Lilla Stílusblogja

Értük rajongott a divatvilág: a 90-es évek szupermodelljei

2018. július 29. - Lilla Stílusblogja

A „szupermodell” kifejezés a 80-as és 90-es években került a köztudatba: azokat a befolyásos és értékes modelleket értették alatta, akik ebben a korszakban váltak ikonná. Magánéletük a karrierjük részét képezte, karrierjük pedig túlnyomórészt publikus volt. Lássuk, kikért rajongott a divatvilág a 90-es években!

ikonok.jpg

Cindy Crawford 

Cindy Crawford Ilinois államban született, 16 évesen fedezték fel, és hamar a mainstream sztárok közé emelkedett a 90-es években. 1988-ban kiváló üzleti érzékkel fotóztatta magát a Playboy magazinnak, ami bár botrányt kavart, hozzájárult ahhoz, hogy megkapja a House of Style műsorvezetői posztját. 1990-ben Peter Lindbergh a brit Vogue-nak készített címlapfotóján szerepelt olyan modellekkel együtt, mint Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington és Tatjana Patitz. Rá egy évre már a vörös szőnyegen vonulhatott végig későbbi férje, Richard Gere oldalán, akivel négy évig tartott a házassága. 1992-ben a mára ikonikussá vált Pepsi reklámban szerepelt a Super Bowl-on. Az ezredfordulón visszavonult, ám azóta is előszeretettel foglalkoztatják reklámfilmekben, és különböző magazinok címlapjáról mosolyog ránk. 1998 óta Rande Gerber üzletember felesége, két gyermekük van, Presley Walker Gerber és Kaia Gerber – utóbbi igencsak hasonlít édesanyjára, és már most a jövő szupermodelljeként emlegetik.

cindy.jpg 

Claudia Schiffer

17 éves volt, amikor egy düsseldorfi diszkóban felfedezték az amúgy nagyon csendes, introvertált lányt. Amikor a barátainak bejelentette, hogy Párizsba megy, hogy modell legyen, ők csak kinevették, mondván, a showbusiness úgyis bedarálja, mert túl félénk. Ennek ellenére Claudia 30 évet töltött a divatiparban: Karl Lagerfeld kiválasztotta, hogy a Chanel arca legyen, több mint 500 magazin címlapján szerepelt, és többek között a Chanel, az Yves Saint Laurent és a Dolce & Gabbana kampányaiban kapott helyet. Utoljára 2002-ben, egy Yves Saint Lauren bemutatón lépett a kifutóra. Jelenleg a firenzei központú Aquazzura cipészettel kollaborál, és saját limitált szériás sminktermék kapszulakollekcióján dolgozik. Férjével, a filmrendező Matthew Vaugh-nal három gyermeket nevelnek. Férje Kingsman: Az aranykör című filmjének co-executive producere volt, valamint a kozmetikumokért is ő felelt. 

claudia_schiffer.jpg 

Naomi Campbell

Naomi Campbell 1970-ben született a dél-londoni Streatham-ben, különleges vonásait jamaicai édesanyjától és kínai-jamaicai édesapjától örökölte. 15 éves korában fedezték fel, amikor az Italia Conti Academy of Theatre Arts-ban tanult Londonban. Magassága, mandulaszemei és kiugró arccsontja egyedülállónak számított a divatiparban. Ő került fel első fekete modellként a brit Voge címlapjára 1987-ben. A következő évben a francia Vogue címlapján szintén az első színes bőrű modellként szerepelt, ugyanis Yves Saint Laurent megfenyegette a magazint, hogy nem hirdet náluk többet, ha nem kapnak helyet fekete lányok is a lapban. 1989-ben ő lett az első fekete modell, aki az amerikai Vogue szeptemberi címlapján szerepelhetett. Naomi Campbellnek tehát nagy szerepe volt a „modell” fogalmának forradalmasításában, 1999-ben pedig a Vogue „az utolsó szupermodellként” aposztrofálta.

naomi.jpg

Christy Turlington

Christy Turlington-t 14 évesen fedezték fel lovaglás közben. Az 90-es években tagja volt a modellvilágban csak „Trinity”-ként (Szentháromság) emlegetett csapatnak – Naomi Campbell-lel és Linda Evangelistával egyetemben -, akik a legnépszerűbb címlaplányoknak számítottak akkoriban. A Metropolitan Museum of Art „a 20. század arcaként” emlegette, nemhiába: többek között a Calvin Klein, a Maybelline, a Georgio Armani és sok más divatcég arcaként tűnt fel pályafutása alatt. Nem csak szép, de okos is, összehasonlító vallásból és keleti filozófiából diplomázott, híres filantróp (létrehozott például egy non-profit szervezetet az édesanyáknak a biztonságos várandósságért és szülésért), emellett színésznőként és filmrendezőként is kipróbálta magát. Mindegyik szerepében – a vörös szőnyegen és azon túl is - szofisztikált, árad belőle az elegancia, így érthető, hogy maga volt a megtestesült múzsa a tervezők számára.

christy.jpg 

Linda Evangelista

A kanadai születésű Linda Evangelista már tinédzser korában modellkedett néhány alkalommal, azonban a Miss Teen Niagara szépségversenyen figyeltek fel rá 1978-ban. 1984-ben költözött New Yorkba, különböző modell munkákat vállalt, míg Peter Lindbergh tanácsára fiúsan rövidre vágatta a haját, ami igazi szenzációt keltett, és védjegyévé vált. Híres volt kaméleon külsejéről, folyamatosan változott megjelenése és hajszíne, ám hosszú ideig Steven Meisel fotográfus múzsája maradt, illetve olyan nagynevű tervezők is előszeretettel foglalkoztatták, mint Gianni Versace és Karl Lagerfeld. Utóbbi úgy nyilatkozott róla: „Olyan, mint egy Stradivarius. Úgy tudsz rajta játszani, mint semmilyen más hangszeren”. Több mint 600 címlapon szerepelt, többek között a Revlon, a Dolce & Gabbana, a Chloe, az Yves Saint Laurent kampányainak arca volt, egy interjúban pedig azt mondta, hogy 10 000 dollárnál kevesebbért nem kelne fel reggelente.

linda.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr9314147847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása