Lilla Stílusblogja

Verdura grófja, aki divatba hozta a bizsut

2019. október 22. - Lilla Stílusblogja

Fulco di Verdura Chanel protezsáltja volt, ékszerei olyan sztárokat ejtettek rabul, mint Greta Garbo és Marlene Dietrich.

fulco_di_verdura_boritokep.png

A 20 század neves ékszertervezője Fulco Santostefano della Cerda néven látta meg a napvilágot az olaszországi Palermóban 1898-ban - nem akármilyen családba született, felmenői ugyanis grófi címmel rendelkeztek. Fiatal korában többféle művészeti ágban kipróbálta magát, egy ideig a festéssel kísérletezett, de nem tudott kiteljesedni benne. 1919-ben barátkozott össze Cole Porter musicalszerzővel és feleségével, Lindával, akik legnagyobb támogatói lettek, nekik köszönhette, hogy megismerkedett Coco Chanellel. Karrierjét ugyanis a francia divat nagyasszonya, Chanel indította el, akivel először Velencében találkoztak 1925-ben.

fulco_di_verdura.jpgFulco di Verdura

A botrányhősnő akkoriban pályafutása csúcsán járt, és eleinte textiltervezőként alkalmazta Verdurát, aki a kedvéért visszatért Párizsba. Miután felfedezte ékszerkészítő tehetségét, Chanel arra kérte pártfogoltját, tervezzen neki egy ékszerkollekciót. Közös munkájuk során szoros barátság alakult ki köztük, inspirációs utakra jártak együtt, ahol Verdura elkalauzolta Chanelt a reneszánsz ékszerek világába, de megtekintették Augustus császár ékszereit és Teodóra bizánci császárnő mozaikjait is. Chanel imádta az ékszereket, az azonban kevéssé számított számára, hogy valódi drágakövekből készüljenek. Így amikor a kollekció bizsuból készült “prototípusait” Verdura először bemutatta a számára, Chanelnek annyira megtetszettek, hogy inkább a bizsuk mellett döntött:

Egy nőnek kevernie kell a valódit és az utánzatot. Az ékszer lényege nem az, hogy gazdagnak mutassa a nőt, hanem, hogy megszépítse."

- mondta. Kettejüknek köszönhetjük, hogy a bizsuk helyet kaptak a divat világában, ahogyan azt is, hogy a színes, csillogó kiegészítők a mindennapjaink részévé váltak. Verdura 1935-ben tervezte ikonikus ékszerét, a “máltai keresztet”, egy kereszttel díszített karperecet, amit Chanel előszeretettel viselt, és számos változata készült az idők során.

verdura_maltai_kereszt_karperec.jpgVerdura ikonikus máltai kereszt karperece

A máltai kereszt bross változatát például a híres divatszerkesztőnek, Diana Vreelandnek ajándékozta készítője. Aki csak számított az Egyesült Államokban annak idején, az akart egy darabot “a Gróftól”. 1939-ben aztán végre megnyithatta saját üzletét New Yorkban, Verdura néven. Helye az elitben számos együttműködéshez vezetett: 1941-ben Salvador Dalíval készített közös ékszer kollekciót, Katherine Hepburn a Philadelphiai történet című filmben viselte munkáit, de Joan Crawford és Marlene Dietrich is Verdura hívei voltak, Greta Garbo pedig szívesen mutogatta a számára készített ékszerórát nyilvános eseményeken.

diana_vreeland_maltai_keresztje.png
Diana Vreeland máltai keresztje Verdurától

garbo_ekszeroraja.png

...és a Greta Garbo számára készített arany ékszeróra

Természetesen Verdura nem csak a bizsukhoz értett. Vállalkozásában hatalmas, kifinomult drágakövekkel dolgozott, kedvelte az aranyat és az élénk színeket, és előszeretettel emelte be a természetet munkáiba: ékszerei gyakran ábrázoltak állatokat, virágokat és kagylókat. Ékszereinek nagy része nem azért készült, hogy lenyűgözze az embereket, hanem, hogy hízelegjen a nőknek, akik viselték azokat. Brossokat készített többek között gránátalma, padlizsán, hagyma, teve és egér alakban, melyeket nem láthattak korábban ékszer formájában.

Káprázatos Fulco di Verdura ékszerek

A hetvenes években eladta cégéből a részét, és nyugdíjba vonult Londonban, ahol továbbra is szkeccseket készített, és festett egészen 1978-ban bekövetkezett haláláig. A nyolcvanas években Ward Landrigan, a Sothesby’s ékszer részlegének feje vásárolta meg a vállalatot, mely egy közel tízezer darabos eredeti szkeccs-gyűjteményt is tartalmazott. Napjainkben a Verdura ékszerei a Fifth Avenue 745. szám alatt található zászlóshajó üzletben kapnak helyet, értékesítő partnerei sorában tudhatja többek között a Bergdorf Goodmant, a Betteridge-et és az Obsidiant Londonban, valamint a Midham-et Torontóban.

 

Források: NYTimes / Verdura / The Adventurine / VO+ Jewels & Luxury Magazine

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr8215246636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása