Lilla Stílusblogja

84 éves Giorgio Armani: 13+1 érdekesség a tervezőről

2018. július 11. - Lilla Stílusblogja

Július 11.-én ünnepli 84. születésnapját Giorgio Armani világhírű olasz divattervező - nagyon ritka, hogy ilyen szép kort megérve valaki még aktív szereplő legyen a divatiparban. A nevét viselő vállalatot egyedül vezeti, mely a világ egyik legértékesebb divatcége: értéke meghaladja a 3,3 milliárd dollárt. Álljon itt most 13+1 érdekes tény a tervezőről, amiről nem biztos, hogy hallottál korábban.

giorgio_armani.jpg

Giorgio Armani eredetileg gyógyszerésznek készült, majd katonai szolgálatot teljesített, mielőtt a ruhatervezés mellett döntött.

1957-ben, jóval azelőtt, hogy divattervezőnek állt, kirakatrendező volt a La Rinascente áruházban, Milánóban.

1975-ben eladta szeretett fehér „VW Käfer”-jét, hogy finanszírozni tudja vállalkozását.

A bomberdzseki kultusza Armaniig vezethető vissza, ugyanis ő már 1970-ben a saját neve alatt készített bőrből bomberdzsekiket.

Manapság az Armani egy fő márkát és számos almárkát foglal magában, melyek mindegyike más-más célcsoportnak szól, eltérő árkategóriában. Pl. a „Giorgio Armani” fő kollekcióban magas minőségű, védjegynek számító öltönyöket, Oscar-ruhákat találunk elképesztően magas áron, amik a 35-50 éves korosztályt célozzák meg. Ezzel szemben pl. az Emporio Armani vonal a 25-35 éves korosztálynak kínál divatos és kortárs ruhadarabokat.

emporio_armani.jpg
Emporio Armani Autumn-Winter 2018-2019 (Fall 2018). Forrás: Pinterest


Az Armani volt az első divatmárka, mely Kínában kezdett terjeszkedni a 90-es évek elején, 10 évvel azután, hogy az Egyesült Államokba „költözött”. Szintén ez volt az első márka, amelyik zászlóshajó üzlet mellett e-kereskedelmi oldalt is nyitott az ázsiai országban 2010-ben.

A 90-es évek elején Armani tervezte az Alitalia olasz légitársaság személyzetének egyenruháját, amit csak 1998-ban cseréltek le.

Átélheted az Armani-életérzést, ha Armani Dolcit eszel: ez egy édesipari vonal az Armani márkán belül, mely többek között különleges, limitált kiadású csokoládékat kínál olyan alkalmakra is, mint a Valentin Nap vagy a Ramadan. Ha ez sem elég, dekorálhatod a lakásodat az Armani Fiori friss virágaival.

armani_dolci.jpgArmani Dolci


A tervező kedveli a sportokat, rajong az Inter Milan futballcsapatért. Tervezett mezeket a Premier League-ben szereplő Chelsea-nek, ráadásul a Stamford Bridge belső dizájnján is dolgozott.

A 2006-os téli olimpiára az olasz zászlóvivőknek tervezett ruhát, a 2012-es nyári olimpiára pedig az olasz olimpikonok uniformisát készítette el.

Rendkívül maximalista, saját elmondása szerint még a divatiparban hírhedten szőrszálhasogató Tom Fordnál is rosszabb.

Egyenruhát kreált az olasz rendőrségnek, a milánói taxisoknak, és még egy gospel könyv borítóját is megtervezte a pápának.

9 háza van – egy Franciaországban, egy Svájcban, egy az Egyesült Államokban, egy Antiguán és öt Olaszországban -, emellett egy 150-láb hosszú jachtja, aminek Maín a neve.

main-1.jpgA Maín jach

Armani volt az első divattervező, aki száműzte kifutóiról a 18-as testtömeg indexnél kisebbel rendelkező modelleket, és fellépett a divatvilágban gyakran előforduló anorexia ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr5514105443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása