Lilla Stílusblogja

Nagy őszi-téli kabát ajánló

2018. szeptember 01. - Lilla Stílusblogja

Elérkezett a szeptember, lassan az idő is hűvösebbre fordul, és megkívánja a réteges öltözködést. Ha ruhatárunkat szeretnénk felfrissíteni, a lista tetején valószínűleg a kabát áll, ami az egyik legnagyobb kiadást jelenti, így lényeges, hogy ne csak szép, de kényelmes is legyen. Fontos, hogy megtaláljuk a hozzánk leginkább illő fazont és színt, így akár több szezonon keresztül szolgálhat minket. Na, de melyiket válasszuk? A klasszikus trench coatot, a tradicionális tweedet vagy a vagány bőrdzsekit? Melyik éri meg, hogy helyet kapjon a gardróbunkban?

kabat_ajanlo_borito.png

1. Ilyen kabátot válassz a testalkatodhoz!

A körte alkatra jellemző, hogy a csípő és a lábak erőteljesebbek, ezzel szemben a vállak keskenyek, a derék pedig nem túl hangsúlyos. A tekintetet a deréktól felfelé eső területre kell vezetni, amit kabátok esetén nagy és erőteljes gallérral, válltöméssel, vagy a felsőrészen elhelyezett nagy zsebekkel és dekoratív gombokkal érhetünk el. A kabát hossza érjen a csípőd alá!

korte.png 

Oszlop alkat esetén a váll, a derék és a csípő szélessége között nincs nagy különbség. Mivel a homokóra alkat felé szeretnénk közelíteni a sziluettet, érdemes optikailag növelni mind a felső, mind az alsó testtájékod: felülre jöhet válltömés, széles gallér és gombok, a kabát alja pedig „A-vonalú” legyen, ami kissé eláll a tested vonalától.

oszlop.png 

Az ideálisnak tartott homokóra alkat esetén a csípő és a vállak nagyjából egy vonalban vannak, a keblek és a fenék kerek, a derék kifejezetten vékony. Mindenképpen hangsúlyozd a derekad, irányítsd rá a figyelmet! Ezt el lehet érni egy derékban szűkített fazonú kabáttal vagy egy megkötős övvel. Se a felső-, se az alsó testtájékot ne emeld ki még jobban! Nyerő lehet egy felül mértékkel dekorált, alul „A-vonalú” kabát.

homokora.png 

A fordított háromszög testalkattal megáldott hölgyek vállai szélesek, keblük viszonylag nagy, ezzel szemben csípőjük keskeny, lábuk karcsú. Elsősorban az „A-vonalú” kabátokat részesítsd előnyben, melyek kis optikai tuninggal látják el az alsó testtájékot!

forditott_haromszog.png 

Az alma alkatot alig hangsúlyos derékvonal, dús keblek és kerek hastájék jellemzi, így főként a karcsúsított, övvel ellátott kabátok után érdemes nyúlnod, melyek hangsúlyozzák a derekad. A V-kivágás a nyakvonalnál kiválóan áll ennek a típusnak. Válassz a hosszabb fazonú darabok közül (a hosszanti vonalak mindig nyújtanak!), ám a kabát maximum térdig érjen!

alma.png 

2. Időtlen klasszikusok

Ha egy esős őszi napon stílusos szeretnél lenni, a legjobb választás minden bizonnyal a trench coat. Akár az irodába indulsz benne, akár egy black tie eseményre tartasz, mindig sikkes megjelenést kölcsönöz neked. Időtlen darab, ugyanakkor rendkívül sokoldalú, amit mi sem bizonyít jobban, mint, hogy ugyanazzal a kabáttal teljesen más megjelenést érhetsz el, attól függően, hogy milyen ruhadarabokkal párosítod: remekül kombinálható mini- vagy maxi ruhákkal, farmerral és tengerészcsíkos pólóval, cigarettanadrággal és garbóval - de illeszthetsz hozzá magassarkút, balerina cipőt, sneakerst és csizmát is. A kiegészítőkről se feledkezz meg! Egy egyszerű karóra vagy egy statement nyaklánc remekül kiegészítheti vagy kiemelheti az outfited. Elsősorban a neutrális – camel színű, fehér, sötétkék – trench coat-okat ajánlom, ezek hosszú évekig elkísérhetnek téged.

trench_coat.png

A farmerdzseki a 70-es években a lázadás szimbólumának számított, és az olyan filmeknek köszönhetően, mint az Easy Rider, a mainstream média összekapcsolta a motoros és kamionos kultúrákkal. A 80-as években előszeretettel viselték olyan zenészek, mint Madonna és Debbie Harry – persze, a maguk képére alakítva, „punkosabb” formában, szegecsekkel, foltokkal, felvarrókkal. A 90-es években aztán fénykorát élte gyakorlatilag minden farmer "darab", a dzseki különböző stílusokban bukkant fel, népszerűek voltak a kőmosott és az oversize változatok. Napjainkban alig akad ember, akinek ne rejtőzne a gardróbjában legalább egy farmerkabát. A szezonban a festett kabátok, a 70-es évekre emlékeztető patchwork darabok, a farmer kimonók, a rojtokkal ellátott dzsekik és a szőrme béléssel ellátott kabátok kerülnek a középpontba.

farmerdzseki.png 

3. Szezonális kedvencek

A duplasoros blézer a szezon must-have darabja, elsősorban irodai viselet, melyben egészen biztosan nem tűnsz unalmas a munkahelyen. Figyelj azonban arra, hogy a blézer ne álljon el, tökéletesen illeszkednie kell, amikor összegombolod! Idén ősszel a színek és minták szédítő kavalkádja vár az üzletekben – kérdés persze, mennyire akarod magadra vonni a figyelmet. Ha casual outfited része lesz a duplasoros blézer, kiválóan illesztheted farmerhoz, garbóhoz.

blezer.png 

Leopárd minta díszíti az idei őszi-téli szezon legvadabb darabjait! Egy ilyen szemrevaló kabátban messziről kitűnsz majd a tömegből. A stílusos és magabiztos(!) hölgyeknek ajánlom elsősorban, azonban bánj csínján az állatmintákkal, nehogy közönségessé váljon a megjelenésed. Viseld semleges vagy minimalista ruhadarabokkal.

leopard_mintas.png 

Ideje félretenni azokat a nézeteket, miszerint a tweed valami „dohos”, durva és nehéz anyag, amit csak az angol dzsentrik viselnek. Igaz, ami igaz, a tweed a sportmegjelenés része volt a 19. században és a 20. század elején: vadászathoz, lövészethez, horgászathoz előszeretettel viselték – főként a tehetősek, aztán később a középosztály is magáévá tette. Idén reneszánszukat élik a tweed kabátok és blézerek, így akik tisztelik a tradíciókat, és kedvelik a letisztult vonalvezetést, azok nem fognak csalódni.

tweed.png 

Ha inkább felrúgnád a szabályokat, mintsem a tradíciókat követnéd, a 80-as éveket idéző bőrdzsekiket és bőrkabátokat ajánlom. A szezonban nem csak zord feketével, de csábító burgundy-val és napsütötte terrakottával is találkozhatsz. Legyen az egy rövidállású dzseki vagy egy földig érő „zubbony”, most megmutathatod vagány oldaladat.

bordzseki.png

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr4414216065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása