Lilla Stílusblogja

Exkluzív kiegészítők kifinomult hölgyeknek a Marie Anne Design-tól

2018. október 14. - Lilla Stílusblogja

Selmeci Marianna, a Marie Anne Design alapítója és tervezője autodidakta módon sajátította el a táskakészítés fortélyait, mostanra hazánk egyik legsikeresebb táskatervezőjének mondhatja magát. Mariannát a kezdetekről, a márka szellemiségéről, együttműködésekről és jövőbeli terveiről kérdeztem.

ma_6.jpg

Eredetileg agrár- és természetvédelmi mérnök vagy. A táskakészítés ehhez képest nagy váltás. Mikor és miért kezdtél kiegészítőkkel foglalkozni?
Az eredeti szakmáim a mai napig részei az életemnek. A pályaválasztáskor pontosan tudtam, hogy ezek a tudományterületek érdekelnek, ezek mellett viszont mindig volt valami kreatív hobbim. Az egyetemi éveim közepén egy jókora magánéleti űr adott lehetőséget arra, hogy a felszabadult rengeteg időmet olyanra fordítsam, ami igazán leköt és sikerélményt nyújt.

A bőrdíszműves szakmát autodidakta módon sajátítottad el, és folyamatosan tanulod. Hogy kell ezt elképzelni? Az elméleti részt még csak-csak megtanulja az ember könyvekből, de a gyakorlat megszerzése keményebb dió.
Egy egyszerű példával élve: olyan ez, mint a főzés. A recept le van írva, van, akinek sikerül elkészíteni, van, aki nem. Próbálkozik az ember, ha elront valamit, javítja, és a sokadik alkalomra tökéletes lesz. Persze azért egy bonyolultabb táska elkészítéséhez kell némi térlátás, vagy műszaki adottság. Az első évben csak álmodtam arról, hogy majd egyszer komplett kézitáskát is meg tudok csinálni, ami egy borítéktáskához képest sokkal összetettebb feladat. Három év alatt annyit tudtam fejlődni a sok gyakorlásnak köszönhetően, hogy most már nagyjából bármilyen kéréssel fordulnak hozzám a vásárlóim, azt meg tudom tervezni, és az elkészítés is sikeres lesz.

ma_2_1.jpg

Mennyi idő alatt készül el egy-egy táska a kezed alatt?
Egy táska elkészítési idejét nem lehet így egyszerűen egy számmal megadni. Egy egyedi táska elkészítésénél a munkafolyamat ott kezdődik, hogy hosszas emailezés, de az sem ritka, hogy személyes találkozó alkalmával kitaláljuk, hogy mit is szeretne a megrendelő. Ezután rajzolok, majd a folyamatos egyeztetés után le kell modellezni a táskát pl.: papírból. Ha elsőre valami nem úgy néz ki, ahogyan elképzeltem, akkor újra, egészen addig, amíg tökéletes nem lesz a darab. A sikeres modellezés után meg kell szerkeszteni a pontos szabásmintát, ami milliméter pontosságot jelent. Ezután következik az anyagbeszerzés, szabás, és végül az összeállítás. Mivel mindent magam intézek, egy új modell elkészítése 1-2 hónapig is tarthat. A kollekcióban található táskákat 2 hetes határidőre vállalom.

Miért döntöttél úgy, hogy saját márkát alapítasz? Mi jellemzi a Marie Anne Designt?
Nem márkának indult ez az egész. Akkoriban fogalmam sem volt arról, mit jelent vállalkozni, sőt a divat sem érdekelt. Bár az igazából most sem. Egyszerűen szerettem alkotni, örömet okozott az, hogy valami produktív dolgot csinálhatok, aztán úgy tűnt, hogy ez tetszik másoknak is. Induló anyagi- és kapcsolati tőke, tudás hiányában a márka építése apránként, lépésről- lépésre történt, a konkrét elhatározás pedig 3 évvel ezelőtt jött. Az első 3 év a kemény munkáról szólt. Egyetem és diákmunka mellett képezni magamat, hajnalokig dolgozni, ez sok lemondással járt. Viszont cserébe azt mondhatom, hogy ma már megtehetem, hogy hétvégén ne dolgozzak, van időm a családomra, barátaimra, és ha úgy van, bármikor adhatok magamnak egy hét szabadságot.

ma_5.jpg

ma_4.jpg

Melyek a legfontosabb elvek, amiket a munkád során szem előtt tartasz, és igazán fontosak neked? (pl. időtállóság, fenntarthatóság, stb)
Minőség, időtállóság, vásárló központúság, alázat, hála, kedvesség, nőiesség, elegancia, értékmentés és -teremtés, lelkiismeretesség, egyediség.

Állandó kiegészítő-tervezője vagy a Sentiments Couture divatháznak. Hogy indult az együttműködés? Mennyiben mások a számukra készített darabok?
Beatrix [Joó Beatrix, a Sentiments Couture tervezője – szerk.] rendelt tőlem egy táskát, a személyes átvétel alkalmával beszélgettünk, kiderült, hogy ki is valójában, és mivel tetszett neki, ahogy dolgozom, folyamatosan kaptam tőle munkát. Nagyon hálás vagyok ezért, mert a csodás, különleges ruhakölteményeihez mindig nagyon extra kiegészítőket álmodik meg. Ezeket a darabokat ő találja ki, én tervezem és készítem, de teljesen az ő igényeinek megfelelően. Nagyon izgalmas ez az együttműködés, mert olyan luxus textilekkel, alapanyagokkal dolgozhatok ilyenkor, ami magamtól eszembe sem jutna.

Melyik kollekciódra vagy a legbüszkébb és miért?
Nincs ilyen. Mindig az a kollekció tetszik a legjobban, amin éppen dolgozom. Mivel folyamatos a fejlődés, a régebbiekben látom a hibát, hogy mit kellett volna máshogyan csinálnom. Szóval valószínűleg, az idei téli lesz a legjobb, amin éppen dolgozom, legalábbis én már alig várom, hogy elkészüljek és megmutathassam másoknak is.

ma_1.jpg

ma_7.jpg

Hol látod a márkát 5 év múlva? Milyen terveid vannak, amiket megoszthatsz az Olvasókkal?
A következő néhány évre magamban már megvannak a terveim, de ezek még nem publikusak. Annyit elárulhatok, hogy változni fog a márka, de szeretnék az igazán alkalmi kiegészítők irányába tovább haladni.

Mit javasolsz az Olvasóknak, hogyan válasszanak táskát? Mit vegyenek figyelembe?
Mindenkinek más a prioritása egy táska kiválasztásakor. Van, akinek az ár, van, akinek a szín, forma, minta vagy praktikusság. Azt gondolom, aki tőlem vásárol, nem ezeket veszi figyelembe, hanem azt a hozzáadott értéket, amit képviselek a táskáim által.

 

Fotók: Marie Anne Design

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr6914300249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása