Lilla Stílusblogja

Színezd újra a gardróbod!

2019. február 13. - Lilla Stílusblogja

Közeleg a tavasz, és biztosan te is szeretnéd felfrissíteni egy picit a ruhatárad. Ha tisztában vagy vele, mely színek állnak a legjobban, elkerülheted a pláza-stresszt, és a tükör előtti hezitálást, amit egy rosszul megválasztott ruha okoz. Simon Kinga színtanácsadót, a Kolorfool alapítóját kértem meg, hogy segítsen eligazodni a színek kavalkádjában.

kolorfool_borito.png

Hogyan lettél színtanácsadó? Úgy tudom, teljesen más területen mozogtál.

1997-ben, Svédországban hallottam először színtanácsadásról, ott jártam gimnáziumba egy évig. Sok osztálytársam akkor töltötte be a 18. szülinapját, több lány kapott ajándékba az édesanyjától színtanácsadást, ami szerintem szuper ajándék egy kis hölgynek, aki már keresi a benne rejlő Nőt, de még nincs kiforrott elképzelése magáról. Szerettem volna magam is részt venni akkor tanácsadáson, de az anyagi körülményeim nem engedték meg kint, itthon pedig nem találtam senkit, aki ezzel foglalkozott volna. Aztán évekre feledésbe merült a dolog. Mindig érdekelt a divat, az öltözködés, de sokáig nem volt meg az önbizalmam hozzá, hogy ezzel merjek foglalkozni, közgazdász végzettséggel pénzügyi területen dolgoztam a diploma megszerzését követően, sokáig csak féltve őrzött álmom volt ez a világ. Végül kiléptem a komfortzónámból, és elkezdtem tanulni - immár szín- és stílustanácsadást.

A színtanácsadás alapja az évszakelmélet. Mesélnél erről egy kicsit bővebben?

Négy főtípust különböztetünk meg bőrtónus-hajszín-szemszín alapján, melyek az évszakokról kapták a nevüket, és melyeket három-három altípusra tudunk tovább bontani. A főtípus ismerete már nagyon hasznos, az altípusok sajátosságait ismerve pedig még tökéletesebb lehet megjelenésünk. Hazánkban a leggyakoribb típus a tél: nekik a sötét, élénk és hideg színek állnak a legjobban, melyek párosulhatnak csillogással, amitől még inkább tündököl egy tél típusú hölgy. Ezt követi gyakoriságát tekintve a nyár típus: a nyarak a pasztellszínekben lesznek üdék, és élettel telik meg arcuk, ha ilyen ruhákat viselnek. A tavasz típus már ritkább, idén ők a nyertesek az év színével, hiszen a „living coral”, és minden korallos árnyalat az ő palettájukon foglal helyet, más meleg, élénk világos színekkel kézenfogva. A legritkábban előforduló ősz típusok az őszi természet színeiben ragyognak: az aranyló, bronzos, barnás árnyalatok és terrakották az ő kiváltságaik.

_dsc0012.JPGNégy főtípust különböztetünk meg (tavasz, nyár, ősz, tél), melyek további altípusokra bonthatók 

Miért hasznos a számunkra, ha tisztában vagyunk a hozzánk illő színpalettával?

Ha ismerjük a saját színtípusunkat és annak palettáját, a ruhatárunkat ennek segítségével alakíthatjuk ki, így minden darab jól kombinálható lesz egymással, hiszen egy palettán belül a színek tökéletesen kombinálhatóak egymással. Könnyebb a vásárlás, ha csak azokhoz a színekhez nyúlunk, amik a színtípusunknak megfelelőek, sokkal hatékonyabban vásárolunk, ha nem azon gondolkodunk, vajon jó-e a ruha színe.

A megfelelő árnyalatú ruhák kiválasztásán túl még milyen előnyei vannak a színtípus ismeretének?

A színtípusunk ismeretében megkímélhetjük magunkat egy előnytelen hajszín választásától is. Talán a leggyakoribb hiba a rosszul megválasztott hajszín, indokolatlanul sokan világosítják, szőkítik, vörösítik a hajszínüket, és ha belegondolunk, hogy a túlnyomó többség tél típusba tartozik, nekik semmiképpen nem javaslom, hogy eltérjenek a természetes, natúr barna hajszínüktől. Sminkben is fontos, hogy ne egy maszkot viseljünk, akkor válik harmonikussá a megjelenésünk, ha sminkszíneinkben is a színtípusunk szabályait követjük, erre egy színtanácsadáson mindig kitérünk.

_dsc0058.JPGNem csak a ruhák, de a megfelelő smink kiválasztásában is segíthet az évszakelmélet 

Hogy zajlik egy színtanácsadás?

Először is fontos megismernem a vendégeimet, hogy ne csak a külső, de belső adottságaikat is figyelembe tudjam venni. Mesélek kicsit a színtípusokról, kicsit játszunk is azzal, hogy vajon hogyan értékelik a színeket a tulajdonságaik alapján: tehát mutatok pár színt, és elemezzük, vajon hideg vagy meleg, élénk vagy tört, sötét vagy világos az adott szín. Ha minden elméleti dolgot átbeszéltünk, és megismertem a vendég preferenciáit, mehetünk a tükörhöz. A kendőkkel való tesztelés mindig természetes fényben, smink nélkül, letakart hajjal zajlik, ezzel kizárjuk azt, hogy egy esetlegesen nem jól megválasztott hajszín befolyásolja az eredményt.  Színcsoportonként teszem fel a kendőket, és ahogy az árnyalatok váltakoznak, figyelem, hogyan változik meg az összkép - mik azok az árnyalatok, amikben életre kel az arc, de megmutatom miért nem jó az, ami nem jó, esetleg sápaszt vagy sárgít, netán eltűnik benne a vendég.

Előfordult már, hogy valaki bizonyos hiedelmekkel jött hozzád a színtípusát illetően, esetleg nem értett egyet az eredménnyel?

Nem szokott olyan előfordulni, hogy teljesen mást gondolnak a vendégeim egy-egy színről, de az gyakran elhangzik, hogy bár látják, hogy egy-egy szín jól áll nekik, mégsem tudják elképzelni magukon ekkora felületen. Sok helyen olvashatjuk, hallhatjuk, hogy a “kis fekete” a nők ruhatárában egy kötelező alapdarab. Ezzel nem csak én, de minden színtanácsadással is foglalkozó stylist vitatkozik - a fekete szín valóban jól áll a többségnek, tekintettel arra, hogy a tél típus nem ritka - de ha nem ebbe a típusba tartozik valaki, és még csak nem is egy élénk tavasz, akkor egy kis fekete helyett válassza inkább a kis tengerészkéket!

_dsc0046.JPG A különböző színpalettákat mutatja be Simon Kinga színtanácsadó

A trendkövetés lehet az oka a téves színválasztásnak?

Azt észrevettem, hogy vannak színek, amiket valamiért sokan szeretnének hordani, egészen biztos vagyok benne, hogy a divat és a kínálat is befolyásoló tényező. Például a teve színű kabátok kimondottan csak az ősz típuson tűnnek jó választásnak, mégis sokkal többen nyúlnak ehhez a színhez.

Megeshet, hogy különböző tanácsadók más-más színtípusba sorolják az embert?

Én azt gondolom, hogy akik megfelelő körülményeket biztosítanak színtanácsadás során - tehát betartják a szabályokat, és jó fényviszonyok mellett, elegendő időt szánnak egy-egy emberre -, azok nem fognak téves „diagnózist” felállítani. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg róla, hogy egy bizonyos szinten itt egy szubjektív véleményről van szó, értem ez alatt azt, hogy biztos lesz egy-egy árnyalat, amin esetleg vitatkoznánk a kollegáimmal, ugyanakkor ez nem változtathat azon, hogy valakit ugyanabba a színtípusba fogunk sorolni.

Át lehet kerülni egyik színtípusból a másikba, teszem azt, a kor előrehaladtával? Esetleg, ha rendszeresen járunk szoláriumba, vagy befestjük a hajunkat?

A színtípusunk serdülőkorra már biztosan beáll, és nem változik meg sem attól, hogy lebarnulunk, sem attól, hogy átfestjük hajunkat. Ez utóbbi inkább diszharmóniát tud eredményezni abban az esetben, ha a természetestől több árnyalattal eltérő színt választunk. A sminktetoválás sem változtat, azonban nagyot tud rontani a harmónián. Sminkkel is csak “elmaszkírozni” tudjuk magunkat, de a színtípusunkon ez nem fog változtatni.

szinkendok.pngA színtípus meghatározása színkendők segítségével történik

Mi magunk meg tudjuk állapítani a színtípusunkat?

Sokan szeretnék “megúszni” a színtanácsadást, és magukat próbálják diagnosztizálni. Ahogy egy betegnek sem javaslom, hogy orvos helyett a neten keresse a gyógyírt betegségére, úgy óva intek mindenkit az internetről szerzett tesztek alapján való színelemzéssel kapcsolatban. Lehet, hogy valaki pontosan tudja, mik a jó színek neki, de a tanácsadáson tudok mutatni még 15 olyan színt, ami eddig eszébe sem jutott. De volt olyan is, hogy elég gyorsan kiderült, hogy bizony nagyon nagy tévedésben élt.

Hogyan győződhetünk meg róla mi magunk, hogy előnyös színt választottunk?

A jótanácsom az, hogy ha a tükörben arc közelében, minden smink viselése nélkül nappali fény mellett azt érzed, WOW!, ez nagyon ütős, nem sápaszt, nem sárgít, nem olvadsz egy színnel egybe, akkor nagy valószínűség szerint jól is áll. Ha azonban a legkisebb kétségek merülnek fel, vagy az a következő gondolatod, hogy nem baj, jó lesz egy kis pirosítóval és rúzzsal, akkor ott már előfordulhat, hogy valójában nem a legjobb színt választottad.

Kiknek javasolnád, hogy forduljanak színtanácsadóhoz?

Azoknak javaslom a színtanácsadást, akik nem a trendeket szeretnék vakon követni, hanem tudatosan szeretnék összeállítani a ruhatárukat, nekik valóban előnyös színekből. Így elkerülhetők az impulzusvásárlások, amiknek gyakran megbánás a vége - nincsenek kikacsintgatások más, előnytelen színekhez.

 

 

Ha érdeklődsz a téma iránt, keresd bátran Simon Kingát, a Kolorfool alapítóját a Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr10014623484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása