Lilla Stílusblogja

Egy új korszak szupermodellje: Adwoa Aboah felrúgja a divatipar szabályait

2018. szeptember 26. - Lilla Stílusblogja

Az elmúlt évek brit IT Girlje, Adwoa Aboah nem konvencionális szépség, aki felrúgja a divatipar eddigi szabályait. Hol vannak már a hosszú combú kaukázusi modellek, akikért rajongtak a tervezők, és a kifutók koronázatlan királynőiként ünnepelték őket? Új korszak köszöntött be, mégpedig egy olyan korszak, mely a különbözőséget élteti. Adwoa pedig modernkori hősnő, aki kiáll a számára fontos ügyek mellett, ismertségét is erre használja fel.

adwoa_1.jpg

Az angol és ghánai gyökerekkel rendelkező Adwoa Aboah Londonban nőtt fel, édesanyja, Camilla Lowther a CL divatmenedzsment cég alapítója, így általa hamar belekóstolt a divat világába, 16 éves volt, amikor a Storm Model Management a szárnyai alá vette. Első címlapját a Vogue Italia számára Tim Walker készítette. Bár nem kifejezetten magas - 173 cm, ami a kifutókon relatíve alacsonynak számít - szívesen foglalkoztatják a legnagyobb divatházak. "18 évesen eldöntöttem, hogy a modellkedésnek szentelem magam. Pénzügyileg független akartam lenni, és kezdeni akartam valamit az életemmel." Nyíltan beszél arról, hogy a középiskola elején mennyire magányosnak és kirekesztettnek érezte magát, ekkor kezdődtek drogproblémái is. Az egyetemen depressziós lett, 21 éves korában a szülei egy arizonai rehabilitációs intézménybe küldték, hogy meggyógyuljon. 2015-ben öngyilkosságot kísérelt meg, ami után 4 napig kómában feküdt. Gyakran megemlíti, hogy nehéz megfelelni a társadalom által felállított szépségideálnak, sokáig ő maga sem tudta, kicsoda: afro fürtjeit például évekig kalapok alá rejtette, és minduntalan próbálta megzabolázni tincseit, majd miután Los Angelesbe költözött, inkább leborotválta a haját, mert megunta, hogy másnak látszódjon, mint aki valójában. Lázadás volt ez a divatipar konvenciói ellen. Nem lehetett tudni, hogy reagál az ügynöksége erre a lépésre. "Beléptem az irodába kopaszon - de imádták. És én is imádtam." Megjelenése, öltözködése is jócskán eltér a modellek tradícióitól, stílusa eklektikus, színes és rikító, szereti keverni a tervezői és a vintage darabokat, ha pedig street style, akkor a legtöbb divatmagazinban biztosan helyet kap outfitjeivel. Szerencsére a depresszióval és a drogokkal való küzdelem után egyensúlyra lelt, a terápiás folyamat részeként édesanyjával készítettek egy nagyon erős filmet a tapasztalatokról, és arról, milyen nehéz még családon belül is kommunikálni a mentális egészségről.

Manapság pozitív dolgokra fordítja energiáját, szívéhez közel álló témák a feminizmus és a mentális egészség. Részt vesz a Time's Up mozgalomban, tagja a Save the Children globális szervezetnek, 2015-ben pedig megalapította a Gurls Talk-ot, mely egy „ítéletmentes hely” fiatal nőknek. Szervezett már gyűlést Varsóban lengyel nőknek, ahol a rasszizmusról, abortuszról, szexuális- és mentális egészségről volt szó.

Folyamatosan úton van, New Yorkban él, de amikor csak teheti, visszautazik Londonba, hogy meglátogassa a szüleit és gyerekkori barátait. A Mango legújabb, „Together” című kampányának középpontjában is a család és a szeretet áll, Adwoa ebben unokatestvére és a szintén modell testvérével, Kesewa Aboah mellett pózol. Dolgozott már a Diornak, a H&M-nek, a Versacénak, a Revlon „Live Blodly” kampányát pedig azért szereti, mert nem próbálják meg beskatulyázni. A Vogue 2017. márciusi számának címlapfotóját többek között Ashley Grahammel és Imaan Hamammal osztotta meg, a casting a diverzitásra épült, nem számított a modell bőrszíne vagy a mérete. Felkérték, hogy legyen a Giorgio Armani „Sí Passione” illat arca, olyan nagyágyúk mellett, mint Cate Blanchett vagy Sara Sampaio. A tavaly decemberi British Vogue címlaplányának is kiválasztotta Edward Enningful, a lap új főszerkesztője. Habár nem tudta elképzelni, hogy valaha ennyire sikeres lesz modellként, a British Fashion Council mégis jelölte az Év modellje díjra. Idén májusban Juergen Teller készített róla fotósorozatot a Burberry-nek, néhány képen pedig a modell visszatért a ghánai családi házukba. Az együttműködés egyúttal Adwoa személyes projektje is volt, hiszen ő stylingolta a rokonait és a barátait a fotózásra. „Szeretném, ha a világ tudná, két család van, aki a világot jelenti számomra – a történetem két oldala. Szeretném, ha a világ látná a szépséget, és Ghána megkapná azt a fényt, amit megérdemel.” – írta Instagram oldalán. A képeken Adwoa a családja nőtagjai között látható tradicionális afrikai öltözetben, melyet újragondoltak.

Adwoa szerint a modellkedés olyan életet jelent, ami folyamatos készenlétet követel, nincs kontrollja az időbeosztása fölött, így pedig nagyon nehéz egyensúlyt találni, találkozni a barátokkal, vagy éppen párkapcsolatot kialakítani. Mindazonáltal megadja neki azt a platformot, ahol a számára fontos ügyekről beszélhet.

 

Források: Vogue / Time / Business of Fashion / Instyle

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr6614265525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása