BBC

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr4715385008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása