Lilla Stílusblogja

Látványos kiegészítők öntudatos nőknek az Aurora Handmade Jewelry-től

2018. május 18. - Lilla Stílusblogja

Szilágyi Dorottyát, az Aurora Handmade Jewelry tervezőjét már egészen fiatal kora óta vonzotta az alkotói pálya - s bár karrierje időközben más irányt vett, az ékszerkészítés fontos részét képezi életének. Az Aurora név jelentése "sarki fény", egy egyedi és különleges jelenség, és ugyanez az egyediség jellemző az Aurora-ékszerekre is. Dorottyát a márkáról és jövőbeli terveiről kérdeztem.

Mióta foglalkozol ékszerkészítéssel? Minek a hatására kezdtél bele?
Ékszerkészítéssel komolyabban 2016 nyara óta foglalkozom, akkor indult el az Aurora Handmade Jewelry. A pécsi tanulmányaim befejezése után Győrbe költöztem, ahol már volt lehetőségem és terem a hobbimnak élni. Bár az iskolai évek alatt is mindig “kreatívkodtam”, alkottam valamit: rajzoltam, festettem, barkácsolgattam, de sajnos az időhiány miatt komolyabb szintre nem tudtam fejleszteni. Az Aurora mondhatni a “szerelemgyerekem”, az időtöltés, amiben a monotonnak mondható főállásom mellett (Dorottya biotechnológus! - szerk.) kiélhetem a kreativitásomat, ami örömmel tölt el, kikapcsolódás számomra.

Ki vagy mi inspirál téged?
Teljesen változó, hogy mi inspirál: sokszor csak otthon ülve jut eszembe egy új ötlet, de van olyan is, amikor az interneten ragadja meg a tekintetem valami - legyen az épület, ruha, táj -, amiről beugrik egy ékszer terve. Van egy általam „Book of ideas”-nak keresztelt kis füzetem, amit mindig magamnál tartok, így ha „elkap az ihlet”, azonnal fel tudom karcolni a szemem előtt megjelenő ötleteimet. Rengeteget inspirálódok különböző internetes portálokról is, próbálom nagy vonalakban követni az éppen aktuális trendeket, ötvözve a márkámra jellemző egyedi vonásokkal.

Mik ezek az egyedi vonások?
Az Aurora-ékszerek teljes mértékben kézzel készülnek. A fő alapanyagok – az ásványok- minden ékszeremben megtalálhatóak valamilyen módon. Ezeket főként ásvány kiállításokon és börzéken, valamint különböző nagykereskedésekben szerzem be, de rengeteg egyedi geóda érkezik a tengerentúlról is. Az ásványok mellett az alapanyag mindig változó, mindig más anyagba szeretek bele. Gyakran használok zsinórokat, drótokat, köteleket, valamint különböző színű és formájú bőröket is. A jelenlegi nagy szerelem a polipropilén kötél, hiszen tartós, sokféleképpen felhasználható és rengeteg színverzióban létezik, így könnyen párosítható az ásványokhoz. Semmiféle tervszerűség nincs az általam készített darabokban. Van, hogy megálmodom, van, hogy a munkaasztalnál ülve ugrik be egy jó ötlet, amit azonnal meg is csinálok. Néha az is előfordul, hogy részletes rajzot készítek az adott ékszerről, de a végén sosem az sül ki belőle, aminek eredetileg indult. Nincs két teljesen egyforma darab, hiszen a monotonitás, a tömeggyártás az őrületbe kerget.

1_7.pngAurora-nyakláncok. Fotó: Aurora Handmade Jewelry



Van esetleg tervben kollekció vagy kollaboráció?
Idén tavasszal számomra teljesen új témába fogtam bele, ugyanis elkészültek az első kutyusoknak tervezett Aurora-kiegészítők. Ezek a kiskedvenc póráz és nyakörv kombinációk Aurora Dog Edition néven futnak. Mivel ezeknek a termékeknek az alapanyaga is ugyanaz a polipropilén kötél, mint az ékszerek esetében, így könnyen párosítható színben a gazdi karkötőjével vagy akár nyakláncával. Kollaboráció is van kilátásban, de azt, hogy kivel és mikor, egyelőre nem árulhatom el.

Kinek ajánlod az ékszereidet?
0-tól 99 éves koring mindenkinek. Nagyrészt fiatalosabb ékszereim vannak, de készítek olyan ékszereket is (akár megrendelésre), amelyek inkább az idősebb korosztályt célozzák meg. Ez leginkább a gyengébb színekben és visszafogott formákban jelenik meg. Készítettem már gyerek nyakláncot és karkötőt is megrendelésre, hogy több generáció viselhessen egyforma Aurora-nyakláncot.

Hol találkozhatnak veled az érdeklődők?
A munkán kívül minden szabadidőmet az Aurora-ékszerek készítésével töltöm, de természetesen emellett szakítok időt vásárokra (pl. Rómer Pop Up vásárok), piacokra is. Az ékszereim jelenleg 4 üzletben kaphatók: Győrben a Lemon Store-ban, Pécsett a Monokrom Design Store-ban és a Design Patikában, valamint Zalaegerszegen a Pitypang Dizájnban. Hamarosan két újabb városban is megtalálhatók lesznek a darabok, Sopronban és Debrecenben. Emellett a webshopon (www.auroraekszer.com) és külföldi vásárlás esetén az Etsy-n (AuroraGemstoneJewels) is megrendelhetők az általam készített ékszerek.

2_6.pngExtravagáns darabok öntudatos nőknek. Fotó: Aurora Handmade Jewelry

 

Hogy látod a márka jövőjét?
Szeretném, ha a jövőben minél több emberhez eljutnának az ékszereim, az, amit én képviselek általa. Sokszínűnek lenni, kitűnni a tömegből nem szégyellni való dolog, a magyar termékek, márkák viselése, népszerűsítése pedig a mai világban, ahol a tömeggyártott, legtöbbször kínai termékek sokkal inkább vannak a köztudatban a kedvező áruk miatt, szerintem kifejezetten dicséretre méltó. Mindig is ez volt a célom, elérhető áron egyedi, szívvel-lélekkel készült, magyar ékszereket biztosítani a vásárlóknak, ezzel is növelve a kézzel készült termékek popularitását. Természetesen a hosszú távú cél a saját lábon megálló vállalkozás lenne, talán egy kis üzlet, esetleg társulva más márkákkal, családias hangulatban. Magyarországon kézműves vállalkozóként, főállásban (jól) megélni szerintem egyelőre elég nehéz, de jó úton haladunk afelé, hogy egyre többen fogadják el a magyar termékeket, és válasszák a tömeggyártmány helyett.

Milyen az „Aurora-nő”, aki az ékszereidet viseli?
Az "Aurora nő" lehet idős vagy fiatal, diák vagy dolgozó nő – minden esetben sokszínű, izgalmas, aki szereti a látványos kiegészítőket, miközben az öltözékére leginkább a visszafogottság jellemző. Nem hivalkodó, mégis feltűnő - olyan, akin megakad a tekintet.

3_3.png"Aurora-nő": sokszínű és izgalmas. Fotó: Aurora Handmade Jewelry

A bejegyzés trackback címe:

https://hellolillavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr6613967114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása