Lilla Stílusblogja

CGI modellek veszik át a hús-vér manökenek helyét?

2018. november 22. - Lilla Stílusblogja

Nemrégiben nagy port kavart a hír, hogy a Balmain divatcég CGI modelleket szerepeltet legújabb kampányában. Nem ez az első alkalom, hogy a virtuális valóság és a divat keveredik. De vajon tényleg veszélyt jelentenek a számítógépes modellek a "valódi" manökenekre? Netán számukra is előnyös lehet a CGI térnyerése a divatiparban?

Gerelateerde afbeelding

(A képen balról jobbra haladva: Margot, Shudu és Zhi CGI modellek.)

Lil Miquela 19 éves modell és zenész, Los Angelesben él, és 1,5 millió követője van az Instagramon. Az a helyzet, hogy nem valódi. A számítógép által generált szupermodell a los angeles-i központú ügynökség, a Brud digitális agyszüleménye. A cég legutóbb 6 millió dollár körüli tőkére tett szert egy szilikon-völgyi befektetőtől. A CGI modell  egyébként dolgozott már a Pradával és Pat McGrath-tal, legutóbb pedig a Vogue szeptemberi számában tűnt fel.

Afbeeldingsresultaat voor lil miquela vogueLil Miquela CGI modell és influencer.

Egy másik 3D kollégája, aki a Shudu című virtual reality-ből ismert, akkor vált híressé, amikor a Fenty megosztott egy képet, amin Rihanna vibráló narancsszínű rúzsát viselte. 137 ezer követővel később, és azzal, hogy olyan támogatókat tudhat maga mögött, mint Naomi Campbell, Tyra Banks és Alicia Keys, Shudu már nem csak egy művészeti darab. Azt reprezentálja, ahogy a divatipar maga mögött hagyja a félelmet, és elkezd egyensúlyozni a valóság és a média között. De mi motiválja a CGI-t, és kell-e aggódnia a hús-vér modelleknek virtuális társaik térnyerése miatt?

Nem ez az első alkalom, hogy a virtuális valóság és a divat keveredik. Több mint 10 évvel ezelőtt Alexander McQueen Kate Moss hologramját vetítette a kifutóra. Ricardo Tisci pedig egy 2016-os Givenchy couture bemutatón szerepeltette a japán pixel énekest, Hatsune Mikut.

Gerelateerde afbeeldingKate Moss hologramja Alexander McQueen egy korábbi bemutatóján.

A fejlődes azonban együtt jár az ismeretlentől való félelemmel. Mióta Lil Miquela 2016 áprilisában közzétette első szelfijét, a CGI modellek és influencerek körül sorra merülnek fel az etikai kérdések. A technológiára természetes reakció az aggodalom - egyetért ezzel Shudu megalkotója, Cameron-James Wilson is. “Sok filozófiai és etikai kérdést felvet a dolog. Sokan azt hitték, Shudu igazi, és emiatt rosszul éreztem magam. Próbálom nyomatékosítani, hogy én állok a kreatúra mögött” – mondja.

Mindazonáltal, a CGI előnyökkel járhat a valódi manökenek számára, aki önmaguk nagyon részletes, szkennelt másait tudják majd létrehozni. Avatarjaikat elküldhetik castingokra szerte a vilagban, nem kell személyesen megjelenniük. Ráadásul, ha szkennelve vannak, az illetők karrierje sokkal tovább tarthat, akár évtizedekig, évszázadokig. Wilson szerint, ha annak idején Marilyn Monroe-t digitalizálták volna, a karrierje a mai napig tartana.

Felmerül persze, hogy ki birtokolja a szkennelési jogokat? Hogy védhetők meg identitásuk ellopásától azok, akik már nem élnek? Az iparág küzd az emberjogi normákkal, ám a hamisítás a divatban új magaslatokat érhet el.

Afbeeldingsresultaat voor runway showAggódniuk kellene a hús-vér modelleknek a CGI miatt?

A CGI „a kreativitás új területeit kutatja fel, és új lehetőségeket teremt egy olyan iparágban, mely eredendően belterjes”. A topmodellektől elvárt magasság és más jellemzők helyett sokkal inkább a diverzitáson van a hangsúly. A divatmárkák gyakran keltenek vitát azzal, kit választanak egy-egy kampányukhoz, ám amikor a francia Balmain divatház idén ősszel össztűz alá került, annak egészen más volt az oka – nem a modell magassága vagy súlya, hanem az, hogy a modell nem valós személy.

A divat területén dolgozók közül nem mindenki örül a CGI térnyerésének, mert felrúgja az évtizedek során felállított szabályokat, és sokkal versenyképesebbé teheti a modelleket. Az ilyen folyamatok ugyanis nagyobb lehetőséget biztosítanak az eltérő etnikai háttérrel rendelkező modelleknek, akár a plus size modelleknek és a valamilyen „szépséghibával” rendelkező manökeneknek is.

A CGI modellek „foglalkoztatása” olcsóbb, és kisebb stáb is elég a kampányfotók elkészítéséhez, mint normál esetben. Ennek következtében sokan gondolják, hogy a CGI munkahelyvesztéshez és az ipar tradícióinak kopásához vezethet.

 

Források: Vogue / Forbes / DazedDigital

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr314386808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása