Lilla Stílusblogja

Időtlen eleganciával hódít a fiatal ékszermárka

2018. szeptember 05. - Lilla Stílusblogja

Hock Judit fiatal vállalkozó, egy pici lány édesanyja, aki tanulmányai és a gyereknevelés mellett fáradhatatlanul építi ékszermárkáját, a Hock Judit Design-t. Úgy gondolja, hogy az ékszerek emlékőrök, kezei alatt pedig időtlen és letisztult darabok születnek, melyek csipetnyi eleganciát csempésznek a hétköznapi szettekbe is. A tervezőt a márkáról, hitvallásáról és terveiről kérdeztem. 

9.jpg

Mikor és hogyan talált rád az ékszerkészítés?

Egy álmatlan éjszakán történt, a mai napig emlékszem rá. Éppen egy szerelmi bánatból igyekeztem kikecmeregni, és egy sokkal nagyobb szerelem rabja lettem, mégpedig az ékszereké. Mára a mindennapjaim részévé vált. Elképzelhetetlen, hogy úgy teljen el egy napom, hogy ne készítsek ékszert, hogy ne dolgozzam a márkámon. A lényem része lett, és remélem, hogy sokáig így is marad.

Hogy írnád le a Hock Judit Design ékszereket?

Ami jellemző rájuk, az a letisztult  elegancia. Különösen törekszem arra, hogy olyan egyedi darabok kerüljenek ki a kezeim közül, amik hordhatók a mindennapokban, de mégis egy elegánsabb öltözetet is szépen kiegészítenek, viselőjüknek a nőiességét kiemelve. Olyan Hölgyeknek készítem őket, akik szeretik a szép és egyedi darabokat, értékelik a kézzel készült ékszereket, és keresik a különlegességeket.

hj_v2.jpgVállalkozó, édesanya, és egy feltörekvő brand alapítója: Hock Judit.

Milyen anyagokkal dolgozol? Hogy néz ki nálad az alkotás folyamata?

Az ékszerek Japánban gyártott üveggyöngyökből készülnek, a gyöngyhorgolás technikájával. Az ékszerek sok munkaórán keresztül alakulnak ki a kezeim között, van olyan darab, amin több 10 órát is dolgoztam, vagy dolgozom. Az alkotás egyben türelemjáték, aminek a végén az ajándék a kész ékszer.

Az elmaradhatatlan kérdés: miből nyersz inspirációt?

A mindennapokból, az évszakok színeiből. Vagy éppen az aktuális trendekből. Néha egy érzésből, egy illatból, egy süteményből. Ez egy nehéz kérdés, mert egy alkotó a körülötte lévő világból szűri le és önti formába a saját elképzeléseit, és a megfoghatatlant varázsolja megfoghatóvá. Ékszereimet nem sorolnám a szezonális darabok közé, inkább a maradandó értéket képviselem velük.

2_1.jpgAz ékszerek gyöngyhorgolással készülnek.

1_2.jpgLetisztult elegancia és maradandó értékek.

Kollekciókban is gondolkodsz, vagy kizárólag egyedi megrendelésre dolgozol? Az egyedi darabok elkészítésénél mit veszel figyelembe? Esetleg szabad kezet kapsz? 

A kollekciók fontos része a HJD márkának, ilyenkor egy kicsit elengedem a fantáziám, és a kezeimet. De nagyon szeretem az egyedi megrendeléseket is. Olyan, mint amikor bekukucskálsz egy résnyire nyitott ajtón. Nagyon szeretem, hogy ez által kapcsolatba kerülök a megrendelőimmel, és van olyan, hogy együtt alakítjuk ki, milyen ékszert is szeretne. A színen, az apró részleteken. Az egyik kedves történetem, amikor egy karkötőbe 3 szem másfajta gyöngy került, mert az ékszer viselőjének 3 fia van. Ha a karkötőre néz, őket is "látja", ott vannak vele. A megrendelői igényeket, úgy, hogy közben ne mondjak le önmagamról, és márkahű maradjon az ékszer, ami a kezeim közül kikerül.

A T'mea Couture bemutatóján helyet kaptak az ékszereid is. Hogy jött az együttműködés?

Schilli Timivel, a T'mea Couture alapítójával (a márkáról korábban itt írtam - szerk.) és tulajdonosával, egy vállalkozó anyukák csoportban akadtunk egymásra. Véletlenek márpedig nincsenek, Timivel azonnal egy húron pendültünk, és nem lehetek neki elég hálás, amiért megtisztelt a bizalmával, és az én ékszereim is ott lehettek az első bemutatóján. Az elvárásokat Timinek kellene megfogalmaznia, én adtam, amit tudtam, szívemből, lelkemből. 

Van kilátásban más kollaboráció is? 

Igen, folyamatosan dolgozom a háttérben az újdonságokon kívül azon is, hogy magyar designerekkel, alkotókkal dolgozhassak együtt.

7b.jpg

8.jpgHJD ékszerszettek.

Mi a hitvallásod az alkotás terén? 

Mondd el szavak nélkül. Mondd el ékszerben. Ez a HJD jelmondata is. Egy ékszer jelentést hordoz a világ felé, jelentést hordoz a viselőjének. De jelentést hordoz a megajándékozottnak és a megajándékozónak is. Törekszem arra, hogy ékszereimmel megtalálják ezt a jelentést. És pont ettől lesz szép, ha mindenki maga teszi hozzá a saját jelentését.

A Facebook oldaladon írtad, hogy az ékszerek nem csak öltözködésünk ékei, hanem emlékőrök is. Mit jelent ez?

Vannak olyan események, történések az életünkben, amire érdemes emlékezni nemcsak a gondolatainkban, hanem tárgyakban, eszközökben. Miért ne tehetnénk meg ezt az ékszerek segítségével? Emlékőrök, amik, ha ránézünk, és viseljük őket, emlékeztetnek ezekre a pillanatokra.

Egy pici lányka, Boróka anyukája vagy, emellett építőmérnöknek tanulsz. Hogy jut idő a szenvedélyedre?

Valahogy mindig úgy zsonglőrködöm az időmmel, hogy jusson rá idő. A férjem és édesanyám támogatása nélkül nem menne, és a köszönöm kevés, amit elmondhatok nekik minden egyes alkalommal, amikor segítenek az álmaimat megvalósítani.

10.jpg
4_3.jpgAz év színe az ultraviola, melynek nemesebb árnyalatai a HJD ékszereken is visszaköszönnek.

Van esetleg példaképed?

Konkrét példaképem nincs, de az életem során találkoztam olyan meghatározó személyiségekkel, akikre felnézek és erőt merítek, amikor rájuk gondolok. 2 személy nagyon mély benyomást tett rám, Az egyikük gyermekkoromban megmutatta milyen az igazi, eleganciával és ízléssel megáldott NŐ. A másik személyt felnőtt koromban ismertem meg, mentorom volt sok éven keresztül. Az ő szemlélete, tanítása, mondatai mai napig kísérnek az utamon. És ő indította el a vezérhangyát is bennem az ötvösség felé. 

Hol látod a márkát 5 év múlva? 

Rengeteg tervem van, amik megvalósításra várnak. Egyedi kollekciók, amikben ott vagyok én és ott van a márkám. Nagy álmom, hogy a saját műhelyemben a kislányommal együtt alkothassak.

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr4014217509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása