Lilla Stílusblogja

És Isten megteremté a nőt

2021. április 13. - Lilla Stílusblogja

Brigitte Bardot a nyolcadik x-en túl is inspirálja a divatrajongókat.

brigitte_bardot_lilla_stilusblogja.jpg

Cicás tusvonal, lazán felkötött szőke loknik. A 60-as évek francia szexszimbóluma, Brigitte Bardot öltözködése és hajviselete meghatározták a korszak divatját, és napjainkban is kiapadhatatlan inspirációs forrása a divattervezőknek és a divatrajongóknak. Gondoljunk csak Diane von Furstenberg 2015. tavaszi-nyári kollekciójára, ahol BB-frizurás manökenek sétáltak a kifutón; a 2020. őszi-téli Dior divatbemutatóra, ahol a modellek Bardot-sminket viseltek; vagy a trendi lakásdekorációkra, mint a Poster Store divat poszterei, köztük a csodás Bardot-val.

brigitte_bardot.jpgA filmtörténet egyik leggyönyörűbb színésznője

Brigitte Bardot 1934-ben született jómódú párizsi családba: édesapja Louis iparos volt, emellett költészettel és amatőr filmezéssel foglalkozott; édesanyja, Anne-Marie pedig gyönyörű társasági hölgyként imádta a divatot és a balettot. Nem meglepő hát, hogy Brigitte kora gyermekkorától balettozni tanult - kecsességét talán ennek is köszönhette -, és édesanyjának nagy szerepe volt abban, hogy elkezdett modellkedni. 15 évesen már az Elle magazin címlapjáról mosolygott az olvasókra. Itt figyelt fel rá a tehetséges és sármos filmrendező, Roger Vadim, akivel aztán Bardot 18 éves korában házasságot kötött. Ugyanebben az évben debütált színésznőként a Le Trou Normand (A normann fogadó) című filmben. Pár évvel később híre eljutott a tengerentúlra is, amikor nemzetközi szexszimbólummá vált a Vadim által rendezett Et Dieu créa la femme (És Isten megteremté a nőt) című filmmel 1956-ban.

brigitte_bardot_es_isten_megteremte_a_not.jpgBrigitte Bardot az És Isten megteremté a nőt című filmben

brigitte_bardot_poster_store_kep_fal.jpgBrigitte Bardot a falamon, legfelül: valódi inspirációs forrás.
Ilyen klassz kép falat készíthettek ti is a Poster Store-ral közös blogszülinapi ajándékunkkal!

Nagyon izgalmas korszak abban a tekintetben is, hogy micsoda pezsgő társassági életet éltek a művészek, milyen összefonódások voltak, mindenki ismert mindenkit! Jó példa erre, hogy 1956-ban, a Cannes-i Filmfesztivált követően Bardot „elugrott” a közeli Vallariusba, hogy meglátogassa Pablo Picasso festőművészt, akinek a városban volt stúdiója. S bár a kubizmus szülőatyja sosem festette le a szép színésznőt, Picasso akkori modellje, Lydia Corbett váltig állította, hogy Bardot róla másolta lófarokba kötött szőke frizuráját…

brigitte_bardot_es_pablo_picasso.jpgBrigitte Bardot a festőzseni, Pablo Picasso társaságában, 1956-ban

Bardot az 1950-60-as években előszeretettel viselte a legnagyobb couture divattervezők – Christian Dior, Pierre Balmain, Yves Saint Laurent, Paco Rabanne – kreációit. Az Yves Saint Laurent által tervezett ruhák közül inkább az egyszerű, a női függetlenséget képviselő darabokat részesítette előnyben, például az ikonikus női szmokingot. „Úgy öltöztem, és olyan frizurát hordtam akkoriban, amilyet csak szerettem volna. A top designerek ruháit viseltem, ugyanakkor kedveltem a nem konvencionális bohém darabokat is, amiket véletlenül fedeztem fel – aztán mégis divatosak lettek! Büszke vagyok rá, hogy olyan divatot teremtettem, mely sosem megy ki a divatból – mivel soha nem is voltam divatban.” – mondta egy alkalommal.

brigitte_bardot_yves_saint_laurent.jpgBardot a Shalako című film londoni premierjén egy Saint Laurent kosztümben jelent meg

brigitte_bardot_paco_rabanne.jpgPaco Rabanne tervezte ezt a metálos csillogású miniruhát

Amikor Brigitte Bardot-t megismerte a világ, és már csak „BB”-kén emlegették, Jean-Luc Godard 1963-as Le Mépris (A megvetés) című filmjével népszerűvé tette a fejpántot. De neki köszönhetjük az ún. Bardot-gallért is, ami gyakorlatilag a széles, vállvillantós felsőrészeket jelöli. Bardot nagyon kedvelte ezeket, mert érzékien megmutatták a nyakat és a vállakat, anélkül, hogy túl kihívó lett volna bennük.

brigitte_bardot_stilus.jpgDivatba hozta a fejpántot is

Mi emelhette volna BB-t a korszak egyik legnagyobb csillaga, Marilyn Monroe mellé, mint az, hogy Andy Warhol portrét készített róla? A 60-as évek közepén Bardot már harmadik férjét „fogyasztotta”, a német származású fényképész és playboy, Gunter Sach személyében. Sach el volt ragadtatva Warhol munkáitól, ezért egy alkalommal meghívta magukhoz vacsorára az extravagáns művészt Saint-Tropez-i házukba, majd egyből 8-8 portrét rendelt tőle saját magáról és a színésznőről. Warhol baráti társaságának tagja, az Ultra Violet névre hallgató művésznő, aki később szintén találkozott a házaspárral, így nyilatkozott: „Bardot kiemelkedő volt. Gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű. Olyan volt, mint egy istennő…Warhol teljesen el volt ragadtatva.”

brigitte_bardot_andy_warhol.jpgMég Andy Warhol is megfestette a szexszimbólumot

BB a 70-es években visszavonult a filmezéstől, állatvédő lett, és ideje nagy részét az állatok jóllétének szenteli azóta is.

 

Bardot és a Lilla Stílusblogja 3. születésnapja apropóján egy kis meglepetéssel készültünk Nektek! Mit szólnátok egy trendi, vidám és inspiráló kép falhoz, mint ami a szobámban található? A Poster Store weboldalán most 35% kedvezménnyel vásárolhattok posztereket, akár divat témában is! Kód: Lilla35 Felhasználható: 2021. április 14.-2021. május 16. között. (A kedvezmény nem vonatkozik a Selection kategória posztereire és a képkeretekre. Nem kombinálható más kedvezményekkel vagy akciókkal.)

Ha kedveled a letisztult skandináv dizájnt, és már régóta tervezel inspiráló kép falat, ne hagyd ki a lehetőséget! Az oldalon sokféle témában találtok képeket, kiváló minőségben. Plusz pont, hogy minden képet fenntartható módon előállított papírra nyomtatnak.

Boldog blogszülinapot Mindenkinek!

 

Források: National Portrait Gallery / The Guardian / Levy Gorvy / Icon-Icon / Mashable.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr2316500054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása