Lilla Stílusblogja

Arcápolási praktikák a ragyogó bőrért

Pécsi Adri rovata

2018. június 15. - Lilla Stílusblogja

borapolas.jpg

Új rovattal jelentkezik a blog: Pécsi Adri kozmetikusmester szépségápolási tippekkel lát el bennünket havonta! Legutóbb a tavaszi bőrápolás és a tökéletes arctisztítás került a fókuszba, a mai bejegyzésben pedig a tonizálásról és a bőrradírozásról lesz szó. Fogadjátok szeretettel, olvassátok, és ha kérdésetek van, bátran tegyétek fel a poszt alatt kommentben, vagy írjátok meg a Facebook-on. Arra is kíváncsiak vagyunk, milyen témák érdekelnének benneteket, így, ha van javaslatotok, osszátok meg velünk!

Mire valók az arctonikok?

Az arctonikot elsősorban nem arra tervezték, hogy megtisztítsa az arc és a nyak bőrét, hanem, hogy eltávolítsa az arctisztító nyomait, frissítse és hidratálja a bőrt, megakadályozza az elhalt hámsejtek felhalmozódását, illetve kozmetikai arctisztítás után összehúzza a pórusokat (abban az esetben, ha a tonik tartalmaz alkoholt). Tonizálás után élettel telinek, frissnek érződik a bőr, és megfelelően elő van készítve a további folyamatokra. Ha a bőr különösen  fakó, akkor gyors, apró ütögető mozdulatokkal kell belepaskolni a  tonikot, ez fokozza a vérkeringést, segít megszüntetni a fakóságot.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő készítményt?

A bőrtípusunknak megfelelő tonikot kell választani. Száraz bőr esetén mindenképpen alkoholmentes,  gyenge tonikok jöhetnek szóba: lehet hyaluronsav tartalmú, vagy választhatunk rózsavizet, de a micellás víz is kiváló. Zsíros bőrnél tévhit, hogy alkohol tartalmú tonikot kell használni! Zsíros bőrnél is az alkoholmentes változatot érdemes megvásárolni, ugyanis az alkohol kiszárítja a bőrt, ami annál több zsíranyagot fog termelni! A hyaluronsav tartalmú készítmények ezen bőrtípusokra is megfelelők lehetnek, és ajánlom még az aloe vera tartalmúakat. Érzékeny, intoleráns bőrnél szintén fontos, hogy alkoholmentes legyen a tonik, léteznek hipoallergén termékek, keressük ezeket a polcokon!

rozsaviz.jpg

A rózsavíz kiválóan alkalmas a száraz bőr tonizálására. Kép forrása: Medical News Today


Hogyan kell megfelelően alkalmazni a tonikokat?

Vattakorongra öntünk egy keveset, és laza mozdulatokkal eloszlatjuk az egész bőrfelületen (arcon, nyakon). Egyébként kapható sokféle arctonik szórófejes változatban is, a legkönnyebb ezeket közvetlenül ráfújni a bőrre, és az ujjbegyekkel eloszlatni egyenletesen, majd bemasszírozni, beütögetni. Például napozás közben, vagy utána kifejezetten frissítő lehet egy hidratáló tonikkal lefújni a bőrt. Ha a tonik után túlságosan száraz érzésű lenne a bőr – tehát feszül, húzódik vagy hámlik -,  akkor másik terméket kell választani.

Mi következik ezután?

Ha a tonik teljesen felszívódott a bőrön, utána lehet továbblépni a következő lépcsőfokra, mely a kozmetikákban egy kezelés során a bőrradírozással (peeling) folytatódik. Fontos tudni, hogy az otthoni ápolásban nem szabad napi szinten radírozni, mert vékonyítja a hámréteget, ezáltal a bőr még jobban megvastagszik! Otthon radírozni bőven elegendő 10-12 naponta. A peeling hatására bőrünk megtisztul a száraz, elhalt hámsejtektől, így felfrissül, fiatalosabb lesz. Fogékonyabbá teszi a bőrt további hidratáló és tápláló hatóanyagok befogadására, és féken tartja a mitesszerek és a pattanások kialakulását. Általában otthoni használatra szemcsés peelinget érdemes választani, vannak ebből soft vagy light változatok is, amik finomabb szemcséket tartalmaznak. Ezek kifejezetten az érzékeny, sérülékeny és problémásabb bőrre ajánlottak.

peeling.jpg

A bőr radírozásával eltávolítjuk a száraz, elhalt hámsejteket. Kép forrása: Aesthetics International


Milyen szemcséket tartalmaznak ezek a kozmetikumok?

A szemcsék lehetnek sárgabarack magörlemény, barnacukor, bambuszőrlemény, de tengeri só is.

Hogyan kell megfelelően bőrt radírozni?

Az esti arctisztításkor iktassuk be a radírozást, és utána már ne vigyünk fel sminket, hagyjuk lélegezni a bőrt. A megtisztított arcra egyenletesen kell felvinni a peelinget, vékonyan, nedves kézzel - úgy könnyebb eloszlatni. A szemhéjakat és ajkakat ki kell kerülni! Ujjbegyekkel az állcsúcstól felfelé irányuló apró körkörös mozdulatokkal dolgozzuk el az anyagot, gyengéden dörzsöljük a bőrt (az erőteljes dörzsöléstől a bőr érzékennyé válhat, kipirosodhat, és fokozott faggyútermelődéshez vezethet.) Ezzel  a körkörös,  gyengéden dörzsölő mozdulatsorral menjünk végig az arcon kétszer-háromszor, ez  nagyjából 2 percig tart, majd bő langyos vízzel öblítsük le, hogy egy cseppnyi radír se maradjon, a felesleges nedvességet pedig itassuk fel egy száraz kiskendővel. Egy vékony réteggel tonizáljuk a bőrt, végül hidratáló krémmel krémezzük át.

* * *

20180508_214614_1.jpg

Pécsi Adrienn vagyok, kozmetikus mester. 2009-ben végeztem kozmetikusként, s az év októbere óta dolgozom a szakmában. 2016-ban megszereztem a kozmetikus mester címet, és elkezdtem tanulókkal is foglalkozni. Fontosnak tartom a folyamatos fejlődést, a tanulást, az újdonságok megismerését. Rendszeresen képzem magam, keresem az új kihívásokat a szakmámban - igyekszem lépést tartani a nagyon gyorsan, és innovatívan fejlődő kozmetikai iparral.

Hol találsz meg?
Harmónia Szépségszalon – Győr, Nagy Imre út 50/A.
Telefon: +36 20 208 5439

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr9414048554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása