Lilla Stílusblogja

A menyasszonyok álmait öntik formába

2020. május 31. - Lilla Stílusblogja

Hazánk egyik legsikeresebb esküvői ruha tervezőjével és tehetséges divatfotóssal beszélgettünk az uralkodó esküvői ruha trendekről.

szalmas_krisztina_photography_m02a6917.jpg

Bár a járvány sokak számítását keresztbe húzta az esküvőszervezés terén, mégis adunk néhány támpontot a jövendőbeli menyasszonyoknak, mire érdemes figyelniük az esküvői ruha kiválasztásánál, és hogy milyen trendek uralkodnak jelenleg. Hazánk egyik legsikeresebb menyasszonyi ruha tervezőjével, Kaposi Judittal, valamint a tehetséges fiatal divatfotóssal, Molnár Dóra Ritával beszélgettem.

gyorfi_csaba_wedding_photography_img_4318.jpgFotó: Györfi Csaba Wedding Photography Ruha: #jkaposistyle (Kaposi Judit)

Menyasszonyi ruha tervezőként, illetve esküvői fotósként bizonyára nagy rálátásotok van a menyasszonyok ruhaválasztási szempontjaira. Mi alapján döntenek az arák egy-egy darab mellett?

MDR: Valójában számomra ez egy nagyon fontos téma. Nagyon sok esküvői ruha tervezővel dolgozom együtt, akik varázslatos és egyedi ruhákat terveznek. Az esküvői ruha pedig nagyon fontos szimbólum. A legtöbb menyasszony tudatosan választ, a személyiségéhez illően.

KJ: Az egyedi tervezésű daraboknál mindig a menyasszony stílusa és az esküvő hangulata a kiindulópont. De természetesen ezer más szempont is érvényesül, az esküvő költségvetése, az időjárás, a helyszín és a szertartás jellege is meghatározó kérdés. A családtagok, barátok véleménye ugyancsak fontos lehet a ruhaválasztásnál, de az javaslom, a menyasszonyok hallgassanak a belső hangjukra, hogy ők mit szeretnének valójában!

MDR: Emellett az esküvői divat nagy lendülettel változott meg, már nem preferálják a menyasszonyok az abroncsot, némely esetben a fátylat és a kesztyűt. Sok esetben a menyasszonyaim törekednek az újrafelhasználásra, ilyen kombináció például a 3d-s csipke body és az egyszerű fehér nadrágkosztüm. Főként az egyszerű, romantikus darabok dominálnak. Mivel én magam főleg vintage stílusban alkotok, így gyakran ilyen stílusú ruhákkal is találkozom. Szeretem megkérdezni az ügyfeleimtől, hogy már megvan-e esetleg a ruha és milyen? Ki alkotta, veszik vagy bérlik?

molnar_dora_rita_2.jpgFotó: Molnár Dóra Rita

Mi jellemzi a 2020-as esküvői ruha trendeket?

KJ: Hosszú évek óta nagy népszerűségnek örvendenek a könnyed, légies, testet követő sziluettű darabok.

A koronavírus járvány magával hozta a kisebb létszámú meghittebb rendezvények korszakát is, így ez a trend biztosan tovább él az elkövetkezendő időszakban.

Emellett jelentek meg idén újra a nagy hercegnő típusú ruhák is, melyek igazán grandiózus megjelenést kölcsönöznek a viselőjüknek. Szintén a trendekben szerepelnek a nagy díszítő fodrok és a puffos ujjak, hímzések, de a menyasszonyok választhatnak nadrágos vagy rövid szoknyás darabokat is. Aki pedig igazán különleges menyasszonyi ruhára vágyik, azoknak ajánlom a virágmintás vagy színes darabokat.

just_stay_natural_20170318_eggshell_stsh_w_211_mg_5662_2.jpgFotó: Just Stay Natural. Ruha: #jkaposistyle (Kaposi Judit)

Mennyiben térnek el a nemzetközi és a hazai trendek?

KJ: A hazai menyasszonyi ruha trendeket főként a csipkék uralják, míg a nemzetközi trendekben megjelent egy igazán letisztult irányvonal is, amiken csak elvétve jelennek meg csipkemotívumok. A nemzetközi kínálatban számos színes darab található, Magyarországon továbbra is inkább a törtfehér, ekrü színek dominálnak.

A márkád, a #jkaposistyle egyedi menyasszonyi ruha tervezéssel foglalkozik. Milyen kreációkra számíthatnak a hozzád forduló menyasszonyok?

KJ: Mivel a márka a menyasszonyok igényeiből kiinduló egyedi tervezéssel foglalkozik, a fő üzenetünket az alábbiakban foglaltuk össze a kezdetektől: "Valami régi, valami új és valami kék.” A #jkaposistyle márka ruhái egyszerre komolyak, újszerűek és játékosak. Komoly, mert egy életre szól. Újszerű, mert valami új kezdődik két ember számára. Játék nélkül pedig semmit sem érdemes csinálni. Ezeket az értékeket próbálja átadni a márka azoknak, akik életük titkon legfontosabb ruhájának megtervezését bízzák ránk. Ennél fogva minden munkánk egyszeri és megismételhetetlen - mint ott az a perc, a másik kezét fogva.

img_1744_loveforeverphotgraphy.jpgFotó: Love Forever Photography. Ruha: #jkaposistyle (Kaposi Judit)

Tapasztalataid alapján mennyire bevállalósak a magyar menyasszonyok?

KJ: Inkább bátornak mondanám őket. Szerintem egyre nagyobb az igény a különleges darabok iránt. Már nem elégszenek meg a kölcsönzős darabokkal, és bátran követik a menyasszonyi ruha álmaikat. Van például egy ruhánk idén, aminek az uszálya közel öt kiló, ez mindenképpen kihívás.

Hogy látjátok: az arák inkább kölcsönzik a ruhákat, vagy szívesen varratnak maguknak a nagy napra különleges darabot?

MDR: Sok esetben varratják a ruhákat a menyasszonyok, és megtartják őket egyfajták emlékként. Magyarországon sajnos elég kevesen ismerik a hazai tervezők munkáit, sokan soha nem látogattak el showroomokba. Emlékszem, egyszer elvittem egy megrendezett kreatív fotózásra egy hölgyet, és nagyon pozitívan csalódott! Nem sejtette, hogy vannak még olyan esküvői ruhák, amik nem habos babosak, inkább kényelmesek, légiesek, de mégis elegánsak.  Mellette természetesen az ár is fontos tényező, gyakori, hogy a menyasszonyok bérelnek több százezerért egy ruhát és nem is gondolják át, hogy abból egy hazai tervező darabját is viselhetik, ami nagy gondoskodással készülne rájuk szabva.

KJ: Az egyedi tervezésű menyasszonyi ruhák esetében a menyasszonyok elképzelései és álmai adják az inspirációt és a ruha lényegében egy közös alkotás eredménye. Ez az érzés egy kölcsönzős darab esetén teljesen kimarad.

molnar_dora_rita_1.jpgFotó: Molnár Dóra Rita

 

Borítókép: Szalmás Krisztina. Ruha: #jkaposistyle (Kaposi Judit)

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr4915729954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása