Lilla Stílusblogja

„Itt a farsang, áll a bál…”, avagy mit viselj a báli szezonban

2019. február 03. - Lilla Stílusblogja

A báli szezonban egymást érik a nagyszabású rendezvények. Neked is fejtörést okoz, hogy milyen ruhában tégy eleget a meghívásnak? A dress code kisokos segítségedre lesz.

bali_szezon_borito.png

Beléptünk a báli szezonba, és talán téged is elbizonytalanít, hogy milyen ruhában illik megjelenni egy elegáns rendezvényen. Legyen az gálaünnepség, farsangi mulatság vagy egy nívós helyen elköltött Valentin-napi vacsora, a legfontosabb dress code-okat áttekintve magabiztosan készülhetsz a nagy napra.

Az első és legfontosabb, hogy mindig nézd meg, milyen dress code megjelölés szerepel a rendezvény meghívóján! Öltözetünket ennek megfelelően kell kiválasztani, a dress code-tól eltérni csak nyomós indokkal lehet, és mivel alulöltözni tiszteletlenség, még mindig jobb, ha egy fokkal elegánsabbak vagyunk, mint azt elvárják.


Black tie alapok

A black tie megjelenés a férfiaktól a klasszikus szmokingos viseletet várja el fehér inggel és fekete csokornyakkendővel, míg hölgyeknél az elegáns ruha vagy a nadrágos női szmoking a megfelelő öltözet (emlékezzünk rá, hogy Yves Saint Laurent nem hiába alkotta meg a 60-as években a Le Smokingot a „kis fekete” párjaként).

Fontos, hogy a ruha az alkalomhoz illő, nemes anyagból készüljön, mint pl. bársony, sifon, organza, selyem, krepp vagy csipke. A black tie pedig nem azt jelenti, hogy kizárólag fekete ruha jöhet szóba, igenis lehet színeket viselni, ám elsősorban a visszafogottabb palettáról válasszunk: a pasztell árnyalatok, az arany, az ezüst, a sötétkék, a méregzöld vagy a burgundy kellően elegánsak ahhoz, hogy megállják helyüket a party-kon. A piros szín sem tiltólistás, de fokozottan ügyelni kell az árnyalat kiválasztására, valamint a ruha anyagára és szabására, hogy elkerüljük a közönséges összhatást. Semmi sem tiltja a minták viselését, amíg a jó ízlés határain belül maradunk.

Néhány hollywoodi híresség, akik jó példával szolgálnak

Ami a ruha hosszát illeti, black tie esetén választhatsz rövid – de sosem túl rövid! -, midi vagy hosszú ruhát, feltéve, hogy a házigazda nem határozta meg pontosan, melyiket preferálja. A legtöbb esetben természetesen a midi és a hosszú változatokat célszerű előnyben részesíteni. A magasabb hölgyeken jól áll a földig érő, leomló ruha, míg az alacsony termetűek inkább az 50-es éveket idéző, térdig érő, harangszoknyás vagy testhezálló darabok mellett tegyék le voksukat!

le_smoking.pngBlack tie alkalmakkor a női szmoking is megállja helyét

Ha megvan a tökéletes ruha, szánj időt a lábbeli kiválasztására! Viselj egyszerű, elegáns magassarkút vagy szandált, és messziről kerüld el a platform magassarkút, mert nem illik az alkalomhoz, olcsó hatást kelt, és teljesen szétcsapja az outfitedet! Testszínű vagy fekete harisnya viselése kötelező.

Szentelj figyelmet a kiegészítőknek! A ruhád, a cipőd, az ékszereid és a táskád mindig összhangban kell, hogy legyenek. Ha a ruhád élénk színű vagy mintás, akkor az ékszereid legyenek letisztultak, egyszerű vonalvezetésűek! Tiara viselése ennél a dress code-nál nem megengedett. Az outfitedet egészítsd ki egy elegáns kistáskával! A legjobb, ha a táska selyemből, selyem bőrből, szaténból, bársonyból vagy brokátból készül. A hideg időben szükséged lehet egy szőrme/műszőrme kabátra, klasszikus felöltőre, esetleg sikkes stólára vagy kasmír sálra.

szormesal_kopeny.pngEgy, a ruhához illő köpeny vagy szőrmesál elkel a hideg időben.

Manapság egyre népszerűbbek a black tie változatai, az alternative black tie és a creative black tie. Előbbi a hölgyek esetén kevésbé ünnepélyes ruhát jelöl, míg az utóbbi egy szabadabban, fiatalosabban értelmezett dress code, mely esetén nem ritka, hogy a hölgyek kardigánt viselnek a koktélruha fölött.

 

White tie alapok

A leginkább formális alkalmakra a white tie dress code megjelölést alkalmazzák, mely viszonylag szigorú szabályokat ír elő a megjelenés tekintetében. Hölgyeknél ez nagyestélyit vagy hosszú estélyi ruhát jelent (a rövidebb ruha - még ha elegáns is - nem megengedett!).

Egy jó ízléssel kiválasztott ruha emlékezetessé tesz

Amennyiben előírják, kötelező lehet a hosszú kesztyű viselése. A vállakat illik elfedni stólával, sállal vagy kabátkával. Ami a frizurát illeti, egy szépen elkészített konty fenséges megjelenést kölcsönöz viselőjének. Az ékszerek fényesek és ízlésesek legyenek: ez az igazán látványos, finom ékszerek és drágakövek ideje! Tiara viselése opcionális, a Debrett’s szerint a menyasszonyok először esküvőjük napján viselhetik, egyébként csak férjezett hölgyek kiváltsága, fiatal lányoknak nem illik a hajukba tűzni!

tiara.jpgA tiara viselésére szigorú szabályok vonatkoznak

A táska white tie esetén is kicsi és elegáns. Érdemes megemlíteni, hogy a white tie alternatívája lehet bizonyos alkalmakkor - diplomáciai eseményeken - a nemzeti öltözet (pl. indiai szári, japán kimonó, arab burka), ezt az opciót feltüntetik a meghívón.

 

Forrás: Debrett's

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr1814605488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása