Lilla Stílusblogja

Styling tippek: Így viseld a trapéz farmernadrágot!

2022. augusztus 07. - Lilla Stílusblogja

 

Megmutatom, hogyan hozhatod ki a legtöbbet az év farmer trendjéből.

igy_viseld_a_trapez_farmernadragot.png

Egy kis farmertörténelem

A 20. század legelején a farmer a nyugati cowboyok, bányászok és farmerek munkaruházatának alapanyaga volt az Egyesült Államokban. Nem csupán amiatt, mert olcsónak számított, de jóval tartósabb is volt az akkoriban elérhető többi alternatívánál. Miután a Levi’s & Strauss szabadalmaztatta a fémszegecseket, melyekkel strapabíróbbá tették a farmert, elkezdték gyártani az ikonikus kék nadrágot. A modern farmernadrág az 1920-as évek elején jelent meg, majd két évtizeddel később a tengerentúlra is eljutott. Bár a 40-es években a farmer munkaruházat gyártása visszaesett az alapanyag hiánya miatt, a háborút követően szemléletváltás következett be, és a farmer bekúszott a hétköznapi viseletbe. 1954-ben megjelent a cipzár, és a fiatalabb generáció már szabadidős viseletként nyúlt a ruhadarabhoz. A korszak nagy férfiidoljai, James Dean és Marlon Brando pedig hódító útjára indították a farmernadrágot, mely azóta is töretlen népszerűségnek örvend, csupán a fazonok változnak az évek/évtizedek során.

james_dean_farmernadrag.jpgJames Dean volt az egyik hollywoodi filmsztár, aki népszerűvé tette a farmernadrágot. 

Az újjászülető trapéznadrág

Idén – köszönhetően az olyan divatházaknak, mint a Prada, a Saint Laurent vagy a The Row – a farmernadrág divat a 70-es éveket idézi: ismét megjelentek a széles szárú trapéznadrágok. Szerencsére a farmernadrág nem szezonális holmi, gyakorlatilag bármelyik évszakban viselhetjük, ezáltal jól kihasználhatók, így érdemes többféle módon „stylingolni” a megjelenésünket. Amit fontos figyelembe venni, az a testalkat: első blikkre azt gondolhatjuk, hogy csak a modell alkatú lányokon mutat jól ez a fazon - azonban kellő körültekintéssel akkor is viselhetjük, ha nem vagyunk magasak és vékonyak. Itt a blogon most 5+1 tippet hoztam nektek, mivel érdemes párosítani a trapéz fazont, ha még csak ismerkedtek vele.

saint_laurent_ss_2022.jpegFarmer trapéznadrág a Saint Laurent 2022 tavaszi-nyári kollekciójában 

Egy csipet elegancia

Bár a farmernadrág nem része a klasszikus irodai viseletnek, azért „laza péntekeken”, a dress code-ot komolyabban vevő cégeknél is beleférhet egy ing+blézer, ne adj isten póló+blézer kombinációval. A trapéz fazonnal azért van nehezebb dolgunk, mert a laza szabásvonal miatt kevésbé klasszikus, mint az egyenes- vagy cső szárú társai, mindig bohémabb, lazább hatást kelt. Ettől függetlenül bátran kombinálható elegáns ingekkel, blézerrel és magas sarkú cipővel egyaránt. (A magas sarkú lábbeliket - kevés kivételtől eltekintve - egyébként is ajánlom ehhez a típusú nadrághoz, mivel a bő szárak miatt optikailag összenyomja a viselőjét.)

trapez_farmernadrag_elegans_styling.png

Bohém hatások

A trapéz farmernadrághoz talán legközelebb a hippis bohém stílus áll. Egy csipkés blúz vagy váll nélküli top kitűnő választás hozzá, de akár a top vagy póló fölött viselt mintás kimonó is. Ha kedveled ezt a stílust, jöhet a háncs talpú platform szandál vagy a vékony pántos saru. Ne feledd a kiegészítőket: a kalapot, halmozott (fa)gyöngy- és bőr karkötőket!

trapez_farmernadrag_bohem_stilus.png

A rock ’n’roll kedvelőinek

Aki rockos sikket helyezi előtérbe, mint pl. Kate Moss is, azoknak figyelmébe ajánlom a zenekaros pólókat, hűvösebb időben a bőrdzsekit (lehetőleg jó sok szegeccsel). Egy vékony pántos magas sarkú szandállal vagy egy chunky bakanccsal tökéletes kombinációt ad. Párosítsd fém ékszerekkel, akár egy vagány napszemüveggel!

trapez_farmernadrag_rock_sikk.png

Sportosaknak

A sportos stílus kedvelői számára elsődleges a kényelem és a praktikum. Ne vidd hát túlzásba: egy egyszerű top vagy póló és egy fehér sneakers, netán egy chunky sportcipő jó választás. Minél kevesebb ékszer, napszemüveg, esetleg baseball sapka.

trapez_farmernadrag_sportos_stilus.png

Alacsonyaknak is

Ahogy korábban írtam, tartja magát a közhiedelem, hogy a trapéz farmernadrág nem az alacsony nők terepe. Egy kis fazonírozással azonban ezen is segíthetünk, itt jönnek képbe a cropped trapéznadrágok. Ici-picit keskenyebb szárral, a vádli közepén/alatt elvágva. Ha te is alacsony vagy, mint én, akkor mindenképp javaslom a magas sarkú cipő viselését. Kísérletezésre fel!

trapez_farmernadrag_alacsony_noknek.png

+1: Plus size opciók

A teltebb formákkal rendelkező hölgyeknek sem kell lemondaniuk a trapéz farmernadrágról, amennyiben szeretnének ilyet. Ha keskeny a derekad, bátran válassz egy magasított derekú nadrágot a hangsúlyozására! A V-kivágású felsők előnyösek hozzá, mert optikailag nyújtják a felsőtestet. Ha azonban alma alkattal rendelkezel, inkább válassz más fazont, kár lenne a szép lábaidat elrejteni!

trapez_farmernadrag_plus_size.png

 

Források: Hawthorn / Pinteres

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr417902693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása