Lilla Stílusblogja

A harlemi svindler már a Guccinak tervez

2019. július 14. - Lilla Stílusblogja

Dapper Dan butikjába járt minden rapper a 80-as években, aki egyedi, logóval ellátott ruhát szeretett volna. A logók tulajdonosai ennek már kevésbé örültek...

dapper_dan_2.jpg

Daniel Day, ismertebb nevén Dapper Dan kisfiúként édesapjától leste el a kártyajáték és a kockadobás fortélyait, tinédzser korára pedig már mesterien bánt mindegyikkel. Profi szerencsejátékos lett, jól ismert figura Harlemben, ennek köszönhetően mindig volt elegendő pénz a zsebében. Ahogy mondja, míg nálunk a diplomák száma határozza meg, ki vagy, addig az utcán minél nagyobb svindler valaki, annál jobban elismerik. „Mivel ismertem minden szélhámosságot, jól tudtam öltözni.” – emlékszik vissza. Beceneve is innen származik, a dapper ugyanis jól öltözöttet jelent.

Az öltözködés olyan, mint a bűvészkedés. Az emberek ez alapján ítélnek meg, és ha látják a hírneved, olyanná akarnak válni, aki lekörözhet téged.”

Az 1960-as évek végére Day sokkal tudatosabbá vált, és visszaült az iskolapadba, ahol az iskolaújságba kezdett írni. Rengeteget olvasott, szélesítette a látókörét. Elutazott Afrikába, érdekelni kezdték a radikális politikai eszmék. Ezt követően forradalmárnak hívta magát, egyúttal spirituális ébredéséről beszél. Az órákra mindig kiöltözve ment, mindig az utcai nevét használta, még akkor is, amikor nem az utcákat járta. Ez volt a trapéznadrág és a platformcipők kora, és ő ezeket ötvözte az Afrikában vásárolt egzotikus bőrökkel. Igazi látványosság volt. A megjelenése izgalomba hozta az embereket a campuson és a harlemi utcákon egyaránt.

harlem_katsu_naito_1.jpgHarlem egy kívülálló szemével az 1980-as években. Fotó: Katsu Naito. Forrás: The Washington Post

Mindeközben elkezdte felépíteni egzisztenciáját, a kocsija csomagtartójából árult lopott holmikat. Ez is svindli volt, de döntést kellett hoznia, hogy része lesz az akkoriban virágzó drogkultúrának, vagy távol tartja magát tőle. Ez utóbbit választotta. A 70-es és 80-as években özönlött az országba a kábítószer, és Day barátai közül sokan beszálltak a drogbizniszbe. Ironikus, hogy ügyfelei sorában hírhedt drogbárókat tudhatott, mint Azie Faison és Alpo Martinez. Kezdetben bundákban „utazott”, de az nyáron nem volt kelendő, mást kellett hát kitalálnia. Aztán felismerte, hogy nagy az igény az egyedi, logókkal ellátott ruhadarabokra.

A Dapper Dan’s Boutique 1982-ben nyitott meg, ekkoriban még az volt a terve, hogy nagykereskedő lesz, azonban bőrszíne és az üzlet helye miatt sokan visszaléptek az együttműködéstől. Így ahelyett, hogy ruhákat vásárolt volna, melyeket továbbértékesít, elkezdte tanulni a szabászatot, hogy el tudja készíteni a saját maga által tervezett darabokat. Ezt követően beletanult a textilnyomásba, és még egy egyedi eljárást is kitalált, amivel bőrre tudta nyomni a mintáit. Vagy épp másvalakiét, ugyanis Day bátran nyomtatta olyan nagy márkák logóit a ruháira, mint a Gucci, a Fendi vagy a Louis Vuitton. Nem véletlen, hogy amikor a manapság ismét divatos logó-mánia van porondon, ő csak legyint: „ha úgy vesszük, én vagyok a logó-mánia atyja”.

dapper_dan_butikja.jpgDapper Dan butikja a 80-as években

dapper_dan_louis_vuitton_dzsekije.jpgA híres-hírhedt Louis Vuitton logós dzsekik

Míg a 80-as évek elején vásárlói inkább a The Rat Pack sztárjainak klasszikusan elegáns stílusát követték, addig az évtized közepétől Day beszállt a hip hop divatba. 1985-ben először LL Cool J-t öltöztette, majd jött a Salt-N-Pepa, Bobby Brown, Jam Master Jay, a sportolók közül pedig Mike Tyson és Floyd Mayweather. Egyedi darabjai több tízezer dollárt kóstáltak.

A figyelmes hallgatás a kreativitás kulcsa. A terveim válaszok arra az energiára, amit az ügyfeleimtől kapok. Nem tartom magam művésznek, sem szabónak. Én csak arra használom a divatot, hogy történetet meséljek.”

Jól ment akkoriban az üzlet, egy 186 m2-es gyára volt az East Side-on, nappal 12 alkalmazottja dolgozott, éjjel pedig 11. Emellett a családtagok közül többen is segítettek neki. Nem kellett aggódnia a pénz miatt. Ennek ellenére nem volt veszélytelen az élet: egy alkalommal el akarták rabolni az üzletéből, amikor pedig ellenállt, a támadó tüzet nyitott, és nyakon lőtte Dayt. Ahogy mondja, csak az isteni gondviselés mentette meg, 13 napig volt kórházban, ez idő alatt volt min elmélkednie.

mike_tyson_dapper_dan.jpgEgy Mike Tyson számára készített egyedi darab

Akkoriban a Fendi ügyvédei pert indítottak ellene a butikjában folytatott tevékenysége miatt, a boxoló Mike Tysont is bevonták az ügybe, akit lencsevégre kaptak egy olyan Fendi kabátban, ami bizony nem a divatháznál készült. A pereskedés eredményeként 1992-ben Daynek be kellett zárnia az üzletét. Senki ne higgye persze, hogy nyugdíjba vonult. „Még mindig ruhakészítésből éltem. Én voltam a legjobban őrzött titok. Chicago-ból Atlantába utaztam, minden svindler és rapper ismert engem a fekete városokban.”

25 évvel a butik bezárása után a Gucci egy olyan dzsekivel került a reflektorfénybe, mely kísértetiesen hasonlított Dapper Dan egy korábbi darabjára. Nem sokkal később a divatcég – élén Alessandto Michele tervezővel - együttműködésre hívta a tervezőt, és még új üzletet is kapott tőlük. Állítólag vissza akartak adni neki mindent, amit felépített, és amit elvettek tőle negyed évszázada. A Gucci-Dapper Dan kollekció újragondolta Day 80-as és 90-es évekbeli designjait, amiket rapperek, boxolók és szeszcsempészek viseltek, immár egy kis „guccis” csavarral. A kollekció bomberdzsekiket, melegítőket és hatalmas bizsukat tartalmazott, mellyel elsősorban a fiatalokat célozták meg. Lehetne ennél jobb a visszatérés?

gucci_x_dapper_dan.jpgGucci x Dapper Dan kollekció

Ami pedig különösen boldoggá teszi Dapper Dan-t – azon túl, hogy visszakapta üzletét - az az, hogy a divatvilág legnagyobb nevei, Anna Wintour és André Leon Talley immár hivatalosan is elismerik a munkásságát.

Dapper Dan, immáron az új üzletében

 

Források: Vanity Fair / The Guardian / Vogue / Harper’s Bazaar / Messy Nessy

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr9514945812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása