Lilla Stílusblogja

Az angol lány, aki a franciák divatikonja lett: Jane Birkin

2018. szeptember 09. - Lilla Stílusblogja

Nehéz találni még valakit, aki olyan régóta hatással van az emberekre, mint Jane Birkin, és a divatvilág is szívesen inspirálódik az angol-francia színésznő 60-as, 70-es évekbeli retro megjelenéséből. Stílusa ugyanis kiegyensúlyozott keveréke a hippi sikknek, a Tomboy stílusnak és a nyílt nőiességnek. Az énekesnő és modell, akinek könnyed hullámai legalább annyira klasszikusak, mint az outfitek, melyeket viselt, továbbra is szédítő stílussal bír. Akár farmer-póló összeállításban jelent meg, akár szaténruhában, Jane Birkin mindig könnyedséget sugárzott magából, számos ruhadarab van, amit vele azonosítanak: a szellős váll nélküli topok, a klasszikus fazonú farmernadrágok, melyek sosem mennek ki a divatból, és természetesen az ominózus fonott kosár.

j_birkin_lee_cooper.jpg

Bár Jane Birkin ünnepelt híresség Franciaországban, eredetileg Londonban született 1946-ban – manapság viszont nem hiába mondják róla, hogy franciább a legtöbb francia nőnél. Édesanyja sikeres színésznő volt, édesapja pedig korvettkapitányként teljesített szolgálatot a haditengerészetnél, és kémkedett a második világháborúban. Testvére, Andrew, aki filmkészítő lett, számos alkalommal fotózta Jane-t. Birkin 17 éves volt, amikor szerepet kapott későbbi férje, John Barry musicaljében. Híres szeretett volna lenni, ezért szerepeket vállalt olyan ellenkultúra filmekben, mint például a Michelangelo Antonioni rendezte Blow-Up – a film pedig valóban kisebb felbolydulást keltett Birkin körül, annak rövid meztelen jelenete miatt.

jane_b_fur.jpg

cover_photo.jpg

Miután Jane elvált Barry-től, megismerte Serge Gainsbourg-t, a francia modern zene legnagyobb hatású alkotóját, sármőrt és botrányhőst, aki ma is Franciaország egyik kulturális ikonja. Közös duettjük, a Je t’aime…moi non plus (Szeretlek…én se téged – Gainsbourg eredetileg Brigitte Bardot-val rögzítette a dalt, ám Bardot félt, hogy afférjuk nyilvánosságra kerül, ezért a felvétel egy darabig rejtve maradt) – szóval a Je t’aime…moi non plus-t „túl szexuális” mivolta miatt 6 országban betiltották, és Franciaországban sem játszhatták a rádiók este 11 előtt. Valójában épp amiatt lett sláger, mert betiltották. Birkin és Gainsbourg 13 évig alkottak egy párt, lányuk, Charlotte Gainbourg híres énekesnő, és szüleihez hasonló ismertséggel bír hazájában. A viharos kapcsolat 1980-ban ért véget, ám szakításuk után is barátságban maradtak, Gainsbourg pedig továbbra is írt dalokat volt kedveséhez. Amikor 1991-ben a láncdohányos és alkoholfüggő Gainsbourg elhunyt, Birkin teljesen összeomlott. Mindmáig őrzi a zenész emlékét, tavaly megjelentetett egy albumot Birkin/Gainbourg: Le Symphonique címmel, azokkal a dalokkal, amiket Gainsbourg írt neki (még koncertet is szervezett, a Carnegie Hall-ban szimfónikus zenekari kísérettel játszották a dalokat).

birkin_gainsbourg_2.jpg

Az egyik leghíresebb fotó, amin Birkin és Gainbourg együtt szerepel, egy irizáló, űrkorszakot idéző ruhában ábrázolja őket, a ruhát pedig nem más tervezte, mint Paco Rabanne. A tervező nem épp konvencionális darabjaiért egyébként rajongott Birkin, beleértve a csillogó, ékszerezett esti ruhákat, amik tökéletesen megfeleltek a késő 60-as és 70-es évek glamúrjának.

jane_birkin_serge_gainsbourg_rabanne.jpg

A pár a 70-es években a Lee Cooper farmer márka arca volt, akkoriban nagyon népszerűek voltak a hippi farmernadrágok, Birkin és Gainsbourg pedig folyton ezekben volt látható.

A fáma szerint 1983-ban Jane Párizsból repült Londonba, és egészen véletlenül a Hermés divatcég vezérigazgatója, Jean-Louise Dumas mellett kapott helyet. Épp az ülés feletti tárolóba próbálta betenni a kosarát, amikor annak tartalma a padlóra hullott. Ekkor elmagyarázta Dumas-nak, hogy kénytelen fonott kosarakat és táskákat használni, mert soha nem talál olyan bőrből készült darabot, amiben elférnek a holmijai, és passzol mindenhez. A beszélgetés hatására született meg a Birkin-táska a Hermés-nél! A design rendkívüli népszerűségnek örvend, hosszú rá a várólista, – és most mindenki kapaszkodjon meg! - egy Birkin-táska ára 6 700 fontnál kezdődik, és a felhasznált alapanyagoktól függően akár a 100 000 fontot is elérheti. A táskák borjú-, strucc- és gyíkbőrből készülnek, a legdrágább változatokat pedig sósvízi krokodilok bőréből állítják elő. Érdekesség, hogy pár évvel ezelőtt Birkin arra kérte a divatházat, nevezzék át a designt, mert aggályosnak tartja, ahogy a krokodilokkal bánnak a farmokon, melyek bőrrel látják el a vállalatot.

birkin_bag.jpg

2015-ben a francia La Redoute kereskedelmi lánc számára készített fotósorozatot lányaival, Kate Barry fotóssal és Lou Doillon énekes-színésznővel.

2016-ban a Saint Laurent divatház Music Project-jének egyik arcává választotta Birkint. A kampányban egy szintén ikonikus darabot, egy „Le Smoking” kabátot visel. A fekete-fehér fotósorozat Hedi Slimane nevéhez köthető – a kreatív igazgató kedvenc zenészeit örökítette meg, akik inspirálták őt az évek során.

jane_birkin_saint_laurent_campaign.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr5214230797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása