Lilla Stílusblogja

Növényi őssejttel a fiatal bőrért

Pécsi Adri rovata

2019. április 18. - Lilla Stílusblogja

A kozmetikában a legnehezebb feladat a sérült vagy károsodott bőr helyreállítása, illetve az öregedési folyamatok lassítása. Talán a legígéretesebb megoldás az új lehetőségek közül az őssejtek felhasználása, ezek alkalmasak lehetnek az új bőrsejtek létrehozására.

borito_1.jpg

Pécsi Adri kozmetikus mester minden hónapban hoz nekünk egy fontos és aktuális témát a szépségápolás területéről, amit érdemes megvitatni. Áprilisban a növényi őssejtekkel történő bőrfiatalítás került terítékre.

Mit nevezünk tulajdonképpen őssejtnek?

Az őssejtek olyan sejtek, amelyek sejtosztódással újítják meg önmagukat, sokáig és sokszor képesek osztódni, majd átalakulni a szervezet különböző szöveteit felépítő speciális sejtekké. Ennek köszönhetően az őssejteknek megvan az a képessége, hogy az elhalt, vagy a már nem működő sejteket helyettesítsék.

Milyen szerepe van az őssejteknek a bőröregedésben?

Az igazi figyelem a hámrétegben található felnőtt őssejteket övezi,  melyek az arc teljes területén jelen vannak, és tartalmazzák az összes genetikai programot, ami a fiatal bőr működéséhez szükséges. Számuk meglehetősen alacsony, és az idő múlásával nem csökken, hanem gyengül az aktivitásuk, tehát nem fejtik ki teljes mértékben a regeneráló képességüket, emiatt az öregedési folyamatok teret nyernek. Ezért az UV fény által okozott károsodás, illetve a genetikai öregedés a felelős.

anti-aging_cosmetics.jpeg

Milyen őssejteket alkalmaznak a kozmetikában?

Kizárólag  növényi őssejtekről beszélünk. Ezekben a növényekben  keletkező anyagokat hasznosítjuk a bőr őssejtjeinek védelmére és támogatására.

A növények is rendelkeznek őssejtekkel?

Igen. Az emberi őssejtekkel szemben a növényi őssejtek teljes, új növény létrehozására képesek. A növényi őssejtek speciális fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, ásványi anyagokat tartalmaznak, és ezek azok az anyagok, amelyek a bőr őssejtjeit és a többi sejtet is védik, és késztetik, hogy megújuljanak.

Hogy használják fel a növényi őssejteket a kozmetikában?

A növényből, esetenként a gyümölcsből sejttenyészetet készítenek, és ezt teszik bele a kozmetikai készítménybe. Ezek az úgynevezett biotechnológiával készült anyagok tiszták,  a folyamatok ellenőrzöttek,  és kevés alapanyagra van szükség, így fontos  az is, hogy a ritka növények védelme is megmaradhat. Ma erre a célra alkalmazott növények az alpesi rózsa, a havasi gyopár, az argán fa, a tengeri kömény, a nyári orgona, a svájci almafajta, a keserű narancs és a szőlő.

apple-stemcell-1.jpg

Milyen előnyei vannak ezeknek a készítményeknek?
A növényi őssejtek hatással vannak a bőr védelmére, ez a hatás nem érinti közvetlenül magát az emberi őssejtet, sem a bőr többi sejtjét. A hatás indirekt, a sejtek környezetére hat védelmezően, megóvja az oxidatív stressztől és más károsító hatásoktól. Regenerálóan hat a sejtek környezetére, aktivizálja azok működését.

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr8614774058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása