Lilla Stílusblogja

A Fromm fivérek millió dolláros rókái

5 perc divattörténelem

2018. június 20. - Lilla Stílusblogja

Az 1900-as évek elején négy testvér, Edward, Walter, John és Henry Fromm vállalkozói kedve és kemény munkája megváltoztatta nem csupán közép-Wisconsin képét, de felforgatott több iparágat is: ezüstróka bundáik világhírűvé váltak.

fromm.jpg

Nagyapjuk, Johan Fromm német származású juhtenyésztő volt, aki feleségével az 1840-es években érkezett az Egyesült Államokba; szüleik Fred Fromm és Alwina Niemann voltak, akik 1886 körül építették fel házukat a wisconsini Hamburgban, mely később „a világ rókatenyésztő központja” lett. Fred számára fontos volt, hogy gyermekeik jó oktatásban részesüljenek, s bár eredetileg tanárnak szánta őket, a fivérek üzleti vállalkozásba kezdtek: ginsenget termesztettek.

Néhány évvel később a négy testvér már vörösróka tenyésztésre adta a fejét: Henry és John az állattenyésztésre fókuszáltak, Edward a könyvelést vitte, Walter pedig a ginseng kertekkel volt elfoglalva. Ahhoz, hogy pénzhez jussanak, 1913-ban jelzálogot vettek fel a 160 holdas farmjukra, emellett kitalálták, hogy a termesztett ginsenget Kínában értékesítik, így tudtak megvásárolni hat ezüstrókát.  Évekig tartó rókatenyésztést követően tökéletesen fényes, fényűző bundákat állítottak elő, és létrehoztak egy sztenderdet az iparban.

frommek.jpgA Fromm fivérek. Forrás: championsofbusiness.org

A vállalkozás a következő években milliós üzletté nőtte ki magát, 1925-ben az eladott szőrmék értéke megközelítette az 500 000 dollárt. 1929-ben a Fromm szőrmefarm védjegyének számító ezüst állatok „millió dolláros rókák” néven váltak ismertté: abban az évben egyetlen szőrmeszállítmány az északi Marathon megyéből New Yorkban értékesítve 1,3 millió dollárt ért! Akkoriban Vanderbiltéknek, Rockefellernek és mindenkinek, aki csak számított, volt legalább egy Fromm bundája. Nemsokára már nyércekkel is foglalkoztak, emellett tudományos kutatásokba fektettek (felállítottak például egy labort, ami vakcinát gyártott a fertőzések megelőzésére), valamint új állateledelt fejlesztettek ki. A fivérek kiváló üzleti érzékére vall, hogy folyamatosan követték a párizsi és a new york-i divatházakat, akiket először nehéz volt meggyőzni arról, hogy az ő ezüst szőrméik sokkal jobb választásnak bizonyulnak, mint a versenytársak sötétebb rókabundái. Edward ezért úgy döntött, Párizsba megy, hogy rávegye a leghíresebb divattervezőket, hogy Fromm bundából készítsenek ruhadarabokat. Emellett rendszeresen hirdették szőrmeaukcióikat a Vogue és a Harpers magazinokban, melyek szőrmevásárlókat hoztak nekik a világ minden tájáról. Az 1930-as évekre a Fromm Bros. Inc. a világ legnagyobb rókatenyésztője lett.

fromm_fur.jpg

Modell Fromm bundában. Forrás: frommhistory.org

Amikor az 1940-es évek végén a divatszőrme trend hanyatlásnak indult, sok farm csődbe ment, Frommék azonban életben tudták tartani vállalatukat az állati vakcinák előállításának köszönhetően. Az 1960-as években a cég több részre esett szét, melyek mindegyikét családtagok irányították.

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr6514058918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása