Lilla Stílusblogja

5 ikonikus fellépőruha a zenetörténelemből

2020. április 19. - Lilla Stílusblogja

Valódi átváltozóművészek, akik nem csupán a zenét változtatták meg, de a divatra is nagy hatást gyakoroltak.

5_ikonikus_felleporuha_a_zenetortenelembol_borito.jpg

Michael Jackon és a katonai kabátok

Michael Jackson drámai megjelenéshez való érzéke vitathatatlan, mégis, ez az arannyal kirakott military dzseki az egyik legismertebb a legendás énekes színpadi kosztümjei közül. Az említett dzsekihez hasonló darab a The King of Style borítóján is szerepelt, és ékes példája a zenész egyenruhák iránti rajongásának. A hölgy rajongókat pedig a zenész stílusa kápráztatta el – hiszen ki tudna ellenállni egy egyenruhát viselő férfinak? Jackson életét is túlszárnyaló imidzsét Michael Bush és Dennis Tompkins jelmeztervezőknek köszönhette, akikkel 25 éven át dolgozott együtt. „A fellépőruhák a performanszok részét képezték – mondta Bush a Rolling Stone magazinnak – Olyannak kellett lenniük, mintha Jackson második bőre lettek volna: viselhető művészeti alkotások, melyek hangsúlyozzák a táncstílusát és a zene ütemét.” Jackson azt akarta, hogy a ruhák legalább olyan izgalmasak legyenek a vállfán, mint amikor viseli őket. Mindez a szexuális misztikus megteremtését szolgálta a tervezők szerint.

Madonna extrém melltartója

 „Amikor Madonna először hívott 1989-ben, mindössze két nappal a ready-to-wear bemutatóm előtt, azt hittem, az asszisztensem csak viccel” – emlékezett vissza Jean-Paul Gaultier divattervező a New York Time-nak majd’ két évtizeddel ezelőtt. Nagy rajongója volt az énekesnőnek, aki mindig tudta, mit akar – ez esetben hajszálcsíkos kosztümöt és nőies fűzőt. „Madonna azért szerette a ruháimat, mert azok egyesítették a nőies és a férfias elemeket.” A legendás, mellrészen kúp alakú fűzővel Madonna felforgatta a divatot. Megmutatta a közvéleménynek, hogy igenis fel lehet lázadni a női test gyönyörűségének szűk meghatározása ellen, amit évszázadokon át fűzővel próbáltak az ideálisnak tekintetthez alakítani. S bár a 80-as években más tervezők is a fűző újraértelmezésével próbálkoztak, Gaultier 1987-ben debütált darabja ragadta meg az emberek figyelmét – Madonnának hála.

David Bowie glam szettjei

Jóval azelőtt, hogy David Bowie feleségül vette volna a gyönyörű modellt, Imant, az énekes számos alteregóval rendelkezett a színpadon. A legikonikusabb mégis „Ziggy Stardust” maradt a zenetörténelemben, főként, mert áttörte a nemi határokat. A karaktert Bowie a 70-es évek elején alkotta meg: szemkápráztató színekben, testhezálló ruhákban, fényes szövetekben és csillogó sminkben jelent meg a színpadon. A fellépőruhákat Freddie Burretti tervezte a zenésznek, akivel 1971-ben találkoztak a kensingtoni El Sombrero Clubban (Burretti itt dolgozott táncosként, emellett a King’s Roadon volt szabó). Hamarosan Burretti csatlakozott Bowie csapatához, és segített megalkotni a zenésznek megannyi feledhetetlen divatpillanatot: az egyik legizgalmasabb a fekete-fehér csíkos overál, melyhez Kansai Yamamoto készített csizmát. Bowie nem csupán a zenét változtatta meg, de nagy hatással volt a divatra is, ráadásul mindig valami újat akart mutatni a színpadon (azóta is próbálnak meríteni a zenész megjelenéséből, inkább kevesebb, mint több sikerrel).

Elton John

Elton John bátor választásai emlékezetesek maradtak, akárcsak sikeres pályafutása. A 73 éves, díjnyertes énekes-dalszerző színes és extravagáns stílusa legalább annyira figyelmet követelt, mint legnagyobb slágerei. „Mindig is a zongora mögött ültem, nemde? A ruháknak, amiket viseltem, a show részeinek kellett lennie” – nyilatkozta a zenész a New York Timesnak. Mégis, ami nélkül Elton John sem lenne önmaga, azok a látványos szemüvegei és az elképesztő kalapjai. Flitteres Los Angeles Dodgers egyenruháját például Bob Mackie jelmeztervező készítette. „El sem hiszem, szabászatilag mennyire őrült voltam, különösen a 70-es években!” – mondta a legenda.

Lady Gaga

Az elmúlt évek talán legnagyobb átváltozó művésze Lady Gaga, aki néhány évente újraértelmezi zenéjét, s színpadi jelenlétét egyaránt. Gaga elsőszámú stylistja sokáig nem más, mint a divatipar feltörekvő csillaga, Brandon Maxwell volt. Kettejük között szoros barátság szövődött, és talán meglepő, de épp a művésznő volt az, aki bátorította Maxwellt, hogy próbálkozzon meg a divattervezéssel is. Vad gardróbjában helyet kapott már nyers húsból készült ruha, Kermit-békákból készült kabát, de klasszikus fekete bársony nagyestélyi is. Egyik legikonikusabb összeállítása a Poker Face című videóhoz köthető, melyben kristállyal kirakott szemüveget visel, védjegyének számító platinaszőke hajában masni alakú konttyal.

 

 

Források: Vogue / Rolling Stone / Hello / Huffpost / WWD / Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr1815624312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antilles 2020.04.22. 14:56:16

Na és Liberace? Ő már Elton John volt Elton John előtt.
süti beállítások módosítása