Lilla Stílusblogja

A legstílusosabb tv-s karakterek, és amit elleshetsz tőlük

2019. január 31. - Lilla Stílusblogja

A dúsgazdag olajmágnástól a reklámőrültig: ikonikus sorozatszereplők, akiknek a televíziózás történetének legstílusosabb pillanatait köszönhetjük. Vajon ki került fel a listára, és ki maradt le róla?

tv-s.png

Alexis Carrington Colby

A Dinasztia című sorozat 1981 és 1989 között futott, és egy olajból meggazdagodott család mindennapjaiba engedett bepillantást. A sorozat jelmeztervezője Nolan Miller volt, aki régi hollywoodi stílusú, fényűző gardróbot álmodott meg a karaktereknek, köztük a Joan Collins által megformált drámakirálynőnek, Alexis Carrington Colby-nak. Jól szabott kosztümök, flitteres estélyi ruhák, erőteljes vállmegoldások, széles karimájú kalapok, szőrmesálak és turbánok adták a legmagasabb fokú eleganciát. Mr. Miller a széria ideje alatt közel 3000 outfitet tervezett a szereplők számára, óriási, heti 35 000 dolláros gardrób büdzséből! „Soha nem akartam kétszer ugyanabban a ruhában látni őket” – mondta egy alkalommal a jelmeztervező. Millert Hollywood aranykorának csillagai inspirálták, mint Barbara Stanwyck, Bette Davis vagy Joan Crawford. Ahogy Miller visszaemlékezett: „Minden passzol: a kosztüm, a kalap, a kesztyű és az ékszerek. Amikor a hall-ban sétál, talán nem tudod, kicsoda ő, de azt tudod, hogy dúsgazdag”. Alexis Carrington Colby pedig tökéletesen megfelelt ennek a képnek: óriási válltömései, hatalmas kalapjai, grandiózus gyémántjai és drága szőrmebundái kétséget sem hagytak afelől, hogy kifinomult ízléssel és hatalmas vagyonnal rendelkezik. Colby hamar divatikonná vált a 80-as években. Ráadásul a Dinasztia akkora népszerűségnek örvendett abban az időben, hogy a show hatására elkészült egy Dynasty nevű kollekció, melyeket a sorozat főszereplői – Joan Collins és Linda Evans – által viselt ruhákról mintáztak.

Amit elleshetsz tőle: A 2019 tavaszi-nyári szezonban igen sikkes lehetsz egy széles karimájú kalapban, a bátrabbak viselhetnek turbánt is. Idén visszatérnek a divatba a puffos ujjak, de flitteres ruhadarabokból sem lesz hiány az üzletekben.

 

Claire Underwood

A Kártyavár című politikai thriller az elmúlt évek egyik legnépszerűbb sorozata, melyben a női főszereplőt, Claire Underwood-ot Robin Wright színésznő formálta meg, nem is akárhogy: a hűvös viselkedéséről és kifogástalan megjelenéséről ismert Underwood ikonikus televíziós karakterré vált. Ha valakinek a mantrája lehetne, hogy „Öltözz a munkához, amit meg akarsz szerezni!”, nos, az kétségkívül Claire Underwood. A sorozat costume designere, Kemal Harris, az irányítás-mániás, kimért és határozott főszereplőnek rendkívül kifinomult, visszafogott ruhatárat készített. Harris Underwood gardróbjának megtervezéséhez a női politikusoktól kölcsönzött ötleteket. Míg férje karrierjét egyengette, Claire ruhatára főként Armani, Ralph Lauren és Michael Kors darabokból állt, még nem volt eléggé „Fehér Ház-kompatibilis”. Ám az utolsó évadban Claire elnöki pozícióra tör, így ehhez illő ruhatárat kapott: határozott vonalú ruhák jellemzik, az általa korábban viselt visszafogott színpalettát sötétebbre cserélték, és kiegészítették olyan nemes árnyalatokkal, mint a jáde zöld vagy a burgundy, hogy az erőt jelképezzék. A ruhák harmada egyedi készítésű darab, harmada designer ruha, a fennmaradó részt pedig luxus nagyáruházaktól szerezték be, mint pl. a Bergdorf Goodman.

Amit elleshetsz tőle: Claire Underwood öltözéke nagyrészt a business attire és a business casual között mozog, ruháinak színe pedig csak ritkán kanyarodik el a klasszikus üzleti viseletek megszokott szürkéitől, tengerészkékjétől, feketéjétől. Így az irodai gardrób kialakításánál érdemes egy pillantást vetni a karakter által viselt szettekre.

 

Betty Draper

A Mad Men című sorozat lenyűgözően csillogónak festette le a 60-as évek New York-jának reklámszakmáját, a széria hatására pedig a fiatalabb generációk is felfedezték maguknak a gyöngysorok, a jól szabott öltönyök és a martinik világát. A hét évadot megélt sorozat jelmeztervezője Janie Bryant volt, aki minden apró részletre odafigyelt a kosztümök elkészítésénél. A főszereplő Betty Draper olyan, mintha mindig skatulyából húzták volna ki – az első két évadban tipikus kora-60-as évekbeli külvárosi háziasszony, aki később visszatér a munka világába. A karakter outfitjeinek összeállításához Bryant Grace Kelly stílusát vette alapul, valamint nagymamájától nyert inspirációt, aki maga is mindig csinos volt. ”Minden alkalomra volt egy köténye, ami illett minden ruhához. Volt koktél köténye, mindennapi köténye. Ő maga tervezte a ruháit – igazi hölgy volt” – emlékszik vissza a tervező. Betty Draper ruhatárát a pasztellszínek és a virágminták uralják, A-vonalú szoknyák és testhezálló ruhák találhatók a gardróbjában. Na, és az elmaradhatatlan gyöngysor, mint kiegészítő.

Amit elleshetsz tőle: Az A-vonalú ruhák és szoknyák minden testalkat típusnak jól állnak, ezekkel nem lőhetsz mellé, a virágminta pedig sosem megy ki a divatból. Egy klasszikus, visszafogott gyöngysorral új szintre emelheted az outfitedet.

 

Maddie Hayes

A simlis és a szende című sorozat a Kék Hold Detektíviroda mindennapjait mutatta be, melyben Cybill Shepherd alakította a női főszereplőt, Maddie Hayest. Shepherd karaktere az új amerikai nőt testesítette meg, aki független és gyönyörű. A határozott vonalú, mégis finom és nőies ruhákat Robert Turturice tervezte a karakter számára, mintegy 1000-1250 dollárt költve minden egyes outfitre, ami a 80-as években nem csekély összegnek számított. Maddie minden epizódban pasztellszínű selyemruhát vagy épp szexi kosztümöt visel. Selyem jacquard, selyem gabardin, nyers selyem – Turturice imádta selyembe öltöztetni a csinos nyomozónőt. „Csupán szerettem volna egyszerű, klasszikus megjelenést. Lágy, feminin, viselhető ruhákat, kifinomultsággal. És a look elképesztően jó fogadtatásra lelt.” Igaz, ami igaz, a karakter védjegyének számító öltözködési stílus nagy médiafigyelmet kapott, és sokan rajongtak a szettekért, melyek elsősorban orchidea rózsaszínben, barackszínben, levendula árnyalatban vagy türkizben pompáztak.

Amit elleshetsz tőle: A pasztellszínek népszerűek a tavaszi-nyári szezonban, a Pantone pl. az év színének választotta a „living coral”-t (élő korall). Amennyiben bőrtónusunk „megengedi”, nyugodtan viseljünk magunkon valamilyen kellemes, halvány árnyalatot.

 

Carrie Bradshaw

Egyetlen „stíluslistáról” sem hiányozhat a Szex és New York főszereplője, a szókimondó újságíró, Carrie Bradshaw. Bár már 20(!) év telt el a sorozat első epizódja óta, Bradshaw karaktere máig példaképe több millió nőnek szerte a világon. A sorozat 1998 és 2004 között futott, hat évadot élt meg, és a női barátságot ünnepelte úgy, ahogy azt korábban soha nem láthattuk televízióban: humoros és üde párbeszédekkel a párkapcsolatokról és a szexről. Bizonyára sokan tudják, hogy a szereplők ruhatára Patricia Field jelmeztervező nevéhez fűződik, aki gondoskodott róla, hogy Carrie minden egyes outfitjében legyen valami kis csavar. Sokszor előfordult, hogy designer ruhákat kevertek olcsó darabokkal egy szetten belül, izgalmas elegyet létrehozva. Az emlékezetes kis tütüt pl. mindössze 5 dollárért vásárolták! A jelmeztervező egyik kedvenc pillanata, amikor Carrie egy J’adore  Dior pólót visel tafota szoknyával, a másik pedig, amikor a főszereplő egy csodás Versace estélyi ruhában várja orosz szerelmét Párizsban (sok-sok tüll, sifon és romantika).

Amit elleshetsz tőle: Keverd bátran a drága és a kevésbé drága darabokat, az új holmikat a vintázs ruhákkal, és néha kipróbálhatsz elsőre meghökkentőnek tűnő párosításokat is egy szetten belül! Csak kreatívan!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr7614599772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása