Lilla Stílusblogja

A cárnő ruhája

2019. október 07. - Lilla Stílusblogja

Az HBO Nagy Katalinról szóló új sorozatában intrikák, botrányok és pazar ruhák kaptak helyet.

helen_mirren_mint_nagy_katalin_cerno.jpg

Nagy Katalin története az HBO sorozatában a hatalomról, intrikáról és botrányokról szól. Oroszország leghosszabb ideig uralkodó női vezetője (1762-től 1796-ig) a hatalmat hitvesétől, III. Péter cártól ragadta el. Céja az volt, hogy újjáélessze az országot, és Európa egyik leghatalmasabb birodalmává tegye – ezért ezt a korszakot „Oroszország aranykorának” is nevezik.

A címszerepet Helen Mirren alakítja, a színésznő számára mintegy 60 jelmezt készítettek a szerephez. Némelyik ruha súlya meghaladta a 14 kg-ot (gondoljunk csak bele milyen nehéz lehet a krinolin, a két kabátka, a két fűző és a köpeny együtt!). A szépen hímzett darabok közel mindegyikét arany és ezüst cérnával kézzel készítették, a luxus minőségű brokát és bársoly anyagokat Rómából, Velencéből és Milánóból szerezték be.

nagy_katalin.jpg

Meschede számára a jelmezek megalkotásakor a történelmi hűség volt a legfontosabb, ezért számos életrajzi könyvet elolvasott Nagy Katalinról, III. Péterről, valamint elődjéről és nagynénjéről, I. Erzsébetről. „Erős nőnek akartuk ábrázolni, nagyon intelligens nőnek.” A jelmezek készítésekor modern trükkökhöz is folyamodtak, hogy könnyítsenek a kosztümökön.

„Próbáltunk mindent könnyűnek tervezni, amennyire csak lehetett – mondja Meschede -, de az akkori divat „nagyon nehéz” volt. Helen viszont sosem panaszkodott emiatt. Azt mondta, ez segít neki egyenesen járni, és úgy érzi magát, mint Katalin. Volt néhány trükkünk, például az alsó fűzőnek volt egy kis cipzárja, emellett biztonsági kapcsokat és kétoldalú ragasztót is használtunk a jelmezekhez.”

nagy_katalin_hbo_sorozat.jpg

A sorozat elején Meschede egy puhább színpaletta mellett döntött, melyet gyöngyökkel és arannyal egészített ki, hogy megmutassák Katalin nőies oldalát. Ahogy a cselekmény előre halad, az uralkodó ruházata egyre sötétebbé válik, így reflektálva romló mentális egészségére. Sokat játszottak a színekkel, hogy érzékeltessék, amellett, hogy a cárnő sikeres uralkodó volt, sok szomorúságot volt kénytelen átélni az életében. „Ő irányította az egyik legerősebb hadsereget, ugyanakkor nagyon érzékeny nő volt. Ki akartuk domborítani a lágyabb oldalát is.”

helen_mirren_nagy_katalin.jpg

Míg a főszereplők mind bespoke kosztümöket viseltek a forgatás alatt, a „tömegek” számára Olaszországból kölcsönöztek jelmezeket. Meschede pazar férfi viseletet tervezett Mirren számára, valamint több tucat talárt és fűzőt a férfiszínészeknek.

„A férfiak számára érdekes tapasztalat volt a fűző viselése. Mindannyiuknak ugyanaz volt a reakciója, mégpedig, hogy nőként hogy lehetett mindezt elviselni.”

helen_mirren_katona_jelmezben.jpeg

nagy_katalin_hbo_patyomkin.jpg

Helen Mirren öltöztetésekor a jelmeztervező Nagy Katalinból inspirálódott, különösen a 18. századi festmények hatottak rá. „Imádtam Alexander Roslin portréit. Roslin elsősorban orosz jobbágyokat és szépséges fiatal lányokat festett. A festményei alapján választottam ki a színeket Katalinnak és az udvartartásának. Ő volt a legnagyobb hatással rám.”

nagy_katalin_festmeny.jpg

Katalin, az udvartartása és az orosz arisztokrácia a lehető legtúlzóbb módon öltözködött. A kelméket Párizsból szerezték be, némelyiküknek saját ruhagyára volt a palota közelében. A hölgyek elképesztően nehéz ruhákba bújtak, melyek kényelmetlenek, de látványosak voltak, főleg a parasztság viseletéhez képest. Utóbbiak nagy szegénységben éltek, és igen szerényen öltöztek, ami azt jelentette, hogy néhányuknak csak egy ingje és egy nadrágja volt, amit addig viselt, míg már nem tudta többé viselni. Emellett birkabőrrel takarták magukat, hogy ne fázzanak a jéghideg orosz télben.

 

Források: Vogue / Bradford Zone

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr2315207942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása