Lilla Stílusblogja

A francia sikk nagykövetei

2019. április 04. - Lilla Stílusblogja

4 stílusikon, akiknek zsigereiben van a franciák híresen könnyed eleganciája, és akiktől elleshetünk pár apró trükköt.

borito.jpg

Caroline de Maigret

Caroline de Maigret 1993 óta modellkedik, végigsétált többek között a Marc Jacobs és a Balenciaga kifutóin, hosszú évekig a Chanel múzsája volt, emellett olyan neves fotósokkal dolgozott együtt, mint Mario Testino, Peter Lindbergh és Terry Richardson. Stílusa ugyanúgy inspirálja a 20-as éveikben járó nőket, mint a hatvanasokat. A Legyél te is párizsi nő című kötet társszerzője rajong a smink nélküli megjelenésért, gyakran láthatjuk farmerben, és olyan lazasággal visel inget blézerrel, bőrkabáttal vagy épp klasszikus Chanel tweed kiskabáttal, mint senki más. Hogy összegzi a francia stílust?

Van bizonyos szabadság a stílusunkban. Feladtuk a tökéletesség ideáját. A francia stílus elérhető, sokkal inkább a játékról szól, mintsem, hogy fussunk valami után.”

Úgy véli, mindenkinek meg kell találnia, ami az alkatához, bőrtónusához és életmódjához illik.  Hisz „a kevesebb több” elvében, legyen az ékszer, smink vagy éppen frizura, és abban, hogy nincs helye a női ruhatárban a nagy logóknak, a szintetikus anyagokból készült ruháknak vagy a hamisított designer táskáknak. Elég, ha van pár jó minőségű kulcsdarab, amihez bátran nyúlhatunk, ezeket felfrissíthetjük egy-egy új, trendi kiegészítővel. Ráadásul nem kell a teljes havi fizetésünket a gardróbra költeni, csak legyen egy olyan ruha, amiben igazán erősnek érezzük magunkat.

Charlotte Gainsbourg

Charlotte Gainsbourg vérében van a lazaság, hiszen szülei Franciaország legendái: édesanyja az angol-francia stílusikon, Jane Birkin, édesapja a sármőr énekes-zeneszerző Serge Gainsbourg. Charlotte gyermekkora óta színészkedik, emellett a zenei pályán is otthonosan mozog. 1986-ban César-díjat nyert a legígéretesebb színésznő kategóriában, azóta állandó szereplője a vörös szőnyeges eseményeknek, melyeken mindig az igazi francia sikket képviseli.

A francia nők bátran vállalják a korukat, és nem akarják drasztikusan megváltoztatni a külsejüket, hogy fiatalabbnak tűnjenek."

Ehelyett megélik a korukat, és kiemelik előnyös tulajdonságaikat. Charlotte kifinomultságának köszönhetően belekóstolhatott a modellkedésbe is, szerepelt többek között a Balenciaga és a Saint Laurent kampányaiban. A hétköznapokban inkább a farmer-póló összeállítások híve, amit teniszcipővel kombinál, ugyanakkor azt mondja, még a legegyszerűbb darabok között is nehéz megtalálni a tökéleteset. „Azt hiszem, a kényelmes ruhák iránti szeretetet édesanyámtól örököltem. Míg édesapám egyenruhaként viselte őket, anyám igazi kapcsolatban volt a ruhákkal.” Persze, ő sem stílusikonként kezdte, voltak botlásai, míg megtalálta önmagát: „15 évesen nagyon rossz ízlésem volt. Borzasztóan rossz. Amikor elkezdtem az öltözködéssel foglalkozni, anyám inspirált. Felpróbáltam a farmerjeit, de nem álltak jól. Aztán csináltam egy filmet, ami az 50-es években játszódott, az a korszak nagy hatással volt rám, bolhapiacokra jártam, ilyesmi. Visszatekintve ugyan bájos, de nagy hiba volt.”

Lou Doillon

Úgy tűnik, a jó ízlés családon belül marad, ugyanis Charlotte Gainsbourg féltestvére, Jane Birkin legfiatalabb lánya szintén stílusmogulnak számít Franciaországban. Lou azonban inkább a fiús sziluetteket preferálja, leggyakrabban a Maje, a Chloé és a Saint Laurent márkák darabjaiban láthatjuk. Elsősorban az utcai divatból inspirálódik, maga az „elit” sosem érdekelte. Imádom azokat a lányokat az utcán, akik mintha madárfészekből pottyantak volna ki. Nagy kabátokban, vagy épp kócos hajjal” – mondja.

A francia stílusban van egyfajta arrogancia, amit szeretek. A francia nők ugyanis tisztelik magukat, azt viselnek, amit akarnak, függetlenül attól, mit mondanak a divatmagazinok."

Ezzel szemben ha pl. Los Angelesbe látogat, ott teljesen más az utcakép: a frizurák, a sminkek, a táskák – minden olyan „megcsinált”, a túl sok információ között elvész a nő. Lou a 80-as években nőtt fel, amikor mindenki Levi’s 501-et viselt, nők és férfiak ugyanazt a szabást, Converse cipővel párosítva. S mivel családjában szinte védjegy volt a farmer, ő ez ellen lázadt – rasztahajjal, piercingekkel, mezítláb járta Párizst, azt gondolta, a karácsonyfa külsővel kiléphet sikkes édesanyja árnyékából. Mostanra valamelyest visszafogottabb lett, de még mindig imádja a kontrasztokat, és mindig van egy csipet humor a megjelenésében. Azt mondja, a fiatalkori énje megvetné, régen ugyanis azt gondolta, designer ruhát viselni olyan, mintha eladnád a lelked az ördögnek.

Jeanne Damas

Az Instagram sztárja, akit a „XXI. századi Jane Birkin”-ként tartanak számon, igazi természetes szépség. Párizsban nőtt fel, és bár manapság rengeteget utazik, mindig szívesen tér vissza a francia fővárosba, hogy újra és újra felfedezze magának. Még csupán 26 éves, de csinos karriert épített magának, az utóbbi időben felkapott lett a street style-lal foglalkozó blogokon, és egyre többet látni a divatmagazinok hasábjain is. Kedveli a casual szetteket, gyengéi a magas derekú, széles szárú farmerek, a lágyesésű blúzok, a midi szoknyák és a vörös rúzsok. „A vörös rúzs a francia nők védjegye. Vannak, akik csak rúzst viselnek, ami igazán klasszikus” – mondja. Két éve saját márkát indított Rouje névvel, ami alatt ruhákat, elegáns blúzokat, farmereket, szvettereket és pólókat kínál – mindent 200 euró alatt.

A francia stílus nem a ruhákról szól. New Yorkban vagy Sidney-ben ugyanúgy stílusosak a nők. Ez sokkal inkább a hazánk, az életstílusunk, a történelmünk specialitása. Talán úgy tűnik, hogy erőlködés nélkül vagyunk sikkesek, de nem is gondolnátok, mennyi munka van ebben.”

 

 Források: The Guardian / Vogue / What to Wear

 

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot, ahol hetente friss cikkekkel várlak, napi divatinspirációkért pedig látogass el a Lilla Stílusblogja Facebook-oldalra!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr5114739293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása