Lilla Stílusblogja

A fürdőruha divat 50 éve

2019. július 21. - Lilla Stílusblogja

Így változott a strandviselet az elmúlt évtizedekben.

a_furdoruha_divat_elmult_50_eve.png

60-as évek

A 60-as évek a kontrasztokról, a color blockingról, valamint az arany és az ezüst árnyalatok hódításáról szólt a vízpartokon. Élénk rózsaszínek, vibráló zöldek, buja narancssárgák és erőteljes feketék vonzották magukra a tekinteteket. A fürdőruha sziluettek a kora 60-as években még magukon viselték az előző évtized jegyeit, merevítős, pánt nélküli bikini felsőkkel és magas derekú alsókkal. Divatba jöttek az Y-nyakú bikinik, bohó pasztell árnyalatokban, de népszerűek voltak a klasszikus geometriai mintás (csíkos, kockás, pöttyös) kétrészesek is.

70-es évek

A 70-es években a bikinik egyre kisebbek és kisebbek lettek, már kevésbé voltak strukturáltak, inkább a könnyedebb anyagok jellemezték a vízparti viseletet. A minták játékosak voltak, csíkok, geometrikus nyomatok, színes szivárványok és trópusi növények borították a fürdőruhákat. Az egyrészesek oldalát gyakran „kivágták”, így érték el az izgalmasabb szabást, nem csoda, hogy manapság ismét divatba jöttek ezek a darabok. A másik oldalon ott voltak a minimalista fürdőruhák, természetes, a 70-es években oly’ népszerű földszínekkel, melyeket hatalmas napszemüvegekkel párosították a divatra fogékony hölgyek.

80-as évek

Mi az, ami először eszünkbe jut a 80-as évekről? A neonszínek. A fürdőruha divatot ugyancsak az élénk árnyalatok határozták meg. A „minél kisebb, annál jobb” elve érvényesült a bikiniknél, a design viszonylag egyszerű maradt. Divatba jött a tankini is. Az egyrészes fürdőruhák elöl mély V-kivágással, nyitott hátmegoldással, szupermagasan szabott alsókkal készültek, és nem sok mindent bíztak a fantáziára. Inkább a sportosságon volt a hangsúly, nem a glamúron.

90-es évek

A 90-es évek az atletikus, ugyanakkor formás hölgyek terepe volt (gondoljunk csak az évtizedben sztárrá váló topmodellekre, Cindy Crawfordra vagy Naomi Campbellre). Ekkoriban indult a népszerű Baywatch című sorozat is, melyben Pamela Anderson lopta el a férfiszíveket piros, magasan szabott egyrészes fürdőruhájában. Kedveltek voltak a félvállas megoldások és a tricolor. A kétrészesek esetén a boy short és a pánt nélküli felsőrész alapozták meg a sportos hatást, a neonszínek és grafikus minták kerültek előtérbe. De ehhez az évtizedhez kötődik a haslánc is (a 70-es évek után újragondolva) - ennek ízlésességéről persze kár lenne vitát nyitni.

2000-es évek

Az ezredforduló már kevésbé markáns a divatban, inkább a minimalizmus tört utat, tankinik és falatnyi bikinik spagettipánttal, melyekre az ember lánya csak felkapott egy farmer shortot. A boy shortok még mindig tartották magukat, és már azt sem várta el senki, hogy a bikinifelső és –alsó színe megegyezzen. A 2000-es évek végére aztán visszatértek az egyrészesek, főként sportos kivitelben.

Napjainkban

Néhány szezon óta hódít a leopárd minta, a hímzett megoldások és a fodrok a romantikus stílus rajongóinak kedveznek, és ismét divatba jöttek a magasan szabott alsórészek. A 2019-es fürdőruha trendekről ebben a cikkben írtam nektek.

 

Források: Harpers Bazaar / Vogue / Vintage Dancer / GH. Fotók: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr6714973590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása