Lilla Stílusblogja

A divattörténelem legemlékezetesebb esküvői ruhái

2022. július 03. - Lilla Stílusblogja

Királyi elegancia, extravagáns 60-as évek és popkulturális ikonok az oltár előtt. Lássuk, ki miben mondta ki a boldogító igent!

a_divattortenelem_legemlekezetesebb_eskuvoi_ruhai.png

Diana hercegnő

A divattörténelem legemlékezetesebb esküvői ruhája talán „a szívek királynőjéhez”, Dianához köthető, melyet a brit tervező házaspár, Elizabeth és David Emanuel készítettek a számára. Emanuelékre elsősorban patriotizmusból esett a királyi család választása, hogy a brit divatipart támogassák. A meseszerű selyem-tafota estélyi ruhát a 80-as éveket meghatározó puffos ujjakkal látták el, valamint egy közel 8 méter hosszú uszállyal (mely egyúttal a királyi esküvők történetének leghosszabbja is), emellett 10 000 darab gyönggyel és flitterrel díszítették – így a ruha értéke megközelítette a 90 000 fontot. A jószerencse jeleként Emanuelék  egy 18-karátos, fehér gyémántokkal kirakott arany csecsebecsével látták el a címkét, és még egy, a ruhához passzoló esernyőt is készítettek Diana számára arra az esetre, ha a nagy napon eleredne az eső.

diana_hercegno_eskuvoi_ruhaja_1.jpg

diana_hercegno_eskuvoi_ruhaja_3.jpg

diana_hercegno_eskuvoi_ruhaja_2.jpg

Bianca Jagger

Bianca Jagger kétrészes esküvői ruháját 1971. május 12.-én viselte Saint Tropez-ban, amikor hozzáment a The Rolling Stones énekeséhez, Mick Jaggerhez - kilenc hónappal egy rockkoncerten való első találkozásukat követően. A nicaraguai származású Bianca választása a nagy napra egy kétrészes Yves Saint Laurent-szettre esett. Meglepetésként hatott, hogy nem nadrágkosztümről volt szó, hanem egy csontszínű midi szoknyát, valamint Saint Laurent mára ikonikussá vált Le Smoking kabátját kombinálta, mely négy évvel korábban debütált a kifutókon. Bianca saját képére formálta a ruhadarabokat, a zakót begombolva viselte, egy fátyollal ellátott kalappal, valamint bokapántos magassarkú szandállal egészítette ki a szettet.

bianca_jagger_eskuvoi_ruhaja_2.png

bianca_jagger_eskuvoi_ruhaja_3.jpg

bianca_jagger_eskuvoi_ruhaja_1.jpg

Priscilla Presley

A rock ’n’ roll királya, Elvis Presley és szerelme, Priscilla 1967. május 1.-jén házasodtak össze a las vegas-i Aladdin Hotelben, mindössze tizennégy ember előtt. A menyasszony  egy egyszerű, légies, hófehér, gyöngyökkel kirakott ruhában lépett az oltár elé, hajában kristály díszítésű tiarával és egyméteres tüll fátyollal, míg a vőlegény egy fekete, paisley mintás selyem-brokát szmokingot viselt. Korábban az a hír járta, hogy Priscilla maga tervezte esküvői ruháját, ám valójában a Westwood üzletházból szerezték be (előtte a menyasszony több luxusáruházban megfordult a legnagyobb titokban, álnéven és parókában, hogy ne ismerjék fel). Az énekes és a színésznő esküvője természetesen bekerült a legújabb Elvis-filmbe is, mely június végétől tekinthető meg a mozikban.

priscilla_presley_eskuvoi_ruhaja_2.jpg

priscilla_presley_eskuvoi_ruhaja_1.jpg

Jackie Kennedy

Az Amerikai Egyesült Államok 35. first lady-jének esküvői ruháját Anne Lowe afroamerikai tervező készítette 1953-ban, s a Kennedy család kérésének megfelelően tradicionális stílusban. A ruha 10 nappal az esküvő előtt tönkrement, Lowe-nek és csapatának pedig csupán 8 napja volt rá, hogy rekonstruálja a ruhadarabot (az eredetin 8 hétig dolgoztak).   A menyasszonyi ruha gyönyörű csontszínű selyem tafota anyagból készült, csónaknyakkal, hatalmas kerek szoknyarésszel, melyen apró waxvirágok kaptak helyet. Jackie emellett nagyanyja csipkefátylát viselte a nagy napon, csipke-narancsvirág tiarával. Az esküvői ruha jelenleg a National Museum of African American History & Culture-ben pihen.

1_17.png

jackie_kennedy_eskuvoi_ruhaja_1.jpg

Mia Farrow

A Rosemary gyermeke sztárja, Mia Farrow 1966. július 19.-én ment férjhez a nála 27 évvel idősebb Frank Sinatrához a las vegas-i Sands Hotelben. Mivel soha nem követte a konvenciókat, a színésznő esküvőjére is fiatalos és vagány megjelenést választott: büszkén viselte kétrészes fehér kosztümjét rövid frizurájával, valósággal megtestesítette a 60-as éveket! Mia pixie frizurája tökéletesen illett finom vonásaihoz, letisztult szabású kosztümje pedig légies és elegáns volt. A térdig érő fehér ruha derékrészén masnit helyeztek el, efölött viselte a rövid, kétsoros blézert. Csak kevés sminket viselt, csuklóján egy egyszerű karkötőt, így megjelenése androgün maradt.

mia_farrow_eskuvoi_ruhaja_1.jpg

mia_farrow_eskuvoi_ruhaja_2.jpg

Elizabeth Taylor

Ha valakiről, hát Elizabeth Taylorról igazán nem állíthatjuk, hogy ne szerette volna az esküvőket, ugyanis nyolcszor állt az oltár elé (igaz, Gábor Zsazsát még így sem sikerült leköröznie, ő kilencszer házasodott) – 5. és 6. alkalommal Richard Burton színészhez ment hozzá, először 1964-ben, majd 1975-ben. A ’64-ben viselt körömvirág árnyalatú sifon babydoll ruhát a Kleopátra jelmeztervezője, Irese Sharaff készítette el a színésznő számára. Taylor frizurájába jácintokat és gyöngyvirágokat fontak a drámai megjelenés érdekében, a térdig érő ruhát pedig smaragd és gyémánt Bulgari-brossal tették teljessé. Állítólag Richard Burton egyszer azt nyilatkozta: „Az egyetlen olasz szó, amit Elizabeth ismer, az a Bulgari.” Elizabeth Taylor káprázatos ékszergyűjteményéről korábban itt írtam a blogon.

elizabeth_taylor_eskuvoi_ruhaja_2.jpg

elizabeth_taylor_eskuvoi_ruhaja_1.jpg

Victoria Beckham

Az egykori Spice Girl, aki manapság saját divatbirodalmát építi, 1999-ben ment feleségül David Beckham sztárfocistához, mégpedig egy látványos Vera Wang esküvői ruhában, melyet ma már „minimalistaként” és „nagyon egyszerűként” jellemez. A ruha alatt egy tökéletesen illeszkedő fűzőt viselt egy angol fűzőkészítőtől, Mr. Pearl-től, alsószoknyájához pedig 50 méter Clerici Duchess szatént használtak fel. Cipője szintén egy Vera Wang-prototípus volt. A korszakban trendi rövid, tüsis frizurájába aranyból és gyémántból készült tiara került az ír Slim Barrett tervezőtől, nyakában pedig egy gyémánt keresztet viselt, melyet Davidtől kapott ajándékba. 19 évvel az esküvő után a British Vogue felkérte a Victoriát, hogy egy fotózás erejéig ismét öltse magára legendás esküvői ruháját.

victoria_beckham_eskuvoi_ruhaja_1.png

victoria_beckham_eskuvoi_ruhaja_2.jpg

Kim Kardashian

A reality-sztárból lett popkulturális ikon házassága bár nem bizonyult tartósnak Kanye Westtel, hófehér csipkés Givenchy ruhája mégis beírta magát az esküvői ruha történelembe. A ruhadarabot a márka kreatív igazgatója, Riccardo Tischi készítette Kardashian számára, földig érő szoknyarésszel, hosszú csipkés ujjakkal (a csipkék kézzel készültek!), gyémánt alakú kivágással a derékrészen, és hosszú fátyollal – így biztosítva visszafogott és igen elegáns megjelenést a celebritás számára. Kanye West ugyancsak Givenchy-szmokingot viselt, kislányuk, North West pedig a márka egy haute couture darabjában kísérte szüleit a nagy napra.

kim_kardashian_eskuvoi_ruhaja_2.jpeg

kim_kardashian_eskuvoi_ruhaja_1.jpg

 

Források: Vogue / Harper’s Bazaar / Tatler / People / Brides.com / Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr8817874159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása