Lilla Stílusblogja

Retro nyári divattippek a 70-es évekből

2018. június 01. - Lilla Stílusblogja

Flower-power, trapéznadrág, platformcipő. Az 1969-es szerelem nyarát a bohém 70-es évek követték, amikor a természetesség hódított. De hogy is volt ez nálunk? Köszöntsük a júniust egy rendhagyó összeállítással a retro nyár jegyében.

A divat ismétli önmagát, és biztosan te is észrevetted, hogy lassacskán érdemes édesanyánk vagy nagyanyánk szekrényében körülnézni egy-egy szuper ruhadarabért. Te tudod, hogy itthon mit viseltek a trendkövető hölgyek a 70-es évek közepén? Az ez a divat 1975-ös 7. számából kiderül, hogy a nyári szezont a nőies ruhadarabok, azon belül is a szoknyák térhódítása jellemzi.

„Az idei nyár is mutatja, hogy kezdünk „visszanőiesedni”. Jólesik a szemnek a játékosan fodrozódó szoknyát látni. Tehát: a szoknya kerül ismét ruhatárunk középpontjába. (…) A méretek és minták több korosztály ízlését elégítik ki. Ez talán a szoknyahossznál látszik leginkább – a szolid, térdet takaró hossztól a bokát is elfedő maxiig – minden változat megtalálható." A nyár a virágmintákról, csíkokról, kockákról, pettyekről szólt.

fekete_klari_viragmintas.jpgLondon a Temze a Westminster híd keleti hídfőjétől nézve.
Fekete Klári manöken (1973). Fotó: Fortepan

„[Az évek óta közkedvelt nylprint anyagok] a szivárvány minden színében pompáznak. Az új divat megengedi, hogy hurkolt anyagokból erősen dekoltált, hosszú szoknyás ruhákat készítsünk. Akár strandra, akár alkalomra viselhetjük.”

A tubus vonal szintén nagyon trendinek számított: „Ezen a nyáron – és az elkövetkező évszakokban is – a legjellegzetesebb két fő vonal uralkodik Párizsban: az igen bő és az úgynevezett tubus vonal. Nem fedik a valóságot a nadrág haláláról szóló hírek, hiszen a sportos viseletnek elengedhetetlen ruhadarabja.”

Hűvösebb nyári napokra vagy estékre a „melegebb” (finomkötött) anyagból készült jersey ruhákat ajánlották a hölgyeknek.

A fürdőruha divatot a fodrok, rojtok, virágminták határozták meg. Hódítottak a balconette típusú bikinik és a kötött vagy horgolt fürdőruhák, amik kevéssé voltak praktikusak, mert nehezen száradtak meg egy-egy kiadós fürdőzés után. Elterjedtek az egyrészesek, V-kivágású nyakrésszel, magasan kivágott fenékrésszel, valamint a spagetti pántos darabok is nagy népszerűségnek örvendtek. A tökéletes strand-szett megkoronázásához maxi ruhát viseltek a hölgyek.

1.jpeg

Retro fürdőruhadivat. Forrás: ez a divat, XXVIII. évfolyam, 1975/7.szám

Ha eddig azt gondoltad volna, az idei szezonban annyira felkapott gyékény táskákkal a tervezők feltalálták a spanyolviaszt, el kell, hogy keserítselek: az Aranypók bőrdíszmű szaküzleteiben már 1975-ben kapható volt hasonló nyári táska.

retro_taska.png

Nem újkeletű a gyékényből készült táska sem. A szezonban ismét felbukkant.

S ha már strand, nem feledkezhetünk meg az ikonikus Fabulon reklámról, melynek arca Pataki Ági volt, és a „korszerű napozás – korszerű napozó” szlogennel hívta fel a figyelmet a napozás ártalmaira: „A Fabulon napozó bőrrokon anyagai táplálják és puhítják a bőrt, megvédik a Nap és víz okozta kiszáradástól. (…) Az ultraibolya sugarak elleni védelem még a fürdőruha alatti területekre is értendő. Különösen a műszálból készült fürdőruháknál fordul elő, hogy a veszélyes sugarak egy részét átengedik. Ezért ajánlatos egész testünket bekenni.”
Ki tudott ellenállni neki?

pataki_agi.jpg

Fabulon reklám Pataki Ágival. Fotó: Index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr7514015824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása