Lilla Stílusblogja

Divatba hozzák az oroszt

2018. december 16. - Lilla Stílusblogja

Az egykori Szovjetunióban nem létezett divatipar, mégis több kiváló divattervezőt köszönhetünk a régiónak. Kreációik az orosz hagyományokban gyökereznek, átitatja őket a Nyugat modernitása, de nem vetik meg a fényűzést sem.

borito_orosz.png

Ulyana Sergeenko

Ulyana Sergeenko mindig is rajongott a haute couture-ért, street style szettjei pedig gyakran felkeltették a sajtó figyelmét, nem meglepő hát, hogy 2011-ben saját divatmárkát alapított.

A tervezőnő az egykori Szovjetunióban született Ust'-Kamennogorsk-ban (Kazahsztán), gyermekkorában rengeteget olvasott, magával ragadták az orosz klasszikusok, mint Tolsztoj és Dosztojevszkij, na meg az európai mesevilág, de merített a világirodalomból is, például az Elfújta a szélből. Iskolás éveit Kazahsztánban töltötte, majd a Szentpéntervári Állami Egyetem filológia szakán diplomázott. A szovjet korszakban a divat nem számított nemzetközi üzletnek, a hölgyek csak a kézművességre támaszkodhattak saját gardróbjuk kialakításánál – így azonban lehetőségük nyílt saját terveiket megvalósítani, tudtak varrni és kötni, ezáltal egyedi ízt adni öltözéküknek.

ulyana_sergeenko.pngMintha skatulyából húzták volna ki, Ulyana Sergeenko megjelenése mindig kifogástalan.

Sergeenko legnagyobb inspirálója a mai napig nagyanyja, aki egész életében egyszerűen öltözött, mégis mindig elegáns volt. A kézművesség a tervezőnő szívügye, mely saját divatmárkája indulása óta meghatározza kollekcióit: magasan képzett műhelyekkel dolgozik együtt Oroszországból, az egykori szovjet tagállamokból, de külföldön is keres együttműködőket. Ruhái gyakran tradicionális orosz stílusúak, ugyanakkor modernek, kollekcióit szemügyre véve látható a homokóra-forma hangsúlyozása, mégis egyensúlyba kerülnek nála a nőies és a maszkulin darabok. Fényűző és időtlen kreációit az irodalmi- és filmes élményei táplálják, és az orosz hagyományokra, valamint a nyugati luxusra épít. Kollekciói feltűntek többek között a Vogue Russia hasábjain, a Harper’s Bazaar és a Marie Claire is méltatta őket. Csupa befolyásos embert tudhat vásárlói között: idén novemberben Rania jordán királyné egy Sergeenko álal tervezett demi-couture ruhában találkozott Angela Merkellel, de az egykori quatari hercegné, Sheikha Mozah is előszeretettek viseli a tervezőnő kreációit.


Ulyana Sergeenko Haute Couture Fall Winter 2018/2019

Igor Chapurin

Igor Chapurin az egyik legismertebb orosz divattervező, aki elsőként mutathatta be az orosz haute couture divatot a világnak, a maga modern és elegáns sziluettjeivel és mintáival. Híres új hímzési eljárásairól, illetve az „orosz szalmáról”, amikor is arany szálakat illesztenek az anyagba egy egyedülálló technológia segítségével.

igor_chapurin.jpgIgor Chapurin volt az első divattervező, aki az orosz haute couture-t megismertette a világgal.

Chapurin 1968-ban született egy kis északi városkában, Velikiye Luki-ban. 1991-ben a Vitebsk Technikai Intézetbe felvételizett, ahol ruhatervezőnek tanult, és még egy, a Nina Ricci márka által fiatal tervezőknek meghirdetett versenyen is megmérettette magát Párizsban. Párizsi tanulmányai befejeztével a MaxMara cég meghívta Chapurint, hogy dolgozzon neki, ám az ifjú tervező visszautasította az ajánlatot, hogy saját álmait válthassa valóra. Hamarosan az a megtiszteltetés érte, hogy káprázatos estélyi ruhákat tervezhetett a „Miss World”, a „Miss Europe”, a „Miss Universe” és a „Miss International” versenyek orosz szépségeinek. 2005 fontos év volt Chapurin számára, aki ekkor mutathatta be kollekcióját a párizsi Prét-a-Porter Fashion Week-en, bemutatójával pedig nemzetközi ismertségre tett szert. Az elmúlt években a divattervező elnyerte az orosz GQ magazin „Az év divattervezője” címét, az ELLE „Stílus” díját, a World Fashion Channel „Legjobb tervező”-nek járó díját is.

Igor Chapurin 2018/19 Ready-To-Wear kollekció

Hogy vélekedik a tervező a divatról?

Nem gondolom, hogy a divat művészet volna. Természetesen a haute couture bizonyos fokig kapcsolható ehhez a kifejezéshez. Ám a divat inkább arról szól, mit gondol néhány tervező a modern ember megjelenéséről. Nem kell túl komolyan venni tehát."

Chapurin napjainkban szezonális prét-a-porter és éves haute couture kollekcióin dolgozik, emellett kiegészítőket és ékszereket tervez, melyek limitált kiadásban elérhetők Moszkvában, a Vörös Téren található üzletében. Emellett folyamatosan együttműködik a Bolshoi Balettal, izgalmas orosz és nemzetközi divat- és művészeti projektekben vesz részt.

 

Olga Vilshenko

Olga Vilshenko 1978-ban született Zlatoust-ban, Oroszország uráli régiójában, és már gyermekkorában is rácsodálkozott édesanyja varrótehetségére. Annak ellenére, hogy édesanyja eredetileg könyvelőként dolgozott, szerette meglepni a családtagjait az általa készített gyönyörű ruhadarabokkal, ennek hatására Olga már 13 éves korában ruhákat varrt magának és a barátainak.

Az első divattal kapcsolatos élményem, amikor a 80-as években egy haute couture bemutatót láttam a TV-ben. Teljesen megigézett. Emlékszem a szupermodellekre és a gyönyörű ruhákra. Akkoriban persze nem gondoltam, hogy valaha is ezzel foglalkozom majd, hiszen nem létezett divatipar Oroszországban.”

olga_vilshenko.JPG

S bár először ő is könyvelést tanult, úgy döntött, ad egy esélyt az álmainak, és beiratkozott a chelyabinsk-i egyetemre, majd pedig a londoni Instituto Maragoni-ba, hogy divattervező lehessen. 2008 óta dolgozik „hivatalosan” a divatiparban, és 2011-ben alapította meg saját márkáját. Ugyanebben az évben mutatta be első prét-a-porter kollekcióját a párizsi Ritz Hotelban, melyben könnyedén keveredett az orosz örökség a nyugati sziluettekkel, jól megkülönböztethetővé téve az amúgy hagyományos folklór elemekkel tűzdelt márkát. Napjainkban Vilshenko évi négy kollekciót készít, melyeket több mint 15 országban értékesítenek, olyan áruházakban, mint a Bergdorf Goodman, a Harrods vagy a Selfridges. A tervezőnő ideje nagy részét két város, London és Moszkva között ingázva tölti, mindkét helyen stúdiót üzemeltet. Milyenek a nők, akik Vilshenko-ruhát viselnek? A tervezőnő szerint erősek, intelligensek és nőiesek, akik imádják a divatot, és kiváló érzékük van a stílushoz.

Etno printek és nőies szabásvonalak. Néhány Olga Vilshenko által tervezett szépség.

 

Források: Ulyana Sergeenko / Chapurin / Vogue Russia / Telegraph / Russia-InfoCentre / Instituto Marangoni
Fotók: Pinterest / ParlourX

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr4114490344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása